iMeds.se

Vipdomet

Information för alternativet: Vipdomet, visa andra alternativ

BILAGA I

PRODUKTRESUMÉ

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning. Se avsnitt 4.8 om hur man rapporterar biverkningar.

1. LÄKEMEDLETS NAMN

Vipdomet 12,5 mg/850 mg filmdragerade tabletter

2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING

Varje tablett innehåller alogliptinbensoat och metforminhydroklorid motsvarande 12,5 mg alogliptin och 850 mg metformin.

För fullständig förteckning över hjälpämnen, se avsnitt 6.1.

3. LÄKEMEDELSFORM

Filmdragerad tablett (tablett)

Ljusgul, avlång (ungefär 21,0 mm lång och 10,1 mm bred), bikonvex filmdragerad tablett märkt med ”12.5/850” på ena sidan och med ”322M” på andra sidan.

4.    KLINISKA UPPGIFTER

4.1    Terapeutiska indikationer

Vipdomet är indicerat för behandling av vuxna patienter (18 år och äldre) med typ 2-diabetes:

•    som tilläggsbehandling till kost och motion för att förbättra glykemisk kontroll hos vuxna patienter för vilka den högsta tolererade dosen av enbart metformin ger otillräcklig kontroll, eller de som redan behandlas med en kombination av alogliptin och metformin.

•    i kombination med pioglitazon    (dvs. behandling med trippelkombination) som

tilläggsbehandling till kost och motion hos vuxna patienter för vilka den högsta tolererade dosen av metformin och pioglitazon ger otillräcklig kontroll.

•    i kombination med insulin (dvs. behandling med trippelkombination) som tilläggsbehandling till kost och motion för att förbättra glykemisk kontroll hos patienter för vilka insulin vid en stabil dos och enbart metformin ger otillräcklig glykemisk kontroll.

4.2    Dosering och administreringssätt

Dosering

För de olika dosregimerna finns Vipdomet tillgängligt i styrkorna 12,5 mg/850 mg och

12,5 mg/1 000 mg filmdragerade tabletter.

Vuxna (> 18 år)

Vipdomet-dosen ska individanpassas med utgångspunkt i patientens befintliga behandlingsregim.

För patienter som inte uppnår tillräcklig kontroll med enbart den högsta tolererade dosen metforminhydroklorid, är den rekommenderade dosen Vipdomet en tablett av 12,5 mg/850 mg eller 12,5 mg/1 000 mg två gånger dagligen, motsvarande en daglig dos av 25 mg alogliptin plus 1700 mg eller 2 000 mg metforminhydroklorid, beroende på vilken dos metforminhydroklorid patienten redan tar.

För patienter som inte uppnår tillräcklig kontroll med en kombination av den högsta tolererade dosen metformin och pioglitazon, ska pioglitazondosen bibehållas, och Vipdomet ges samtidigt. Alogliptin ska ges i en dos av 12,5 mg två gånger dagligen (25 mg total daglig dos) och metforminhydroklorid med en liknande dos (antingen 850 mg eller 1 000 mg två gånger dagligen) som patienten redan tar.

För patienter som byter från separata tabletter med alogliptin och metformin (som dubbelkombination eller som en del av en trippelkombination med insulin), ska både alogliptin och metformin doseras med den totala dagliga dosen som patienten redan tar. Den enskilda alogliptindosen ska halveras, eftersom den kommer att tas två gånger dagligen, medan metformindosen ska bibehållas.

Alogliptin ska användas med försiktighet när det används i kombination med metformin och tiazolidindion eftersom en ökad risk för hypoglykemi har observerats när alogliptin används i en trippelbehandling (se avsnitt 4.4). Vid hypoglykemi ska en lägre dos av tiazolidindion eller metformin övervägas.

För patienter som inte uppnår tillräcklig kontroll med en dubbelkombination med insulin och den högsta tolererade dosen metformin, ska Vipdomet-dosen ge alogliptin med doseringen 12,5 mg två gånger dagligen (25 mg total daglig dos) och metformin med en liknande dos som patienten redan tar.

