iMeds.se

Olimel N7

Läkemedelsverket 2015-11-18

Bipacksedel: Information till användaren

Olimel N7, infusionsvätska, emulsion

Läs noga igenom denna bipacksedel innan läkemedlet ges till dig. Den innehåller information som är viktig för dig.

- Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.

- Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare eller sjuksköterska.

Om du får biverkningar, tala med läkare eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt 4.


I denna bipacksedel finns information om följande:

Vad Olimel är och vad den används för

Vad du behöver veta innan du ges Olimel

Hur Olimel ges

Eventuella biverkningar

Hur Olimel ska förvaras

Förpackningens innehåll och övriga upplysningar


1. Vad Olimel är och vad den används för


Olimel är en infusionsvätska, emulsion. Den tillhandahålls i en påse med tre sektioner.

En sektion innehåller en glukoslösning, den andra innehåller en lipidemulsion och den tredje innehåller en aminosyralösning.


Olimel används för att ge näring till vuxna och barn över två års ålder genom en slang i en ven (infusion) när normalt näringsintag via munnen inte är lämpligt.


Olimel får endast användas under medicinsk övervakning.


2. Vad du behöver veta innan du ges Olimel


Använd inte Olimel:

- till för tidigt födda barn, nyfödda och barn yngre än 2 år

- om du är allergisk (överkänslig) mot ägg, sojabönsprotein, jordnötsprotein eller mot något av övriga innehållsämnen

- om du vet med dig att din kropp inte kan utnyttja vissa aminosyror

- om du har särskilt höga fettnivåer i blodet

- om du har hyperglykemi (för mycket socker i blodet)


I alla lägen kommer läkaren att grunda sitt beslut om du bör få detta läkemedel på faktorer som ålder, vikt och medicinska tillstånd, tillsammans med resultat från eventuella tester som utförts.


Varningar och försiktighet

Tala med läkare eller sjuksköterska innan Olimel ges till dig.


Om du får nutritionslösningar via infusion (TPN) för snabbt kan det leda till skada eller dödsfall.


Infusionen måste avbrytas omedelbart om några onormala tecken eller symtom på allergisk reaktion (som svettning, feber, frossa, huvudvärk, hudutslag eller svårighet att andas) utvecklas. Den här produkten innehåller sojabönsolja och äggfosfatid. Sojabönsprotein och äggprotein kan i sällsynta fall orsaka överkänslighetsreaktioner. Korsallergiska reaktioner mellan sojabönsprotein och jordnötsprotein har observerats.


Andningssvårigheterkan också vara ett tecken på attsmå partiklarharbildatssom blockerarblodkärli lungorna(utfällningar i lungkärlen). Omdu uppleverandningssvårigheter, tala med läkare eller sjuksköterska. Dekommer att fatta beslut om lämpliga åtgärder.


Vissa mediciner och sjukdomstillstånd kan öka risken för att utveckla en infektion eller sepsis (bakterier i blodet). Risken för infektion eller sepsis är särskilt stor när en slang (intravenös kateter) förs in i venen. Läkaren kommer att övervaka dig noggrant och vara uppmärksam på eventuella tecken på infektion. Patienter som behöver parenteral nutrition (näringstillförsel genom en slang i venen) kan löpa större risk för att utveckla infektion på grund av sitt sjukdomstillstånd. Risken för infektion kan minskas genom att man använder ”aseptisk teknik” (”bakteriefri teknik”) när man placerar och sköter om katetern och när man bereder näringslösningen (TPN).


Om du är allvarligt undernärd så att du behöver få näring genom en ven kommer din läkare att börja behandlingen långsamt. Din läkare kommer också att noggrant övervaka dig för att undvika plötsliga förändringar i vätske-, vitamin-, elektrolyt och mineralnivåerna.


Balansen mellan vatten och salt i kroppen och rubbningar i ämnesomsättningen kommer att rättas till före infusionen. Läkaren övervakar ditt tillstånd medan du får läkemedlet och kan ändra dosen eller ge dig ytterligare näringsämnen, t.ex. vitaminer, elektrolyter och spårämnen om han/hon finner det lämpligt.


