iMeds.se

Strattera

Information för alternativet: Strattera 60 Mg Kapsel, Hård, Strattera 25 Mg Kapsel, Hård, Strattera 100 Mg Kapsel, Hård, Strattera 18 Mg Kapsel, Hård, Strattera 10 Mg Kapsel, Hård, Strattera 80 Mg Kapsel, Hård, Strattera 40 Mg Kapsel, Hård, visar 2 alternativ

Läkemedelsverket 2015-07-23

BIPACKSEDEL: information till användaren


Strattera 10, 18, 25, 40, 60, 80 och 100 mg hårda kapslar

Atomoxetin


Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

- Detta läkemedel har ordinerats enbart åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar dina.

- Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller äveneventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt 4.


I denna bipacksedel finns information om följande:

1. Vad Strattera är och vad det används för

2. Vad du behöver veta innan du tar Strattera

3. Hur du tar Strattera

4. Eventuella biverkningar

5. Hur Strattera ska förvaras

6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar


1. Vad Strattera är och vad det används för


Vad används det för

Strattera innehåller atomoxetin och används för att behandla uppmärksamhetsstörning med hyperaktivitet (ADHD). Det används

Det används endast som en del i ett helt behandlingsprogram av sjukdomen som även innefattar behandling som inte involverar läkemedel, såsom samtal och beteendeterapi. Läkemedlet är inte för behandling av ADHD hos barn under 6 år eftersom det inte är känt om behandlingen fungerar eller är säker för dessa personer.

Hos vuxna används Strattera för att behandla ADHD när symtomen är mycket besvärande och påverkar ditt jobb eller sociala liv och när du haft symtom av sjukdomen som barn.


Hur fungerar det

Strattera ökar mängden noradrenalin i hjärnan. Noradrenalin är en signalsubstans som finns naturligt och som ökar uppmärksamhetsförmågan och minskar impulsivitet och hyperaktivitet hos patienter med ADHD. Strattera hjälper till att kontrollera ADHD-symtomen. Detta läkemedel är inte centralstimulerande och är därför inte beroendeframkallande.


Det kan ta några veckor efter det att du börjat ta läkemedlet innan läkemedlet når full effekt.


Om ADHD
Barn och ungdomar med ADHD upplever att det är:

Det är inte deras fel att de inte kan göra detta. Många barn och ungdomar har svårt för dessa saker, men med ADHD kan detta skapa problem i vardagen. Barn och ungdomar med ADHD kan ha svårigheter med inlärning och att göra läxor. De upplever att det är svårt att uppföra sig hemma, i skolan eller på andras platser. ADHD påverkar inte intelligensen hos barn och ungdomar.


Vuxna med ADHD har svårigheter med samma saker som barn upplever som svårt men det kan innebära att de har problem med:


2. Vad du behöver veta innan du tar Strattera


Ta INTE Strattera om du


Ta inte Strattera om någon av ovanstående stämmer in på dig. Om du är osäker, tala med din läkare eller apotekspersonal innan du tar Strattera. Detta eftersom att Strattera kan förvärra dessa problem.


Varningar och försiktighet

Både vuxna och barn bör vara medvetna om följande varningar och försiktighetsåtgärder. Tala med läkare eller apotekspersonal innan du tar Strattera om du har:


Tala om för din läkare eller apotekspersonal om någon av ovanstående stämmer in på dig innan du börjar behandlingen. Detta eftersom att Strattera kan förvärra dessa problem. Din läkare kommer att vilja följa upp hur läkemedlet påverkar dig.


Undersökningar som din läkare kommer att göra innan du börjar ta Strattera

Dessa undersökningar är för att avgöra om Strattera är rätt läkemedel för dig.


Din läkare kommer att mäta


Din läkare kommer att prata med dig om:


Det är viktigt att du lämnar så mycket information du kan. Detta hjälper din läkare att besluta om Strattera är rätt läkemedel för dig. Din läkare kan besluta att andra medicinska kontroller är nödvändiga innan du börjar ta detta läkemedel.