En lägre dos av insulin ska övervägas för att minska risken för hypoglykemi

Den maximala rekommenderade dagliga dosen 25 mg alogliptin ska inte överskridas.

Särskilda _ populationer Äldre (> 65 år)

Dosjusteringar på grund av ålder är inte nödvändiga. Dock ska alogliptin doseras med viss försiktighet till äldre patienter på grund av risken för nedsatt njurfunktion i denna population.

Nedsatt njurfunktion

För patienter med lätt nedsatt njurfunktion (kreatininclearance > 60 ml/min), behövs inga dosjusteringar av Vipdomet (se avsnitt 5.2).

Eftersom Vipdomet innehåller metformin ska det inte användas av patienter med måttligt till kraftigt nedsatt njurfunktion eller terminal njursjukdom som kräver dialys (kreatininclearance < 60 ml/min)

(se avsnitt 4.3, 4.4 och 5.2).

Lämplig utvärdering av njurfunktion rekommenderas innan behandlingen med Vipdomet påbörjas och regelbundet därefter (se avsnitt 4.4).

Nedsatt leverfunktion

Vipdomet ska inte användas av patienter med nedsatt leverfunktion (se avsnitt 4.3 och 5.2).

Pediatrisk population

Säkerhet och effekt av Vipdomet hos barn och ungdomar i åldern < 18 år har inte fastställts. Inga data finns tillgängliga.

Administreringssätt

Oral användning.

Vipdomet ska tas två gånger dagligen på grund av farmakokinetiken för metformin. Det ska dessutom tas i samband med en måltid för att minska de gastrointestinala biverkningar som förknippas med metformin. Tabletterna ska sväljas hela med vatten.

Om en dos glöms ska den tas så snart patienten kommer ihåg det. Patienten ska inte ta dubbel dos vid samma tillfälle. I sådana fall ska den glömda dosen hoppas över.

4.3    Kontraindikationer

•    Överkänslighet mot de aktiva substanserna eller mot något hjälpämne som anges i avsnitt 6.1 eller anamnes på allvarliga överkänslighetsreaktioner, inklusive anafylaktisk reaktion, anafylaktisk chock och angioödem, mot någon dipeptidylpeptidas-4 (DPP-4) hämmare (se avsnitt 4.4 och 4.8)

•    Diabetisk ketoacidos, förstadium till koma

•    Måttligt till kraftigt nedsatt njurfunktion samt terminal njursjukdom (kreatininclearance < 60 ml/min, se avsnitt 4.4)

•    Akuta tillstånd som kan leda till förändrad njurfunktion såsom:

o    dehydrering

o    svår infektion

o    chock

•    Akut eller kronisk sjukdom som kan orsaka vävnadshypoxi (se avsnitt 4.4) såsom:

o    hjärt- eller andningssvikt

o    nyligen genomgången hjärtinfarkt

o    chock

•    Nedsatt leverfunktion (se avsnitt 4.4)

•    Akut alkoholförgiftning, alkoholism (se avsnitt 4.4 och 4.5).

4.4    Varningar och försiktighet

Allmänt

Vipdomet ska inte ges till patienter med typ 1-diabetes. Vipdomet kan inte ersätta insulin hos patienter som kräver insulin.

Laktacidos

Laktacidos är en mycket sällsynt, men allvarlig (hög dödlighet i avsaknad av omedelbar behandling) metabol komplikation som kan förekomma på grund av metforminackumulering. Laktacidos har främst rapporterats hos patienter med diabetes och signifikant njursvikt. Förekomsten av laktacidos kan och bör reduceras genom att också utvärdera andra relaterade riskfaktorer såsom dåligt kontrollerad diabetes, ketos, långvarig fasta, stort alkoholintag, nedsatt leverfunktion samt alla tillstånd förknippade med hypoxi.

