iMeds.se

Maasol

Läkemedelsverket 2013-05-30

Produktresumé

läkemedlets namn

Maasol 1,75 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel

kvalitativ och kvantitativ sammansättning

Varje injektionsflaska innehåller:

Humant albumin som makroaggregat 1,75 mg


Antal partiklar 2,0 x 106 ± 15 %

Distribution av aggregat 10 – 100µm


Radioisotopen ingår inte i beredningssatsen. Denna innehåller alla icke radioaktiva komponenter som krävs för rekonstituering av teknetium(99mTc)albumin lösning för injektion.


För fullständig förteckning över hjälpämnen, se avsnitt 6.1.

läkemedelsform

Bredningssats för radioaktiva läkemedel

kliniska uppgifter

Terapeutiska indikationer

För diagnostiskt bruk.


Efter märkning med natrium perteknetat (99mTc) lösning kan produkten användas till:


- Pulmonell perfusionsscintigrafi

- Som sekundär indikation kan 99mTc-albumin makroaggregat användas vid venscintigrafi

Dosering och administreringssätt

Doser till vuxna

Rekommenderad aktivitet vid intravenös administrering till vuxna på 70 kg varierar mellan 37-185 MBq (1-5 mCi). Antalet partiklar per tillförd dos måste ligga i området 60 x 103 – 700 x 103.


Lungtest kan startas omedelbart efter injektion.


Pediatriska doser
Aktiviteten som administreras till barn bör vara en fraktion av aktiviteten till vuxna och beräknas enligt följande formel:


Pediatrisk dos (MBq) = Dos till vuxen (MBq) x barnets vikt (kg)

70 kg


Även om kroppsvikten är den mest använda faktorn på vilken justering av den administrerade aktiviteten baseras, kan kroppsytan i vissa fall anses vara mera lämplig:


Dos till vuxen (MBq) x barnets kroppsyta (m2)

Pediatrisk dos (MBq) = 1,73

Kontraindikationer

Överkänslighet mot det aktiva innehållsämnet eller mot något hjälpämne.

Varningar och försiktighet

Möjlighetenföröverkänslighetinklusiveallvarliga, livshotande,fatala anafylaktiska/anafylaktoida reaktioner skall alltid beaktas.

Avancerad utrustning för livsuppehållande åtgärder skall finnas lätt tillgänglig.


Speciell försiktighet skall iakttas vid administrering av 99mTc albumin makroaggregat (MAA) till patienter med signifikant höger-vänstershunt. För att minimera möjligheten till mikroembolism till cerebral och renal cirkulation, skall 99mTc-MAA ges som långsam intravenös injektion och antalet partiklar reduceras med upp till 50 %. Sådana försiktighetsåtgärder rekommenderas också hos patienter med respiratorisk svikt som komplicerar pulmonal hypertension.


Standardåtgärder för att förhindra att infektioner överförs från läkemedel som är tillverkade av humant blod eller plasma inkluderar urval av givare, test av individuella donationer och plasmapooler för specifika infektionsmarkörer samt effektiva tillverkningssteg för inaktivering/eliminering av virus är en del av tillverkningsprocessen. Trots detta kan risken för överföring av infektiösa agens inte helt uteslutas när läkemedel som tillverkats av humant blod eller plasma ges. Detta gäller även nya, hittills okända virus samt andra patogener.

Det finns inga rapporter om virusöverföring med albumin som tillverkats enligt Europeiska farmakopéns specifikationer och enligt etablerade processer.


Det rekommenderas bestämt att varje gång Maasol ges till en patient skall produktnamn och satsnummer noteras för att upprätthålla en koppling mellan patienten och produktens satsnummer.


För varje patient måste exponeringen för joniserande strålning vägas mot den förväntade kliniska nyttan. Tillförd aktivitet måste i varje enskilt fall vara sådan att den resulterande stråldosen är så låg som möjligt, med hänsyn till vad som behövs för att uppnå avsett diagnostiskt resultat.


Radiofarmaka skall handhas, användas och administreras endast av behörig personal i ändamålsenliga lokaler. För handhavande, förvaring, användning, transport och avfallshantering hänvisas till regler och/eller till lämpliga föreskrifter från lokala myndigheter.