Andra läkemedel och Strattera

Tala om för din läkare eller apotekspersonal om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel, detta inkluderar både receptbelagda och receptfria läkemedel. Din läkare avgör om du kan ta Strattera tillsammans med andra läkemedel och i vissa fall kan din läkare behöva justera din dos eller öka dosen mycket mer långsamt.


Ta inte Strattera tillsammans med läkemedel som tillhör gruppen MAO-hämmare (monoaminooxidashämmare) som används vid depression. Se avsnitt 2. ”Ta inte Strattera”.


Om du tar andra läkemedel, så kan Strattera påverka hur bra de fungerar eller orsaka biverkningar. Om du tar något av följande läkemedel, tala om detta för din läkare eller apotekspersonal innan du använder Strattera:



Läkemedlen nedan kan leda till en ökad risk för onormal hjärtrytm när de tas med Strattera:

vissa antibiotika (såsom erytromycin och moxifloxacin).


Om du är osäker på om någon av de läkemedel du tar finns med i listan ovan, rådfråga din läkare eller apotekspersonal innan du tar Strattera.


Graviditet och amning

Det är inte känt om detta läkemedel påverkar det ofödda barnet eller passerar över i modersmjölken.


Om du:

rådfråga din läkare eller apotekspersonal innan du tar detta läkemedel.


Körförmåga och användning av maskiner

Du kan känna dig trött, sömnig eller yr när du tagit Strattera. Kör inte bil och använd inte verktyg eller maskiner förrän du vet hur Strattera påverkar dig. Om du känner dig trött, sömnig eller yr bör du inte köra bil eller använda verktyg eller maskiner.


Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbeten som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivningen av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.


Viktig information om innehållet i kapslarna

Öppna inte kapslarna eftersom att innehållet i kapseln kan irritera ögonen. Om innehållet i en kapsel kommer i kontakt med ögonen, bör det drabbade ögat omedelbart spolas med vatten, och medicinsk rådgivning kontaktas. Händer och andra delar av kroppen som kan ha kommit i kontakt med kapselinnehållet bör spolas av så snart som möjligt.


3. Hur du tar Strattera



Hur mycket ska man ta

Om du är barn eller tonåring (6 år eller äldre):

Din läkare kommer att informera dig om hur mycket Strattera du ska ta, dosen är beräknad efter kroppsvikten. Han/hon kommer normalt att be dig starta med en låg dos för att sedan öka mängden Strattera du ska ta enligt din kroppsvikt.


Vuxna

Behandlingen med Strattera bör inledas med en total daglig dos på 40 mg i minst 7 dagar.

Din läkare kan sedan bestämma att dosen ska ökas upp till den dagliga underhållsdosen på
80 mg -100 mg. Den maximala dagliga dosen som din läkare kommer att ordinera är 100 mg.

Om du har problem med din lever kan din läkare välja att ordinera en lägre dos.


Om du har tagit för stor mängd av Strattera

Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel.112) för bedömning av risken samt rådgivning. Berätta hur många kapslar du har tagit. De vanligaste symtomen vid överdos är symtom från mage/tarm, sömnighet, yrsel, darrningar och onormalt beteende.


Om du har glömt att ta Strattera

Om du har glömt en dos, ta den så snart du kommer ihåg, men överskrid inte den totala dagliga dosen under en 24-timmarsperiod. Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd dos.


Om du slutar ta Strattera

Om du slutar ta Strattera uppträder det oftast inga biverkningar, men dina ADHD symtom kan komma tillbaka. Du bör prata med din läkare innan du slutar med din behandling.


Åtgärder din läkare kommer att vidta när du behandlas

Din läkare kommer att genomföra vissa kontroller


De kommer också att genomföras vid en förändring av dosen. Dessa kontroller inkluderar:


Långtidsbehandling

Strattera behöver man inte ta för all framtid. Om du tar Strattera i mer än ett år kommer din läkare att se över din behandling, för att utvärdera om läkemedlet fortfarande behövs.


Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.


4. Eventuella biverkningar


Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar men alla användare behöver inte få dem. Även om vissa personer får biverkningar upplever de allra flesta att Strattera hjälper dem. Din läkare kommer att prata med dig om biverkningarna.