Diagnos

Diagnosen laktacidos måste övervägas i händelse av ospecifika symtom, såsom muskelkramper och/eller buksmärta och/eller svår asteni. Andra kännetecken vid laktacidos är acidosisk dyspné och hypotermi, vilket följs av koma. Diagnostiska laboratoriefynd är sänkt pH i blodet, plasmalaktatnivåer över 5 mmol/l, ett ökat anjongap och en ökad laktat-pyruvatkvot. Om metabol acidos misstänks, ska behandlingen med Vipdomet avbrytas och patienten omedelbart läggas in på sjukhus (se avsnitt 4.9).

Njurfunktion

Alogliptin och metformin utsöndras i stor omfattning via njuren. Risken för metforminrelaterad laktacidos ökar med graden av nedsatt njurfunktion och därför ska serumkoncentrationen av kreatinin fastställas (och motsvarande beräknad glomerulär filtrationshastighet eller beräknat kreatininclearance) innan behandlingen påbörjas och regelbundet därefter:

•    minst en gång per år för patienter med normal njurfunktion

•    minst två till fyra gånger per år för patienter med serumkreatininhalter runt den högre gränsen för normalt och för äldre patienter.

Det är vanligt med asymtomatisk, nedsatt njurfunktion hos äldre. Särskild försiktighet ska iakttas vid situationer där njurfunktionen kan försämras, till exempel då behandling med antihypertensiva medel, diuretika eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) påbörjas.

Vipdomet rekommenderas inte till patienter med måttligt till kraftigt nedsatt njurfunktion samt terminal njursjukdom (kreatininclearance < 60 ml/min, se avsnitt 4.3).

Nedsatt leverfunktion

Alogliptin har inte studerats hos patienter med kraftigt nedsatt leverfunktion (Child-Pugh poäng >9) och rekommenderas därför inte till denna patientgrupp (se avsnitt 4.2, 4.3 och 5.2).

Kirurgi

Eftersom Vipdomet innehåller metformin, ska behandlingen avbrytas 48 timmar före planerad kirurgi med generell anestesi, ryggbedövning eller epiduralbedövning. Behandlingen ska normalt inte återupptas förrän tidigast 48 timmar efteråt och endast då njurfunktionen har kontrollerats och befunnits normal.

Administrering av jodkontrastmedel

Intravaskulär administrering av jodkontrastmedel i samband med röntgenundersökningar kan leda till njursvikt, vilket har förknippats med laktacidos hos patienter som använder metformin. Behandlingen med Vipdomet ska därför avbrytas före eller i samband med undersökningen och inte sättas in igen förrän 48 timmar efteråt och endast då njurfunktionen har kontrollerats och befunnits normal (se avsnitt 4.5).

Användning med andra diabetesläkemedel och hypoglykemi

Det är känt att insulin kan orsaka hypoglykemi. En lägre dos insulin kan därför övervägas för att minska risken för hypoglykemi när det används samtidigt som Vipdomet (se avsnitt 4.2).

På grund av ökad risk för hypoglykemi vid samtidig användning i kombination med pioglitazon kan en lägre dos av pioglitazon övervägas för att minska risken för hypoglykemi när dessa läkemedel används samtidigt som Vipdomet (se avsnitt 4.2).

Kombinationer som inte studerats

Vipdomet ska inte användas i kombination med sulfonureider, eftersom säkerheten och effekten av denna kombination inte har fastställts helt.

Förändrad klinisk status hos patienter med tidigare kontrollerad typ 2-diabetes

Eftersom Vipdomet innehåller metformin ska alla patienter med typ 2-diabetes som tidigare hölls under kontroll med Vipdomet och som uppvisar avvikande laboratorievärden eller klinisk sjukdom (i synnerhet vaga och otydliga symtom) utan dröjsmål undersökas för tecken på ketoacidos eller laktacidos. Under utredningen ska serumelektrolyter och ketoner, blodglukos och om det är kliniskt motiverat, pH-, laktat-, pyruvat- och metforminnivåerna i blod mätas. Om någon form av acidos uppträder ska Vipdomet-behandlingen omedelbart avbrytas och andra lämpliga korrigerande åtgärder sättas in.