Läkaren ska känna till följande tillstånd:

- allvarliga problem med njurarna. Informera även din läkare om du får dialys eller annan typ av rening av blodet

- allvarliga leverproblem

- problem med blodkoagulationen

- binjurar som inte fungerar som de ska (binjuresvikt). Binjurarna är triangelformade körtlar som sitter ovanpå njurarna.

- hjärtsvikt

- lungsjukdom

- vattenansamling i kroppen (hyperhydrering)

- otillräcklig mängd vatten i kroppen (dehydrering)

- högt blodsocker (diabetes mellitus) som inte behandlas

- hjärtattack eller chock på grund av plötslig hjärtsvikt

- allvarlig metabolisk acidos (när blodet är för surt)

- allvarlig metabolisk acidos (när blodet är för surt)

- generaliserad infektion (septikemi)

- koma


För att kontrollera effekten och kontinuerligt övervaka att infusionen sker säkert utför läkaren kliniska tester och laboratorietester medan du får detta läkemedel. Om du får detta läkemedel i flera veckor övervakas din blodstatus regelbundet.


Om din kropp har nedsatt förmåga att göra sig av med fetterna i detta läkemedel kan ”fettöverbelastningssyndrom” uppkomma (se avsnitt 4, Eventuella biverkningar).


Om infusionsstället ömmar, bränns eller svullnar under infusionen, eller om infusionen läcker, ska du berätta det för läkaren eller sjuksköterskan. Infusionen avbryts omedelbart och påbörjas i en annan ven.


Om ditt blodsocker blir för högt ska läkaren justera hastigheten för infusionen av Olimel eller ge dig läkemedel som kontrollerar blodsockret (insulin).


Olimel kan endast ges via en slang (kateter) i en stor ven i bröstet (centralven).


Barn och ungdomar

Om ditt barn är under 18 år kommer särskild försiktighet vidtas för att ge rätt dos. Fler säkerhetsåtgärder kommer också att vidtas, eftersom barn har en högre känslighet för infektioner. Tillsatser av vitaminer och spårämne krävs alltid. Läkemedelsformer som är anpassade till barn ska användas.


Andra läkemedel och Olimel

Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar eller använder eller nyligen har tagit eller använt eller kan tänkas ta eller använda andra läkemedel.


I normala fall är det inga problem att använda andra läkemedel samtidigt med detta läkemedel. Tala om för läkare eller apotekspersonal om du tar eller nyligen har tagit några andra läkemedel, även receptfria sådana för att kontrollera att de går bra att ta samtidigt.


Olimel får inte ges samtidigt som blod genom samma slang.


Oliv- och sojabönsoljan i Olimel innehåller K-vitamin. Detta påverkar normalt inte blodförtunnande läkemedel (antikoagulantia) såsom kumarin, men du ska tala om för läkaren om du tar blodförtunnande läkemedel


Fetterna i denna blandning kan påverka resultaten av vissa laboratorietester om blodprov tas innan fetterna har försvunnit från ditt blodomlopp(vanligtvis har de försvunnit 5 till 6 timmar efter att infusionen avslutats).


Graviditet, amning och fertilitet

Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare innan du använder detta läkemedel.


Vid behov kan Olimel övervägas som behandling under graviditet och amning.


3. Hur Olimel ges


Dosering

Olimel ska endast ges till vuxna och barn över två år.


Olimel är en infusionsvätska, emulsion som ges via en slang (kateter) in i en ven i bröstet.


Olimel ska anta rumstemperatur före användning.

Olimel är endast för engångsbruk.


Att ge en påse via infusion tar vanligtvis mellan 12 och 24 timmar.


Dosering – vuxna

Läkaren anger en flödeshastighet som motsvarar dina behov och ditt kliniska tillstånd.


Behandlingen kan fortsätta så länge som det behövs, beroende på ditt kliniska tillstånd.