Radiofarmaka skall beredas på ett sätt som uppfyller kraven för både strålskydd och farmaceutisk kvalitet. Lämpliga aseptiska försiktighetsmått i enlighet med god tillverkningssed (GMP) för läkemedel skall vidtas.


Innehålleti injektionsflaskan ärendast avsett för beredningav99mTc-humanalbumin makroaggregat (MACROSALB) injektion ochfår inteadministrerasdirekt till patientenutan attpreparatet förstiordningställts enligt beredningsinstruktionen.


Injektionssprutan skall snurras lätt precis före injektionen för att homogenisera innehållet. Blod skall aldrig dras in i sprutan då detta orsakar bildning av små koagelproppar.


Hjälpämnen:

Detta läkemedel innehåller mindre än 1mmol natrium (23 mg) per dos, dvs. är nästintill ’natriumfritt’.

Interaktioner med andra läkemedel och övriga interaktioner

Förändringar i biologisk distribution av 99mTc-MAA kan orsakas av olika farmaceutiska produkter.

- Farmakologiska interaktioner kan orsakas av kemoterapeutiska agenter, heparin, bronkodilatorer.
- Toxikologiska interaktioner kan orsakas av heroin, nitrofurantoin, busulfan,

cyclofosfamid, bleomycin, metotrexat, metysergid.

Farmaceutiska interaktioner kan orsakas av magnesiumsulfat.


Fertilitet, graviditet och amning

Graviditet

Endast absolut nödvändiga undersökningar bör utföras under graviditet, när den antagna nyttan bedöms vara större än de risker som modern och fostret utsätts för. När man tillför radionuklider till gravida kvinnor utsätts även fostret för stråldoser.

När det är nödvändigt att administrera radioaktiva läkemedel till kvinnor i fertil ålder, skall information om graviditet alltid efterfrågas. Alla kvinnor med utebliven menstruation skall anses vara gravida tills motsatsen bevisats. Där osäkerhet råder är det viktigt att exponeringen för strålning blir den minsta möjliga som fordras för att erhålla önskad klinisk information.


Alternativa metoder som inte innefattar joniserande strålning skall övervägas.


Amning

Om administreringen till en ammande kvinna anses nödvändig, skall amningen avbrytas under 12 timmar och utpumpad mjölk kasseras. Amningen kan återupptas när aktivitetsnivån i modersmjölken ger en lägre stråldos än 1 mSV till barnet.


Före administrering av ett radioaktivt läkemedel till en ammande kvinna skall det övervägas om undersökningen kan uppskjutas tills modern har upphört med amning samt om det lämpligaste radioaktiva läkemedlet har valts med avseende på utsöndring av aktivitet i modersmjölk.

Effekter på förmågan att framföra fordon och använda maskiner

Inga studier avseende effekter på förmågan att framföra fordon och använda maskiner har utförts.

Biverkningar

För säkerhet beträffande överförbara smittämnen se avsnitt 4.4.


Biverkningsfrekvens defineras enligt följande:

Mycket vanliga (≥1/10), vanliga (≥1/100 till <1/10), mindre vanliga (≥1/1 000 till <1/100), sällsynta (≥1/10 000 till <1/1 000), mycket sällsynta (<1/10 000) samt ingen känd frekvens (kan inte beräknas från tillgängliga data).


Immunsystemet

Ingen känd frekvens: Överkänslighetsreaktioner, inklusive livshotande anafylaxi. Överkänslighet vid injektionsstället.


Exponering för joniserande strålning kan ha samband med uppkomst av cancer och potentiell risk för utveckling av ärftliga defekter. För diagnostiska nuklearmedicinska undersökningar pekar de aktuella rönen på att dessa biverkningar uppträder med låg frekvens p g a den låga stråldosen.


Vid de flesta diagnostiska undersökningar med nuklearmedicinska produkter är stråldosen (EDE) mindre är 20 mSv. Högre doser kan vara motiverade i vissa kliniska omständigheter.


Rapportering av misstänkta biverkningar

Det är viktigt att rapportera misstänkta biverkningar efter att läkemedlet godkänts. Det gör det möjligt att kontinuerligt övervaka läkemedlets nytta-riskförhållande. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning via Läkemedelsverket, Box 26, SE-751 03, Uppsala. Webbplats: www.lakemedelsverket.se.