Överkänslighetsreaktioner

Överkänslighetsreaktioner, inklusive anafylaktiska reaktioner, angioödem och exfoliativa hudtillstånd, däribland Stevens-Johnsons syndrom och erythema multiforme, har förekommit för DPP-4-hämmare och har spontanrapporterats för alogliptin efter marknadsgodkännandet. I kliniska studier med alogliptin rapporterades anafylaktiska reaktioner med låg incidens.

Akut pankreatit

Användning av DPP-4-hämmare har förknippats med en risk för akut pankreatit. I en poolad analys av data från 13 studier var den totala frekvensen av pankreatit hos patienter som behandlades med 25 mg alogliptin, 12,5 mg alogliptin, aktiv kontroll eller placebo 2, 1, 1 respektive 0 fall per 1 000 patientår.

I en studie av kardiovaskulärt utfall var frekvensen av pankreatitrapporter hos patienter som behandlades med alogliptin eller placebo 3 respektive 2 fall per 1 000 patientår. Akut pankreatit har spontanrapporterats som biverkan efter marknadsintroduktion av läkemedlet. Patienter ska upplysas om de karakteristiska symtomen på akut pankreatit: ihållande, svår buksmärta som kan stråla ut i ryggen. Vid misstänkt pankreatit ska Vipdomet-behandlingen avbrytas; om akut pankreatit bekräftas ska Vipdomet inte sättas in igen. Försiktighet ska iakttas vid behandling av patienter som tidigare har haft pankreatit.

Levereffekter

Efter marknadsintroduktion har det rapporterats om leverdysfunktion inklusive leversvikt. Ett orsakssamband har inte fastställts. Patienter bör observeras för möjliga leverförändringar. Leverfunktionstest bör tas omgående hos patienter med symtom på leverskada. Om en förändring upptäcks och ett alternativt orsakssamband inte är fastställt bör man överväga att avsluta behandlingen med alogliptin.

4.5 Interaktioner med andra läkemedel och övriga interaktioner

Samadministrering av 100 mg alogliptin en gång dagligen och 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen till friska försökspersoner i 6 dagar hade inte någon kliniskt relevant effekt på farmakokinetiken för alogliptin eller metformin.

Specifika farmakokinetiska läkemedelsinteraktionsstudier har inte utförts med Vipdomet. Följande avsnitt beskriver de interaktioner som har observerats för de enskilda komponenterna i Vipdomet (alogliptin/metformin) så som de rapporterats i respektive produktresumé.

Effekter av andra läkemedel på alogliptin

Alogliptin utsöndras främst i oförändrad form och metabolismen via cytokrom (CYP) P450-enzymsystemet är försumbar (se avsnitt 5.2). Interaktioner med CYP-hämmare förväntas därför inte och har inte påvisats.

Resultaten från kliniska interaktionsstudier visar också att det inte förekommer några kliniskt relevanta effekter av gemfibrozil (en CYP2C8/9-hämmare), flukonazol (en CYP2C9-hämmare), ketokonazol (en CYP3A4-hämmare), ciklosporin (en p-glykoproteinhämmare), voglibos (en alfa-glukosidashämmare), digoxin, metformin, cimetidin, pioglitazon eller atorvastatin på farmakokinetiken för alogliptin.

In v/tro-studier tyder på att alogliptin varken hämmar eller inducerar CYP 450-isoformer vid koncentrationer som uppnås med den rekommenderade dosen på 25 mg alogliptin (se avsnitt 5.2). Interaktioner med substrat till CYP 450-isoformer förväntas därför inte och har inte påvisats. In v/tro-studier har visat att alogliptin varken är ett substrat till eller hämmar de nyckeltransportproteiner som är förknippade med läkemedelsfördelning i njuren: organiskt anjontransportprotein 1, organiskt anjontransportprotein 3 eller organisk katjontransportprotein 2 (OCT2). Kliniska data tyder inte heller på någon interaktion med p-glykoproteinhämmare eller -substrat.