Dosering – barn över 2 års ålder och ungdomar

Läkaren avgör vilken dos och under hur lång tid läkemedlet ska ges. Det beror på ålder, vikt, längd, medicinskt tillstånd och kroppens förmåga att bryta ner och tillgodogöra sig innehållsämnena iOlimel.


Om du har fåttför stor mängd av Olimel

Om dosen är för hög eller infusionen sker för snabbt kan aminosyrorna göra blodet för surt, och tecken på hypervolemi (ökning av cirkulerande blodvolym) kan uppkomma. Glukosnivåerna i blodet och urinen kan öka, hyperosmolärt syndrom (för hög viskositet i blodet) kan utvecklas och fettinnehållet kan öka triglyceridmängden i blodet.En alltför stor volym av Olimel kan framkalla illamående, kräkningar, frossa och störningar i elektrolytbalansen. Om något av detta inträffar måste infusionen avbrytas omedelbart.


I vissa allvarliga fall kan läkaren behöva ge tillfällig njurdialys för att hjälpa njurarna att göra sig av med överskottsprodukten.


För att förhindra detta kommer läkaren övervaka ditt tillstånd och testa dina blodvärden regelbundet.


Rådfråga läkare vid ytterligare frågor om hur man använder denna produkt.


4. Eventuella biverkningar


Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem. Om du märker någon förändring i hur du mår under eller efter behandlingen, kontakta omedelbart läkare eller sjuksköterska.


Testerna som läkaren utför medan du tar detta läkemedel ska minimera risken för biverkningar.


Om några onormala tecken eller symtom på allergisk reaktion utvecklas, t.ex. svettning, feber, frossa, huvudvärk, hudutslag eller andningssvårigheter, ska infusionen avbrytas omedelbart.


Följande biverkningar har rapporterats för Olimel:


Vanliga: kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare:


Har rapporterats: förekommer hos okänt antal användare:

Infusionsläckage till omgivande vävnad (extravasation) som kan ge smärta, irritation, svullnad/ödem, rodnad (erytem)/hetta, döda vävnadsceller (hudnekros) eller blåsor


Följande biverkningar har rapporterats för liknande läkemedel för parenteral nutrition:


Mycket sällsynta: kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare:

Försämrad förmåga att göra sig av med fetter (fettöverbelastningssyndrom) som är förenat med en plötslig och abrupt försämring av patientens medicinska tillstånd. Följande tecken på fettöverbelastningssyndrom försvinner ofta när infusionen av lipidemulsionen stoppas:

  • Feber

  • Minskat antal röda blodkroppar som kan leda till blek hud, svaghet och andfåddhet (anemi)

  • Lågt antal vita blodkroppar, vilket kan öka infektionsrisken (leukopeni)

  • Lågt antal blodplättar, vilket kan öka risken för blåmärken och/eller blödningar (trombocytopeni)

  • Koaguleringssjukdomar som påverkar blodets koagulationsförmåga

  • Höga fettnivåer i blodet (hyperlipidemi)

  • Inlagring av fett i levern (hepatomegali)

  • Försämrad leverfunktion

  • Symtom i centrala nervsystemet (t.ex. koma)


Har rapporterats: förekommer hos okänt antal användare:

allergiska reaktioner

- onormala blodtester för kontroll av leverns funktion

- problem med att göra sig av med gallan (kolestas)

- förstorad lever (hepatomegali)

- ikterus (gulsot)

- minskat antal blodplättar (trombocytpeni)

- ökade kvävenivåer i blodet (azotemi)

- förhöjda leverenzymer

- bildande av små partiklar som kan blockera blodkärli lungorna(utfällningar i lungkärlen) och orsaka lungemboli och andningssvårigheter.


Rapporteringav biverkningar

Om du får biverkningar, tala med läkare eller, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.


Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
www.lakemedelsverket.se


5. Hur Olimel ska förvaras


Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.


Använd detta läkemedel före utgångsdatum som anges på behållaren och den yttre förpackningen (MM/ÅÅÅÅ).Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.


Får ej frysas.


Förvaras i ytterpåsen.


Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.