Överdosering

Överdos i den vanliga bemärkelsen (d v s orimlig mängd i vikt) är föga sannolik, men med överdos kan också förstås administrering av mycket stort antal partiklar. Antalet MAA partiklar till en vuxen patient får inte överstiga 1,5 x 106.


Risker som förmodas vara relaterade till oavsiktlig administrering av för hög radioaktivitet kan reduceras genom ökat vätskeintag och frekvent tömning av urinblåsan.

FARMAKOLOGISKA EGENSKAPER

Farmakodynamiska egenskaper

Farmakoterapeutisk grupp: Diagnostiska radiofarmaka

ATC-kod: V09EB01


När 99mTc-MAA administreras i vanliga doser, kan inga farmakodynamiska effekter detekteras varken kliniskt eller/och analytiskt.

Farmakokinetiska egenskaper

Efter injektion in i ytligt kärl i det venösa cirkulationssystemet, transporteras makroaggregaten med cikulationshastighet till det första kapillärfiltret, i.e. kapillärträdet i det pulmonala artärsystemet.


Partiklar av albumin makroaggregat går inte igenom lungparenkym (interstitiell eller alveolar), utan blir kvar på kapillärens lumen som det temporärt ockluderar. När pulmonal flödesdistribution är normal, distribueras partiklarna över hela pulmonalområdet enligt fysiologiska gradienter; när flödet är förändrat i något område, distribueras proportionell mindre antal partiklar till detta område. De teknetiummärkta makroaggregaten stannar kvar i lungorna varierande länge, beroende på deras struktur, storlek och antal.


Hur snabbt som partiklarnas aktivitet klingar av bestäms av en exponential regel: de större aggregaten har en längre biologisk halveringstid, men partiklar mellan 5 och 90µm i diameter har en halveringstid mellan 2 och 8 timmar.


Minskningen i pulmonal koncentration orsakas av mekanisk nedbrytning av partiklarna som ockluderar kapillären, vilket stammar från de systo-diastoliska tryckpulseringarna inom själva kapillären.


Nedbrytningsprodukterna, som recirkulerar som albumin mikrocolloider, avlägsnas snabbt av makrofager i retikuloentotelialsystemet, d v s i huvudsak i lever och mjälte.


Mikrokolloiden metaboliseras vid introduktion av den radioaktiva märkningen (99mTc) in i den systemiska cirkulationen varifrån den avlägsnas och utsöndras i urinen.

Prekliniska säkerhetsuppgifter

Det föreligger en korrelation mellan storleken av MAA och deras toxiska effekter.


Patofysiologiska mekanismen som ansvarar för toxicitet har visats vara ökningen av det pulmonala blodtrycket. Med partiklar från 10 till 50µm i diameter, visar sig de första pulmonala tecknen av toxicitet på hund (t ex takypné) efter injektion av 20-25 mg per kg kroppsvikt.


En plötslig ökning av pulmonalt blodtryck har observerats när 20 mg av MAA-partiklar med en diameter mindre än 80µm injicerats, medan inga signifikanta ändringar av trycket har registrerats med 40 mg av MAA partiklar, med en diameter mindre än 35µm.


Vid en suspension av MAA upp till 150µm i diameter förekommer inga ändringar i blodtryck under 10 mg/kg, medan suspensioner med större diameter (upp till 300µm) förekommer typiska ändringar i blodtryck när doserna överskrider 5 mg/kg.


Doser av 20-50 mg/kg orsakar sudden death för andningssvikt. En säkerhetsfaktor av 100 har funnits efter injektion på hund av 14 000 99mTc-MAA (storlek 30-50 µm).


Toxicitetsstudier med upprepad dos på hund visar inga märkbara ändringar i djurens vanliga beteende.


Inget tecken på patologiska ändringar i de viktigaste organen har observerats.


Det finns inga rapporter i litteraturen om teratogenisk, mutagenisk eller carcinogenisk effekt av den omärkta produkten.

farmaceutiska uppgifter

Förteckning över hjälpämnen

Tennkloriddihydrat

Natriumacetat, vattenfri

Poloxamer

Inkompatibiliteter

Inga kända inkompatibiliteter.

Hållbarhet

2 år


Märkt produkt måste användas inom 6 timmar efter märkning.