I kliniska studier hade alogliptin inte någon kliniskt relevant effekt på farmakokinetiken för koffein, (R)-warfarin, pioglitazon, glyburid, tolbutamid, (S)-warfarin, dextrometorfan, atorvastatin, midazolam, ett p-piller (noretindron och etinylöstradiol), digoxin, fexofenadin, metformin eller cimetidin, vilket således visar att sannolikheten är liten för interaktioner med substrat till CYP1A2, CYP3A4, CYP2D6, CYP2C9, p-glykoprotein och OCT2.

Hos friska försökspersoner hade alogliptin inte någon effekt på protrombintiden eller International Normalised Ratio (INR) när det administrerades samtidigt med warfarin.

Kombination med alogliptin och andra diabetesläkemedel

Resultaten från studier med metformin, pioglitazon (tiazolidindion), voglibos (alfa-glukosidashämmare) och glyburid (sulfonureid) har inte påvisat några kliniskt relevanta farmakokinetiska interaktioner.

Interaktioner med metformin

Ej rekommenderade kombinationer Alkohol

Risken för laktacidos är förhöjd vid akut alkoholförgiftning (i synnerhet i samband med fasta, undernäring eller nedsatt leverfunktion) på grund av metforminkomponenten (se avsnitt 4.4). Intag av alkohol och läkemedel som innehåller alkohol ska undvikas.

Katjoniska läkemedel

Katjoniska substanser som elimineras via njurtubuli (t.ex. cimetidin) kan interagera med metformin genom att konkurrera om ett gemensamt transportsystem via njurtubuli. En studie med sju friska frivilliga försökspersoner visade att cimetidin (400 mg två gånger dagligen) ökade den systemiska metforminexponeringen (area under kurvan, AUC) med 50 % och Cmax med 81 %. Noggrann övervakning av glykemisk kontroll, dosjusteringar inom det rekommenderade dosintervallet och förändringar av diabetesbehandlingen ska därför övervägas när katjoniska läkemedel som utsöndras via njurtubuli samadministreras med Vipdomet.

Jodkontrastmedel

Intravaskulär administrering av jodkontrastmedel kan leda till njursvikt, vilket leder till metforminackumulering och risk för laktacidos. Behandlingen med Vipdomet ska därför avbrytas före eller i samband med undersökningen och inte sättas in igen förrän 48 timmar efteråt och endast då njurfunktionen har kontrollerats och befunnits normal (se avsnitt 4.5).

Kombinationer som kräver _försiktighetsåtgärder

Läkemedel med inneboende hyperglykemisk aktivitet

Glukokortikoider (systemisk och lokal administrering), beta-2-agonister och diuretika (se även avsnitt 4.4) har inneboende hyperglykemisk aktivitet. Patienten ska informeras och blodglukosmätning göras oftare än normalt, i synnerhet i början av behandlingen med sådana

läkemedel. Vid behov ska Vipdomet-dosen justeras under behandlingen med det andra läkemedlet och då den avslutas.

ACE-hämmare

ACE-hämmare kan sänka blodglukosnivåerna. Vid behov ska Vipdomet-dosen justeras under behandlingen med det andra läkemedlet och då den avslutas.

4.6 Fertilitet, graviditet och amning

Graviditet

Det finns inga data från användning av Vipdomet hos gravida kvinnor. Studier med dräktiga råttor som fick en kombination med alogliptin och metformin visade reproduktionstoxikologiska effekter vid ungefär 5-20 gånger (för metformin respektive alogliptin) exponeringen hos människa vid den rekommenderade dosen.

Vipdomet ska inte användas under graviditet.

Risk_ förknippad med alogliptin

Det finns inga data från användning av alogliptin hos gravida kvinnor. Djurstudier tyder inte på direkta eller indirekta reproduktionstoxikologiska effekter (se avsnitt 5.3).