6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar


Innehållsdeklaration

De aktiva substanserna i varje påse av färdigberedd emulsion är 11,1 % (motsvarar 11,1 g/100 ml) L-aminosyralösning(alanin, arginin, glycin, histidin, isoleucin, leucin, lysin (som lysinacetat), metionin, fenylalanin, prolin, serin, treonin, tryptofan, tyrosin, valin, asparaginsyra, glutaminsyra), 20 % (motsvarar 20 g/100 ml) lipidemulsion (raffinerad olivolja och raffinerad sojaolja) och 35 % (motsvarar) 35 g/100 ml) glukoslösning (som glukosmonohydrat).


Övriga innehållsämnen är:


Sektion med lipidemulsion

Sektion med aminosyralösning

Sektion med glukoslösning

Renad äggfosfatid, glycerol, natriumoleat, natriumhydroxid (för pH-justering), vatten för injektionsvätskor

Isättiksyra (för pH-justering), vatten för injektionsvätskor

Saltsyra (för pH-justering), vatten för injektionsvätskor


Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar

Olimel är en infusionsvätska, emulsion förpackad i en påse med tre sektioner. En sektion innehåller en fettemulsion, den andra en aminosyralösning och den tredje en glukoslösning. Sektionerna separeras av icke-permanenta förseglingar. Före administrering ska innehållet i sektionerna blandas genom att rulla ihop påsen med början från den övre änden tills förseglingarna är öppna.


Utseende före blandning


Utseende efter blandning: homogen mjölkaktig blandning

Påsen med tre sektioner är tillverkad i flerskiktad plast.Påsmaterialets inre skikt (kontaktskiktet) är utformat så att det är kompatibelt med innehållsämnena och de godkända tillsatserna.

För att undvika kontakt med syre från luften är påsen förpackad i en ytterpåse som syrebarriär. Den innehåller en liten påse med en syreabsorberare som kan innehålla en syreindikator (OxydetectTM).

Förpackningsstorlekar

1 000 ml påse: 1 kartong med 6 påsar

1 500 ml påse: 1 kartong med 4 påsar

2 000 ml påse: 1 kartong med 4 påsar

1 påse à 1 000 ml, 1500 ml och 2 000 ml


Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.


Ytterligare upplysningar om detta läkemedel kan erhållas hos ombudet för innehavaren av godkännandet för försäljning:


Innehavare av godkännande för försäljning

Baxter Medical AB

Box 63

164 94 Kista


Tillverkare

Baxter S.A.

Boulevard René Branquart, 80

7860 Lessines

Belgien


Detta läkemedel är godkänt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet under namnen:

Frankrike, Portugal, Estland, Polen, Litauen, Bulgarien, Rumänien, Lettland, Belgien, Spanien, Nederländerna, Luxemburg, Slovenien, Italien, Grekland, Cypern: OLIMEL N7


I vissa länder är det godkänt med ett annat namn, se nedan:

Österrike: ZentroOLIMEL 4,4%

Tyskland: Olimel 4,4%

Danmark, Island, Sverige. Norge, Finland: Olimel N7

Storbritannien, Irland, Malta: Triomel 7g/l nitrogen 1140 kcal


Denna bipacksedel godkändes senast: 2015-11-18


…………………………………………………………………………………………………



Följande uppgifter är endast avsedda för hälso- och sjukvårdspersonal:


Farmakoterapeutisk grupp: Lösningar för parenteral nutrition/blandningar

ATC-kod:B05 BA10.


KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING


Olimel tillhandahålls i en påse med 3 sektioner.