Vissa biverkningar kan vara allvarliga. Om du får någon av biverkningarna nedan, uppsök genast läkare.


Mindre vanliga (kan påverka upp till 1 av 100 användare )

  • svullnad av ansiktet och halsen

  • svårigheter att andas

  • nässelutslag (små upphöjda, kliande fläckar i huden).


Barn och ungdomar under 18 år har en ökad risk för biverkningar som:


Vuxna har en minskad risk (kan påverka upp till 1 av 1000 användare) för biverkningar som:


Sällsynta fall (kan påverka upp till 1 av 1000 användare),

leverskada


Du ska sluta ta Strattera och genast kontakta din läkare om du har något av följande:


Andra rapporterade biverkningar inkluderar följande. Om de blir allvarliga, tala med din läkare eller apotekspersonal.


Mycket vanliga biverkningar (kan påverka fler än 1 av 10 användare)

BARN och UNGDOMAR över 6 års ålder

VUXNA

  • huvudvärk

  • magont

  • minskad aptit (inga hungerskänslor)

  • illamående eller kräkningar

  • sömnighet

  • förhöjt blodtryck

  • förhöjd hjärtfrekvens (puls)


Dessa biverkningar kan försvinna efter en tid hos de flesta patienter.


  • illamående

  • muntorrhet

  • huvudvärk

  • minskad aptit (inga hungerskänslor)

  • svårt att somna, sova och vaknar tidigt

  • förhöjt blodtryck

  • förhöjd hjärtfrekvens (puls)



Vanliga biverkningar (kan påverka upp till 1 av 10 användare)

BARN och UNGDOMAR över 6 års ålder

VUXNA

  • att vara lättirriterad

  • sömnproblem, tidigt uppvaknande

  • depression

  • känna sig ledsen eller hopplös

  • känna sig orolig

  • tics

  • stora pupiller (den mörka delen i ögats centrum)

  • yrsel

  • förstoppning

  • aptitlöshet

  • matsmältningsstörningar

  • svullen, röd och kliande hud

  • utslag

  • känna sig slö (tillstånd av orkeslöshet)

  • bröstsmärta

  • utmattning

  • viktminskning


  • känna sig irriterad

  • minskat intresse för sex

  • sömnstörningar

  • depression

  • känna sig ledsen eller hopplös

  • känna sig orolig

  • yrsel

  • onormal smak eller smak i munnen som inte vill försvinna

  • darrningar

  • stickningar eller domningar i händer eller fötter

  • sömnighet, dåsighet, trötthet

  • förstoppning

  • magont

  • dålig matsmältning

  • gaser i magen

  • kräkningar

  • värmevallningar eller rodnad

  • känsla av eller att ha mycket snabb puls

  • svullen, röd och kliande hud

  • ökad svettning

  • utslag

  • svårighet att kissa, smärta när man kissar

  • prostatainflammation (prostatit)

  • ljumsksmärta hos män

  • oförmåga att få erektion

  • försenad orgasm

  • svårigheter att behålla erektion

  • kramp under menstruation

  • svaghetskänsla

  • utmattning

  • känna sig slö (tillstånd av orkeslöshet)

  • frossa

  • känna sig irriterad, skakis

  • känna sig törstig

  • viktminskning




Mindre vanliga biverkningar (kan påverka upp till 1 av100 användare)

BARN och UNGDOMAR över 6 års ålder

VUXNA

  • att svimma

  • darrningar

  • migrän

  • dimsyn

  • onormala förnimmelser i huden såsom brännande känsla, stickningar, klåda eller myrkrypningar

  • stickningar eller domningar i händer eller fötter

  • kramper (anfall)

  • en känsla av eller att ha mycket snabba hjärtslag (QT förlängning)

  • andnöd

  • ökad svettning

  • kliande hud

  • svaghetskänsla


  • rastlöshet

  • tics

  • att svimma

  • migrän

  • dimsyn

  • onormal hjärtrytm (QT förlängning)