Risk_ förknippad med metformin

En begränsad mängd data från användning av metformin hos gravida kvinnor visar inte på ökad risk för medfödda missbildningar. Djurstudier tyder inte på direkta eller indirekta reproduktionstoxikologiska effekter vid kliniskt relevanta doser (se avsnitt 5.3).

Amning

Det har inte utförts några studier med diande djur där en kombination av de aktiva substanserna i Vipdomet har studerats. I studier med de enskilda aktiva substanserna utsöndrades både alogliptin och metformin i mjölk hos diande råttor. Det är okänt om alogliptin utsöndras i bröstmjölk hos människa. Små mängder metformin utsöndras i bröstmjölk hos människa. Risker för barnet som ammas kan inte uteslutas.

Beslut måste fattas om kvinnan ska avstå från amning eller från behandling med Vipdomet med hänsyn tagen till det nyfödda barnets nytta av amningen och kvinnans nytta av behandlingen.

Fertilitet

Effekten av Vipdomet på fertiliteten hos människor har inte studerats. I djurstudier med alogliptin eller metformin observerades inga negativa effekter på fertiliteten (se avsnitt 5.3).

4.7 Effekter på förmågan att framföra fordon och använda maskiner

Vipdomet har ingen eller försumbar effekt på förmågan att framföra fordon och använda maskiner. Dock bör patienter uppmärksammas på risken för hypoglykemi, särskilt vid användning i kombination med insulin eller pioglitazon.

4.8 Biverkningar

Sammanfattning av säkerhetsprofilen

Vid kliniska studier över effekt och säkerhet med Vipdomet undersöktes samadministrering av alogliptin och metformin som separata tabletter. Men resultat från bioekvivalensstudier har visat att Vipdomet filmdragerade tabletter är bioekvivalenta med motsvarande doser av alogliptin och metformin som administreras som separata tabletter.

Informationen är baserad på totalt 7150 patienter med typ 2-diabetes, däribland 4201 patienter som behandlades med alogliptin och metformin, vilka deltog i 7 dubbelblinda, kliniska fas 3-studier med placebokontroll eller aktiv kontroll. Dessa studier utvärderade effekter av samadministrering av alogliptin och metformin på glykemisk kontroll och säkerhet, som inledande kombinationsbehandling, som dubbelbehandling hos patienter som inledningsvis behandlades med enbart metformin samt som tilläggsbehandling till en tiazolidindion eller insulin.

Säkerhetsprofilen för samadministrering av alogliptin och metformin överensstämde med de separata komponenternas profiler, vilka påvisades i kliniska prövningar med alogliptin och från omfattande data tillgängliga för metformin. Följande avsnitt beskriver de biverkningar som har observerats för de enskilda komponenterna i Vipdomet (alogliptin/metformin) så som de rapporterats i respektive produktresumé.

Alogliptin

Informationen är baserad på totalt 9 405 patienter med typ 2-diabetes, däribland 3 750 patienter som behandlades med 25 mg alogliptin och 2 476 patienter som behandlades med 12,5 mg alogliptin, vilka deltog i en fas 2 eller tolv fas 3 dubbelblinda, kliniska studier med placebokontroll eller aktiv kontroll. Dessutom genomfördes en studie av kardiovaskulärt utfall med 5 380 patienter med typ 2-diabetes och en nyligen inträffad akut koronarsyndromhändelse. Totalt 2 701 patienter randomiserades till att få alogliptin och 2 679 till att få placebo. Dessa studier utvärderade effekter av alogliptin på glykemisk kontroll och säkerhet som monoterapi, som inledande kombinationsbehandling med metformin eller en tiazolidindion och som tilläggsbehandling till metformin eller en sulfonureid eller en tiazolidindion (med eller utan metformin eller en sulfonureid) eller insulin (med eller utan metformin).