Varje påse innehåller en glukoslösning, en lipidemulsion och en aminosyralösning




Innehåll per påse


1 000 ml

1 500 ml

2 000 ml

35 % glukoslösning (motsvarar 35 g/100 ml)

400 ml

600 ml

800 ml

11,1 % aminosyralösning (motsvarar 11,1 g/100 ml)

400 ml

600 ml

800 ml

20 % lipidemulsion (motsvarar 20 g/100 ml)

200 ml

300 ml

400 ml



Sammansättning hos den färdigberedda emulsionen efter att de tre sektionerna blandats:


Aktiva substanser

1 000 ml

1 500 ml

2 000 ml

Raffinerad olivolja + raffinerad sojaoljaa

40,00 g

60,00 g

80,00 g

Alanin

6,41 g

9,61 g

12,82 g

Arginin

4,34 g

6,51 g

8,68 g

Asparaginsyra

1,28 g

1,92 g

2,56 g

Glutaminsyra

2,21 g

3,32 g

4,42 g

Glycin

3,07 g

4,60 g

6,14 g

Histidin

2,64 g

3,97 g

5,29 g

Isoleucin

2,21 g

3,32 g

4,42 g

Leucin

3,07 g

4,60 g

6,14 g

Lysin

(motsvarar lysinacetat)

3,48 g

(4,88 g)

5,23 g

(7,31 g)

6,97 g

(9,75 g)

Metionin

2,21 g

3,32 g

4,42 g

Fenylalanin

3,07 g

4,60 g

6,14 g

Prolin

2,64 g

3,97 g

5,29 g

Serin

1,75 g

2,62 g

3,50 g

Treonin

2,21 g

3,32 g

4,42 g

Tryptofan

0,74 g

1,10 g

1,47 g

Tyrosin

0,11 g

0,17 g

0,22 g

Valin

2,83 g

4,25 g

5,66 g

Glukosanhydrat

(motsvarar glukosmonohydrat)

140,00g

(154,00 g)

210,00 g

(231,00 g)

280,00 g

(308,00 g)

aBlandning av raffinerad olivolja (cirka 80 %) och raffinerad sojaolja (cirka 20 %) motsvarande en kvot essentiella fettsyror/fettsyror totalt på 20 %.


Övriga hjälpsämnen är:


Sektion med lipidemulsion

Sektion med aminosyralösning

Sektion med glukoslösning

Renad äggfosfatid, glycerol, natriumoleat, natriumhydroxid (för pH-justering), vatten för injektionsvätskor

Isättiksyra (för pH-justering), vatten för injektionsvätskor

Saltsyra (för pH-justering), vatten för injektionsvätskor


Näringsintag för färdigberedd emulsion per påsstorlek:



1 000 ml

1 500 ml

2 000 ml

Lipider

40 g

60 g

80 g

Aminosyror

44,3 g

66,4 g

88,6 g

Kväve

7,0 g

10,5 g

14,0 g

Glukos

140,0 g

210,0 g

280,0 g

Energi:

Kalorier totalt (cirka)

1140 kcal

1710 kcal

2270 kcal

Icke-proteinkalorier

960 kcal

1440 kcal

1920 kcal

Glukoskalorier

560 kcal

840 kcal

1120 kcal

Lipidkalorier a

400 kcal

600 kcal

800 kcal


Icke-proteinkalorier/kväve-kvot

137 kcal/g

137 kcal/g

137 kcal/g

Glukos-/lipidkalorier-kvot

58/42

58/42

58/42

Lipidkalorier/kalorier totalt

35%

35%

35%

Elektrolyter:

Fosfat b

3,0 mmol

4.5 mmol

6,0 mmol

Acetat

31 mmol

46 mmol

62 mmol

pH-värde

6,4

6,4

6,4

Osmolaritet

1220 mOsm/l

1220 mOsm/l

1220 mOsm/l

aInkl. kalorier från renade äggfosfatider

b Inkl. fosfat som kommer från lipidemulsionen



B. Dosering och administreringssätt


Dosering

Olimel rekommenderas inte till barn under 2 år beroende på olämplig sammansättning och volym (se avsnitt 4.4, 5.1 och 5.2 i produktresumén).


