iMeds.se

Kuvan

Information för alternativet: Kuvan, visa andra alternativ

o

EUROPEAN MEDICINES AGENCY

SCIENCE MEDICINES HEALTH

EMA/394725/2015

EMEA/H/C/000943

Sammanfattning av EPAR för allmänheten

Kuvan

sapropterindihydroklorid

Detta är en sammanfattning av det offentliga europeiska utredningsprotokollet (EPAR) för Kuvan. Det förklarar hur kommittén för humanläkemedel (CHMP) bedömt läkemedlet och hur den kommit fram till sitt ställningstagande om att bevilja godkännande för försäljning och sina rekommendationer om hur läkemedlet ska användas.

Vad är Kuvan?

Kuvan är ett läkemedel som innehåller den aktiva substansen sapropterindihydroklorid. Det finns som lösliga tabletter (100 mg).

Vad används Kuvan för?

Kuvan används för att behandla hyperfenylalaninemi (HPA, höga nivåer av fenylalanin i blodet) hos patienter med den genetiska störningen fenylketonuri (PKU) eller tetrahydrobiopterinbrist (BH4-brist).

Patienter med dessa störningar kan inte bryta ned aminosyran fenylalanin ur protein i kosten. Det leder till att onormalt höga nivåer av aminosyran ansamlas i blodet, vilket orsakar problem i nervsystemet.

Eftersom antalet patienter med störningar som leder till höga nivåer av fenylalanin i blodet är litet betraktas sjukdomarna som sällsynta, och Kuvan klassificerades som särläkemedel (ett läkemedel som används vid sällsynta sjukdomar) den 8 juni 2004.

Läkemedlet är receptbelagt.

Hur används Kuvan?

Behandling med Kuvan måste inledas och övervakas av läkare med erfarenhet av att behandla PKU och BH4-brist. Det är viktigt att patienterna fortsätter med en kost med låga halter av fenylalalin och


An agency of the European Union


30 Churchill Place • Canary Wharf • London E14 5EU • United Kingdom Telephone +44 (0)20 3660 6000 Facsimile +44 (0)20 3660 5555 Send a question via our website www.ema.europa.eu/contact

© European Medicines Agency, 2015. Reproduction is authorised provided the source is acknowledged.

protein när de tar Kuvan, och intaget av fenylalanin och protein måste övervakas och justeras så att nivåerna av fenylalanin och näringsbalansen kontrolleras. Kuvan är avsett för långtidsbehandling.

Dosen av Kuvan beror på patientens vikt. Kuvan tas i samband med måltid vid samma tid varje dag, helst på morgonen. Tabletterna löses upp i vatten innan patienten dricker lösningen. För vissa patienter med BH4-brist kan det vara nödvändigt att dela upp den totala dygnsdosen i två eller tre doser, fördelade över dagen, för att uppnå bästa möjliga effekt.

Tillfredsställande behandlingssvar definieras som en sänkning av nivåerna av fenylalanin i blodet med minst 30 procent eller till en nivå som fastställs av läkaren. Om detta har uppnåtts efter en månad anses patienten ha svarat på behandlingen och kan fortsätta att ta Kuvan.

Hur verkar Kuvan?

De höga nivåerna av fenylalanin i blodet beror på problem med att omvandla fenylalanin till tyrosin med hjälp av enzymet fenylalaninhydroxylas. Patienter med PKU har defekta versioner av enzymet och patienter med BH4-brist har låga nivåer av BH4, en "kofaktor" som detta enzym behöver för att fungera korrekt.

Den aktiva substansen i Kuvan, sapropterindihydroklorid, är en syntetisk kopia av BH4. Vid PKU verkar den genom att förstärka det defekta enzymets aktivitet och vid BH4-brist ersätter det den saknade kofaktorn. Detta bidrar till att återställa enzymets förmåga att omvandla fenylalanin till tyrosin och därigenom sänka nivåerna av fenylalanin i blodet.

Hur har Kuvans effekt undersökts?

Vid behandling av PKU jämfördes minskningarna av fenylalaninnivån i blodet i en huvudstudie på 88 patienter som behandlades med antingen Kuvan eller placebo (overksam behandling). I två andra studier på 101 patienter undersöktes Kuvans effekt när det gäller att göra så att patienterna kan inta föda innehållande fenylalanin och samtidigt hålla fenylalaninet i blodet på målnivåerna (dvs. fenylalanin-tolerans),

Vid behandling av BH-4-brist, som är ett mycket sällsynt tillstånd, lade företaget fram resultat av tre studier från den publicerade litteraturen där några patienter behandlades med sapropterin under i genomsnitt 15,5 månader.

Studierna på Kuvan omfattade vuxna och barn i alla åldrar.

Vilken nytta har Kuvan visat vid studierna?

Kuvan var effektivare än placebo för att minska fenylalaninnivåerna i blodet hos patienter med PKU och gav en minskning med 236 mikromol per liter efter sex veckor, jämfört med en ökning med 3 mikromol per liter som observerades med placebo.

Dessutom gjorde Kuvan att patienter med PKU som inte hade några kostrestriktioner kunde öka sitt dagliga intag av fenylalanin med 17,5 mg per kg kroppsvikt efter tio veckor, jämfört med 3,3 mg/kg med placebo. När Kuvan plus kostrestriktion jämfördes med endast kostrestriktion var det genomsnittliga intaget av fenylalanin som tolererades efter 26 veckor 81 mg/kg i Kuvan-gruppen och 50 mg/kg i gruppen med enbart kostrestriktion.

I studierna av patienter med BH4-brist visade patienterna en förbättring av nivåerna av fenylalanin i blodet och andra markörer för sjukdomen när de tog sapropterindihydroklorid.

Vilka är riskerna med Kuvan?

De vanligaste biverkningarna som orsakas av Kuvan (uppträder hos fler än 1 av 10 patienter) är huvudvärk och rinorré (rinnande näsa). En fullständig förteckning över biverkningar som rapporterats för Kuvan finns i bipacksedeln.

Varför har Kuvan godkänts?

CHMP fann att nyttan med Kuvan är större än riskerna och rekommenderade att Kuvan skulle godkännas för försäljning.

Vad görs för att garantera säker och effektiv användning av Kuvan?

En riskhanteringsplan har tagits fram för att se till att Kuvan används så säkert som möjligt. I enlighet med denna plan har säkerhetsinformation tagits med i produktresumén och bipacksedeln för Kuvan. Där anges också lämpliga försiktighetsåtgärder som vårdpersonal och patienter ska vidta.

Mer information om Kuvan

Den 2 december 2008 beviljade Europeiska kommissionen ett godkännande för försäljning av Kuvan som gäller i hela EU.

Sammanfattningen av ställningstagandet om Kuvan från kommittén för särläkemedel finns på EMA:s webbplats ema.europa.eu/Find medicine/Human medicines/Rare disease designation.

Det offentliga europeiska utredningsprotokollet (EPAR) finns i sin helhet på EMA:s webbplats ema.europa.eu/Find medicine/Human medicines/European Public Assessment Reports. Mer information om behandling med Kuvan finns i bipacksedeln (ingår också i EPAR). Du kan också kontakta din läkare eller apotekspersonal.

Denna sammanfattning uppdaterades senast 06-2015.