Clopidogrel Krka
European Medicines Agency
EMEA/H/C/1056
Clopidogrel Krka
klopidogrel
Sammanfattning av EPAR för allmänheten
Detta är en sammanfattning av det offentliga europeiska utredningsprotokollet (EPAR). Det förklarar hur Kommittén för humanläkemedel (CHMP) bedömt de studier som gjorts och hur den kommit fram till sina rekommendationer om hur läkemedlet ska användas.
Vill du ha mer information om sjukdomen eller behandlingen kan du läsa bipacksedeln (ingår också i EPAR) eller kontakta din läkare eller ditt apotek. Läs de vetenskapliga slutsatserna (ingår också i EPAR) om du vill ha mer information om vad CHMP bygger sina rekommendationer på.
Vad är Clopidogrel Krka?
Clopidogrel Krka är ett läkemedel som innehåller den aktiva substansen klopidogrel. Det finns som rosa, runda tabletter (75 mg).
Clopidogrel Krka är ett generiskt läkemedel. Detta innebär att Clopidogrel Krka liknar ett referensläkemedel som redan är godkänt i EU. Referensläkemedlet är Plavix. Mer information om generiska läkemedel finns i dokumentet med frågor och svar här.
Vad används Clopidogrel Krka för?
Clopidogrel Krka ges till vuxna för att förebygga aterotrombotiska händelser (problem som orsakas av blodproppar och åderförkalkning). Clopidogrel Krka kan ges till följande grupper av patienter:
• Patienter som nyligen har haft en hjärtinfarkt. Man kan börja med Clopidogrel Krka ett par dagar efter infarkten och upp till 35 dagar senare.
• Patienter som nyligen har haft en s.k. ischemisk stroke, en stroke (ett slaganfall) som orsakas av att blodförsörjningen till hjärnan är otillräcklig. Man kan börja med Clopidogrel Krka mellan sju dagar och upp till sex månader efter stroken.
• Patienter med perifer artärsjukdom (problem med blodflödet i artärerna).
Läkemedlet är receptbelagt.
Hur används Clopidogrel Krka?
Standarddosen av Clopidogrel Krka är en 75 mg-tablett en gång dagligen, som tas med eller utan föda. Hur verkar Clopidogrel Krka?
Den aktiva substansen i Clopidogrel Krka, klopidogrel, är en trombocytaggregationshämmare. Det betyder att den hjälper till att förhindra att det bildas blodproppar. När blodet koagulerar beror det på att vissa celler i blodet som kallas trombocyter eller blodplättar klibbar ihop (aggregerar). Klopidogrel hindrar blodplättarna från att aggregera genom att hindra ett ämne som kallas ADP från att fästa vid en särskild receptor på blodplättarnas yta. Detta gör att blodplättarna inte blir ”klibbiga”, vilket minskar risken för att det bildas blodproppar och hjälper till att förhindra en ny hjärtinfarkt eller stroke.
Hur har Clopidogrel Krkas effekt undersökts?
Eftersom Clopidogrel Krka är ett generiskt läkemedel har studierna begränsats till tester som visar att det är bioekvivalent med referensläkemedlet Plavix. Två läkemedel är bioekvivalenta när de bildar samma halter av den aktiva substansen i kroppen.
7 Westferry Circus, Canary Wharf, London E14 4HB, UK Tel. (44-20) 74 18 84 00 Fax (44-20) 74 18 84 16 E-mail: mail@emea.europa.eu http://www.emea.europa.eu © European Medicines Agency, 2009. Reproduction is authorised provided the source is acknowledged.
Vilka är fördelarna och riskerna med Clopidogrel Krka?
Eftersom Clopidogrel Krka är ett generiskt läkemedel och är bioekvivalent med referensläkemedlet antas dess fördelar och risker vara desamma som hos referensläkemedlet.
Varför har Clopidogrel Krka godkänts?
Kommittén för humanläkemedel (CHMP) fann att det styrkts att Clopidogrel Krka i enlighet med EU:s krav har likvärdig kvalitet och är bioekvivalent med Plavix. Kommittén fann därför att fördelarna är större än de konstaterade riskerna, liksom för Plavix. Kommittén rekommenderade att Clopidogrel Krka skulle godkännas för försäljning.
Mer information om Clopidogrel Krka:
Den 23 september 2009 beviljade Europeiska kommissionen Krka, d.d., Novo mesto ett godkännande för försäljning av Clopidogrel Krka som gäller i hela Europeiska unionen.
Det offentliga europeiska utredningsprotokollet (EPAR) finns i sin helhet här.
EPAR för referensläkemedlet finns också i sin helhet på EMEA:s webbplats.
Denna sammanfattning aktualiserades senast 07-2009.
2/2