Den maximala dagliga dosen som nämns nedan bör ej överskridas. På grund av flerkammarpåsens fasta komposition, kan patientens totala nutritionsbehov inte alltid tillgodoses. Vid vissa kliniska situationer kan patienten behöva en dos näringsämnen som inte täcks av påsens fasta sammansättning. I en sådan situation måste volym (dos)- justeringens effekt på doseringen av alla övriga näringsämnen i Olimel beaktas. Pediatriska patienter kan till exempel behöva mer än 0,2 mmol fosfat /kg / dag. I dessa situationer kan vårdpersonalen överväga att justera volymen (dosen) av Olimel för att tillgodose de ökade behoven.


Till vuxna

Doseringen beror på patientens energiförbrukning, kliniska status, kroppsvikt och förmåga att metabolisera innehållsämnena i Olimel, liksom på extra energi- eller proteintillskott som ges oralt/enteralt.Därför skall påsstorleken väljas i enlighet med detta.


De genomsnittliga dagliga behoven är:



För Olimel bestäms den maximala dagliga dosen av totala kaloriintaget, 40 kcal/kg som ingår i volymen 35 ml/kg, vilket motsvarar 1,5 g/kg aminosyror, 4,9 g/kg glukos, 1,4 g/kg lipider. För en patient som väger 70 kg skulle detta motsvara 2 450 ml Olimel per dag, vilket resulterar i ett intag på 108 g aminosyror, 343 g glukos och 98 g lipider (dvs. 2352 icke-proteinkalorier och 2 793 kalorier totalt).


I normala fall behöver flödeshastigheten ökas gradvis under den första timmen och sedan anpassas med hänsyn till dosen, den dagliga tillförda volymen och infusionens varaktighet.


För Olimel är den maximala infusionshastigheten 1,7 ml/kg/timme, motsvarande 0,08 g/kg/timme aminosyror, 0,24 g/kg/timme glukos och 0,07 g/kg/timme lipider.


Till barn över 2 års ålder

Inga studier har genomförts för den pediatriska populationen.


Doseringen beror på patientens energiförbrukning, kliniska status och kroppsvikt och förmåga att metabolisera innehållsämnena i Olimel, liksom extra energi- eller proteintillskott som ges oralt/enteralt. Därför skall påsstorleken väljas i enlighet med detta.


Dessutom minskar dagsbehovet av vätska, kväve och energi med åldern. Två åldersgrupper beaktas, 2 till 11 år och 12 till 18 år.



För Olimel är den begränsande faktorn i åldersgruppen 2-11 år fosfatkoncentration med avseende på daglig dos (0,2 mmol/kg/dag)a, och lipidkoncentrationen med avseende på infusionshastigheten. I gruppen 12-18 år är aminosyrakoncentrationen den begränsande faktorn med avseende på både daglig dos och infusionshastighet. Det resulterar i följande intag:


Beståndsdel

2 till 11 år

12 till 18 år

Rekommendationa

Olimel

Max. volym

Rekommendationa

Olimel

Max. volym

Maximala dagliga doser

Vätska (ml/kg/dag)

60 - 120

67

50 - 80

45

Aminosyror (g/kg/dag)

1 - 2 (upp till 3)

2,9

1 - 2

2,0

Glukos (g/kg/dag)

12 - 14 (upp till 18)

9,3

3 - 10 (upp till 14)

6,4

Lipider (g/kg/dag)

0,5 - 3

2,7

0,5 – 2 (upp till 3)

1,8

Energi totalt (kcal/kg/dag)

60 - 90

76

30 - 75

52

Maximal infusionshastighet per timme

Olimel (ml/kg/timme)


3,3


2,7

Aminosyror (g/kg/timme)

0,20

0,15

0,12

0,12

Glukos (g/kg/timme)

1,2

0,46

1,2

0,38

Lipider (g/kg/timme)

0,13

0,13

0,13

0,11

a: Rekommenderade värden från ESPGHAN/ESPEN Guidelines, 2005


I normala fall behöver flödeshastigheten ökas gradvis under den första timmen och sedan anpassas med hänsyn till dosen, den dagliga tillförda volymen och infusionens varaktighet.


I allmänhet rekommenderas att infusionen för små barn startar på en låg daglig dos och att den ökas gradvis upp till den maximala dosen (se ovan).