  • köldkänsla i fingrar och tår

  • bröstsmärta

  • andnöd

  • svullen, röd och kliande hud (utslag)

  • muskelryckningar

  • ofta urinträngningar

  • onormal eller utebliven orgasm

  • oregelbunden menstruation

  • oförmåga att få utlösning


Sällsynta biverkningar (kan påverka upp till 1 av 1 000 användare)

BARN och UNGDOMAR över 6 års ålder

VUXNA

  • dålig blodcirkulation som får tår och fingrar att domna och bli bleka (Raynauds fenomen)

  • problem i samband med toalettbesök så som att man måste kissa ofta eller svårigheter att kissa, smärta när man kissar

  • förlängda och smärtsamma erektioner

  • ljumsksmärta hos pojkar

  • dålig blodcirkulation som får tår och fingrar att domna och bli bleka (Raynauds fenomen)

  • förlängda och smärtsamma erektioner



Effekt på tillväxt

Vissa barn kan minska i tillväxt (vikt och längd) i början av behandlingen med Strattera. Däremot har man sett att vid långtidsbehandling återgår barnet sedan till den normala vikt och längd för barn i samma ålder. Din läkare kommer att följa ditt barns längd och vikt kontinuerligt. Om ditt barn inte växer eller ökar i vikt som förväntat, kan läkaren ändra på dosen eller tillfälligt avbryta behandlingen med Strattera.


Rapportering av biverkningar

Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.


Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
Webbplats:www.lakemedelsverket.se


5. Hur Strattera ska förvaras


Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.


Används före det utgångsdatum som anges på kartong efter Utg.dat och tryckförpackning.efter Exp. Utgångsdatum är den sista dagen i angiven månad.


Detta läkemedel kräver inga särskilda förvaringsanvisningar.


Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.


6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar


Vad Strattera 10, 18, 25, 40, 60, 80 och 100 mg hårda kapslar innehåller

gul järnoxid E172 (18 mg, 60 mg, 80 mg och 100 mg)

titandioxid E171 (10 mg, 18 mg, 25 mg, 40 mg, 60 mg, 80 mg och 100 mg)

indigokarmin E132 (25 mg, 40 mg och 60 mg)

röd järnoxid E172 (80 mg och 100 mg)

Ätbart svart bläck (innehållande shellack och svart järnoxid E172)


Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar

Kapsel, hård 10 mg (vita, märkta Lilly 3227/10 mg, ungefär 15,5-16,1 mm lång)

Kapsel, hård 18 mg (guldfärgade/vita, märkta Lilly 3238/18 mg, ungefär 15,5-16,1 mm lång)

Kapsel, hård 25 mg (blåa/vita, märkta Lilly 3228/25 mg, ungefär 15,5-16,1 mm lång)

Kapsel, hård 40 mg (blåa, märkta Lilly 3229/40 mg, ungefär 15,5-16,1 mm lång)

Kapsel, hård 60 mg (blåa/guldfärgade, märkta Lilly 3239/60 mg, ungefär 17,5-18,1 mm lång)

Kapsel, hård 80 mg (bruna/vita, märkta Lilly 3250/80 mg, ungefär 17,5-18,1 mm lång)

Kapsel, hård 100 mg (bruna, märkta Lilly 3251/100 mg, ungefär 19,2-19,8 mm lång )


Strattera kapslar finns i förpackningsstorlekarna 7, 14, 28 eller 56 kapslar. Alla förpackningsstorlekar kommer inte att marknadsföras.


Innehavare av godkännande för försäljning

Eli Lilly Sweden AB

Box 721

169 27 Solna

tel.: 08 737 88 00


Tillverkare

Lilly S.A.

Avda. De la Industria 30

28108 Alcobendas

Madrid

Spanien


Detta läkemedel är godkänt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet under namnet:

Österrike, Belgien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Grekland, Ungern, Island, Irland, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige och Storbritannien: Strattera.


Denna bipacksedel ändrades senast: 2015-07-23


Ytterligare information om detta läkemedel finns på Läkemedelsverkets webbplats www.lakemedelsverket.se