Särskilda förvaringsanvisningar

Förvaras i kylskåp (2-8ºC).


Rekonstituerad produkt förvaras vid högst 25ºC. Får ej förvaras i kylskåp (2-8ºC) eller frysas.

Rekonstituerad produkt förvaras i enlighet med gällande nationella regler för radioaktivt material.

Förpackningstyp och innehåll

10 ml injektionsflaska (Typ 1) försluten med propp av bromobutylgummi och kapsyl av metall.


Varje kit innehåller 5 flaskor på en bricka av polystyren och bipacksedel, förpackade i pappkartong.

Särskilda anvisningar för destruktion och övrig hantering

Vid administrering av radiofarmaka utsätts andra personer för risker från extern strålning eller kontaminering med urinspill, kräkningar etc. Åtgärder för strålskydd måste därför ha tagits i enlighet med nationella regler.


Överblivet material kan sorteras med vanligt avfall om aktiviteten i flaskor och sprutor inte är högre än bakgrundsaktiviteten, som mätts med en stråldetektor med lågt gränsvärde. Radioaktivt avfall måste destrueras enligt relevanta nationella och internationella regler.


För beredning se avsnitt 12.

Innehavare av godkännande för försäljning

GE Healthcare Srl

Via Galeno, 36

20126 Milano

Italien

nummer på godkännande för försäljning

80032

datum för första godkännande/förnyat godkännande

1990-03-02/2009-01-01

datum för översyn av produktresumén

2013-05-30

absorberad dos och eff ektiv dos

(99mTc)Teknetium sönderfaller genom emission av gammastrålning med en energi av 140keV och en halveringstid på 6 timmar till (99mTc) Teknetium som kan betraktas som kvasi-stabil.


För denna produkt är den effektiva dosekvivalenten från en tillförd aktivitet av 185 MBq typiskt 2,2 mSv (för en 70 kg person).


Enligt ICRP 80 (1998) är de absorberade stråldoserna hos patienten enligt nedan:



Absorbed stråldos per enhet av tillförd aktivitet (mGy/MBq))

Organ

Vuxna

15 år

10 år

5 år

1 år

* Binjurar

6,8E-03

8,8E-03

1,3E-02

1,9E-02

3,1E-02

* Urinblåsa, vägg

8,7E-03

1,1E-02

1,4E-02

1,6E-02

3,0E-02

Benytor

5,1E-03

6,4E-03

9,1E-03

1,4E-02

2,6E-02

Hjärna

9,2E-04

1,2E-03

2,0E-03

3,2E-03

5,5E-03

Bröst

5,0E-03

5,6E-03

9,9E-03

1,4E-02

2,1E-02

Gallblåsa

5,6E-03

7,0E-03

1,0E-02

1,6E-02

2,4E-02

Mag-tarmkanalen:






Magsäck

3,7E-03

5,2E-03

8,0E-03

1,2E-02

2,0E-02

Tunntarm

2,0E-03

2,6E-03

4,3E-03

6,8E-03

1,2E-02

Tjocktarm

1,9E-03

2,6E-03

4,3E-03

6,9E-03

1,2E-02

Övre tjocktarm

2,2E-03

2,9E-03

5,0E-03

8,3E-03

1,4E-02

Nedre tjocktarm

1,6E-03

2,1E-03

3,3E-03

5,0E-03

9,5E-03

Hjärta

9,6E-03

1,3E-02

1,8E-02

2,5E-02

3,8E-02

Njurar

3,7E-03

4,8E-03

7,2E-03

1,1E-02

1,8E-02

* Lever

1,6E-02

2,1E-02

3,0E-02

4,2E-02

7,4E-02

Lungor

6,6E-02

9,7E-02

1,3E-01

2,0E-01

3,9E-01

Muskler

2,8E-03

3,7E-03

5,2E-03

7,7E-03

1,4E-02

Matstrupe

6,1E-03

7,7E-03

1,1E-02

1,5E-02

2,2E-02

Äggstockar

1,8E-03

2,3E-03

3,5E-03

5,4E-03

1,0E-02

* Bukspottkörtel

5,6E-03

7,5E-03

1,1E-02

1,7E-02

2,9E-02

Röd benmärg

3,2E-03

3,8E-03

5,3E-03

7,2E-03

1,2E-02

Hud

1,5E-03

1,7E-03

2,7E-03

4,3E-03

7,8E-03

* Mjälte

4,1E-03

5,5E-03

8,3E-03

1,3E-02

2,2E-02

Testiklar

1,1E-03

1,4E-03

2,2E-03

3,3E-03

6,2E-03

Tymus

6,1E-03

7,7E-03

1,1E-02

1,5E-02

2,2E-02

Sköldkörtel

2,5E-03

3,3E-03

5,7E-03

9,0E-03

1,6E-02

Livmoder

2,2E-03

2,8E-03

4,2E-03

6,0E-03

1,1E-02

Annan vävnad

2,8E-03

3,6E-03

5,0E-03

7,4E-03

1,3E-02

Effektiv dosekvivalent (mSv/MBq)

1,1E-02

1, 6E-02

2,3E-02

3,4E-02

6,3E-02


För en administrerad aktivitet av 185 MBq är den typiska stråldosen till målorganet, lungorna, 12,2 mGy och till de ritiska organen binjurar, urinblåsa vägg, lever, bukspottkörtel, mjälte 1,26, 1,61, 2,96, 1,04 och 0,76 mGy respektive.

Instruktion för beredning av radiofarmaka

Beredning

- Använd aseptisk teknik genomgående

- Placera en flaska med MAA i en lämplig skyddsbehållare av bly.

- Tillför 4-8 ml 99mTc-natrium-perteknetat för injektion Ph. Eur. med en radioaktivitet mellan 1480 och 2960 MBq (40 till 80 mCi) till flaskan.

- Använd inte luftningskanyl.

- Släpp ut överskottstrycket i flaskan genom att enkelt dra ut samma volym luft in i sprutan.

- Vänd flaskan upp och ner försiktigt några gånger för att albumin makroaggregat skall lösas fullständigt.

- Låt flaskan sedan vara i rumstemperatur (15-25°C) i 5 minuter.

- Skaka flaskan innan dosen dras upp.

- Lämna aldrig beredd produkt så att den kommer i kontakt med luft.


Icke-filtrerbar radioaktivitet vid 5 min efter märkning:

Membranfilter porstorlek 3µm

Volym att filtrera 200 µl
Tvättlösning 20 ml natriumklorid inj.vätska


Radiokemisk renhetstest kontrolleras vid 5 min efter märkning:

Support Varian TLC-SA remsa bredd: 2 cm (±2 mm), längd: 12 cm, ej värmeaktiverad.

Mobil fas Metanol: Vatten 85:15 v/v

Tidsåtgång 25-30 min


Rf: 99mTc-makroaggregerat albumin: 0,0 – 0,1.

Fritt 99mTcO4-: 0,9±10%

Fritt 99mTcO4-: ≤5,0 %


Procedur för tunnskiktskromatografi:

Märk en TLC-SA-remsa tydligt med preparatets ID. Markera startlinjens läge med blyerts på remsans ena långsida, ca 2,5 cm (Rf = 0) från dess nedre kant. Rf =0 indikerar stället där provet ska appliceras. Gör sedan ytterligare en blyertsmarkering ca 7 cm (Rf = 1) från den första. Rf = 1 indikerar läget för den mobila fasens front, där den uppåtgående elueringen ska avbrytas.

Häll ett 1 cm djupt vätskeskikt av den mobila fasen i ett kromatografikärl.

Med en lämplig spruta och kanyl appliceras en droppe (5-10 µl) av preparatet på remsan vid Rf = 0. OBS! Droppen ska inte appliceras så att den berör blyertsmarkeringen.

TLC-remsan placeras omedelbart i kromatografikärlet. Se då till att provdroppen inte kommer i kontakt med den mobila fasen. Sätt ett tättslutande lock på kärlet.

Låt den mobila fasen vandra till frontmarkeringen (Rf = 1). Detta tar 25-30 min. Tag ut remsan och låt torka.

Scanna remsan i lämplig radiokrografiscanner.


Tolkning av kromatogram:

99mTc-makroaggregerat albumin stannar på utgångsläget (Rf : 0,0 – 0,1).
Fritt 99mTcO4- vandrar med lösningsmedelsfronten (Rf: 0,9±10%).