Administreringssätt och behandlingslängd

Endast för engångsbruk.


Det rekommenderas att innehållet används omedelbart efter att påsen har öppnats och får inte sparas för en senare infusion.


Utseende efter rekonstitution: homogen vätska med ett mjölkaktigt utseende.


För anvisningar om beredning och hantering av denna infusionsvätska, emulsion, se avsnitt 6.6 i produktresumén.


På grund av dess höga osmolaritet kan Olimel endast administreras via en central ven.


Den rekommenderade infusionstiden för en parenteral nutritionspåse är mellan 12 och 24 timmar.


Behandling med parenteral nutrition kan fortsätta så länge som patientens kliniska tillstånd kräver det.


C. Inkompatibiliteter



Tillsätt inte andra läkemedel eller substanser till någon av påsarnas sektioner eller till den färdigberedda emulsionen utan att först bekräfta deras kompatibilitet och stabiliteten hos den slutliga beredningen (särskilt lipidemulsionens stabilitet).


Inkompatibiliteter kan till exempel uppstå vid alltför hög surhetsgrad (lågt pH) eller olämpligt innehåll av tvåvärda katjoner (Ca2+ och Mg2+) vilket kan destabilisera lipidemulsionen.

Som med alla parenterala näringsblandningar måste kalcium- och fosfatkvoten beaktas. För stor tillsats av kalcium och fosfat, speciellt i form av mineralsalter, kan leda till att kalciumfosfatutfällningar bildas.



Kontrollera kompatibiliteten med lösningar som administreras samtidigt genom samma aggregat, kateter eller kanyl.


Olimel får inte administreras före, samtidigt som eller efter blod genom samma utrustning på grund av risken för pseudoagglutination.



D. Särskilda anvisningar för destruktion och övrig hantering



Kontrollera färgen på syreindikatorn, om en sådan finns, innan du öppnar ytterpåsen.Jämför den med referensfärgen som finns tryckt bredvid OK-symbolen och som avbildas i det tryckta området på indikatorns etikett.Använd inte produkten om syreindikatorns färg inte överensstämmer med referensfärgen som finns tryckt bredvid OK-symbolen.


En översikt över de förberedande stegen för administrering av Olimel ges i figur1.


Öppna

Avlägsna den skyddande ytterpåsen.


Kasta den lilla påsen med syreabsorberaren/syreindikatorn.


Kontrollera att påsen och de icke-permanenta förslutningarna är oskadda.Använd endast om påsen är oskadad och de icke-permanenta förslutningarna är intakta (dvs. de tre sektionernas innehåll har inte blandats), om aminosyralösningen och glukoslösningen är klara, färglösa eller lätt gulfärgade, praktiskt taget fria från synliga partiklar och om lipidemulsionen är en homogen vätska med mjölkliknande utseende.


Blanda lösningarna och emulsionen

Kontrollera att produkten har antagit rumstemperatur när de icke-permanenta förslutningarna bryts.


Rulla för hand ihop påsen med början från påsens övre ände (änden med upphängningen). De icke-permanenta förslutningarna öppnas från den sidan som är närmast portarna. Fortsätt att rulla påsen tills förslutningarna är öppna längs halva sin längd.


Blanda genom att vända påsen upp och ned minst tre gånger.


Blandningens utseende efter beredning är en homogen mjölkliknande emulsion.


Tillsatser

Påsen är tillräckligt stor för att tillsatser som vitaminer, elektrolyter och spårämnen skall kunna tillsättas.


Alla tillsatser (inklusive vitaminer) kan göras i den färdigberedda blandningen (efter att de icke-permanenta förslutningarna har öppnats och innehållet i de tre sektionerna har blandats).


Vitaminer kan också tillsättas i glukossektionen innan blandningen har beretts (innan de icke-permanenta förslutningarna har öppnats och innan de tre sektionerna har blandats).


När tillsatser görs till beredningar som innehåller elektrolyter ska den mängd elektrolyter som redan finns i påsen tas med i beräkningen.


Tillsatser måste göras under aseptiska förhållanden och av kvalificerad personal.


Elektrolyter kan tillsättas i Olimelenligt tabellen nedan:


Per 1 000 ml


Inkluderad nivå

Maximal ytterligare tillsats

Maximal total nivå

Natrium

0 mmol

150 mmol

150 mmol

Kalium

0 mmol

150 mmol

150 mmol

Magnesium

0 mmol

5,6 mmol

5,6 mmol

Kalcium

0 mmol

5,0 (3,5a) mmol

5,0 (3,5a) mmol

Oorganisk fosfat

0 mmol

8,0 mmol

8,0 mmol

Organisk fosfat

3 mmol b

22 mmol

25 mmol b

a: Värdet motsvaras av tillsatsen av oorganisk fosfat

b: Inkluderar fosfat som kommer från lipidemulsionen



Spårämnen och vitaminer:

Stabilitet har demonstrerats för vitamin- och spårämnespreparat som finns i handeln (innehållande upp till 1 mg järn).


Information om kompatibilitet för andra tillsatser finns på begäran.


När tillsatser görs måste blandningens slutliga osmolaritet mätas före administrering genom en perifer ven.


Att göra en tillsats:

- Iaktta aseptiska förhållanden.

- Förbered påsens injektionsport.

- Punktera injektionsporten och injicera tillsatserna med en injektionsnål eller
en beredningsanordning.

- Blanda innehållet i påsen och tillsatserna.


Förbereda infusionen

Iaktta aseptiska förhållanden.

Häng upp påsen.

Avlägsna plastskyddet från adminstreringsporten.

För in infusionsaggregatets spike ordentligt i administreringsporten.


Figur 1. Beredningssteg för administrering av Olimel


Lyft upphängningsdelen för att tömma lösningen från den övre delen av påsen.

Rulla ordentligt den övre delen av påsen tills förslutningarna är helt öppna (ungefär halvvägs).

Häng upp påsen.

Vrid av skyddet från administreringsporten.

Anslut spike-kontaktdonet ordentligt.

Blanda genom att vända påsen upp och ned minst tre gånger.

Lägg påsen platt på en horisontell och ren yta med handtaget framför dig.

Dra av ytterpåsens framdel för att få fram Olimel -påsen.

Kasta ytterpåsen och den lilla syrepåsen.

Öppna ytterpåsen genom att riva av från toppen.



Administrering

Endast för engångsbruk


Administrera produkten först efter att de icke-permanenta förslutningarna mellan de tre sektionerna har brutits och innehållet i de tre sektionerna har blandats.


Kontrollera att den slutliga emulsionen för infusion inte visar några tecken på fasseparation.


Efter att påsen öppnats måste innehållet användas genast. Den öppnade påsen får aldrig sparas för en senare infusion.Återanslut aldrig en delvis förbrukad påse.


Seriekoppla inte påsarna, risk finns att gasemboli kan uppstå på grund av gasrester i den primära påsen.

Ej använt läkemedel, avfall och alla berörda instrument ska kasseras.



Extravasation

Övervaka kateterområdet regelbundet för att identifiera tecken på extravasation.

Om extravasation förekommer ska administreringen avbrytas omedelbart. Katetern eller kanylen ska sitta kvar så att patienten kan få omedelbar hjälp. Om möjligt ska vätskan aspireras genom den insatta katetern/kanylen så att mängden vätska minskar i vävnaderna innan katetern/kanylen tas bort.

För alla skador som orsakats av den extravaserade produkten (inklusive den produkt/de produkter som blandas med Olimel om tillämpligt) ska specifika åtgärder vidtas i enlighet med skadans skede/omfattning. Behandlingsalternativen kan omfatta icke-farmakologiska, farmakologiska och/eller kirurgiska ingrepp. Om extravasationen är stor ska en plastikkirurg rådfrågas inom de närmaste 72 timmarna.

Extravasationsområdet ska övervakas minst var fjärde timme under de första 24 timmarna, därefter en gång per dag


Infusionen får inte påbörjas på nytt i samma centrala ven.