I en poolad analys av data från 13 studier var den totala incidensen av biverkningar, allvarliga biverkningar och biverkningar som ledde till avbruten behandling jämförbara hos patienter som behandlades med 25 mg alogliptin, 12,5 mg alogliptin, aktiv kontroll eller placebo. Den vanligaste biverkningen hos patienter som behandlades med 25 mg alogliptin var huvudvärk.

Säkerheten för alogliptin var ungefär densamma hos äldre (> 65 år) och patienter (< 65 år).

Tabell över biverkningar

Biverkningar anges i tabellen nedan i enlighet med systemet för organklassificering och efter frekvens. Frekvenser definieras som mycket vanliga (>1/10); vanliga (>1/100, <1/10); mindre vanliga (>1/1 000, <1/100); sällsynta (>1/10 000, <1/1 000); mycket sällsynta (<1/10 000); ingen känd frekvens (kan inte beräknas från tillgängliga data).

Alogliptin

Biverkningarna som förekom i poolade pivotala kliniska kontrollerade fas 3 studier där alogliptin gavs som monoterapi och som tillägg i en kombinationsbehandling visas nedan (Tabell 1). Studierna innefattade 5 659 patienter.

Tabell 1: Biverkningar som observerades i poolade pivotala kliniska kontrollerade fas 3 studier

Systemorganklass

Biverkningsfrekvens

Biverkning

Infektioner och infestationer

Infektion i övre luftvägarna

Vanliga

Nasofaryngit

Vanliga

Centrala och perifera nervsystemet

Huvudvärk

Vanliga

Magtarmkanalen

Buksmärta

Vanliga

Gastroesofagal reflux

Vanliga

Hud och subkutan vävnad

Klåda

Vanliga

Utslag

Vanliga

Alogliptin/metformin

Biverkningarna som förekom i de poolade pivotala kliniska kontrollerade fas 3 studierna där alogliptin gavs som tillägg till metformin listas nedan (Tabell 2). Studierna innefattade 7 151 patienter.

Tabell 2: Biverkningar som observerades i poolade pivotala kliniska kontrollerade fas 3 studier

Systemorganklass

Biverkningsfrekvens

Biverkan

Infektioner och infestationer

Infektion i övre luftvägarna

Vanliga

Nasofaryngit

Vanliga

Centrala och perifera nervsystemet

Huvudvärk

Vanliga

Magtarmkanalen

Gastroenterit

Vanliga

Buksmärta

Vanliga

Diarré

Vanliga

Kräkningar

Vanliga

Gastrit

Vanliga

Gastroesofagal reflux

Vanliga

Hud och subkutan vävnad

Klåda

Vanliga

Utslag

Vanliga

Erfarenheter efter marknadsintroduktion

Tabell 3 visar ytterligare biverkningar som har spontanrapporterats efter marknadsintroduktion.

Tabell 3: Spontanrapporterade biverkningar för alogliptin efter marknadsintroduktion

Systemorganklass

Biverkning

Biverkningsfrekvens

Immunsystemet

Överkänslighetsreaktion

Ingen känd frekvens

Magtarmkanalen Akut pankreatit

Ingen känd frekvens

Lever och gallvägar

Leverdysfunktion inklusive leversvikt

Ingen känd frekvens

Hud och subkutan vävnad

Exfoliativa hudtillstånd, däribland StevensJohnsons syndrom Erythema multiforme Angioödem Urtikaria

Ingen känd frekvens Ingen känd frekvens Ingen känd frekvens Ingen känd frekvens

Metformin

Data _från kliniska studier och _från erfarenhet efter marknadsintroduktion

Tabell 4 visar ytterligare biverkningar som rapporterats från kliniska studier och efter marknadsintroduktion.

Tabell 4: Biverkningsfrekvensen för metformin från kliniska studier och från erfarenhet efter marknadsintroduktion

Systemorganklass

Biverkningsfrekvens

Biverkning

Metabolism och nutrition

Laktacidos

Mycket sällsynta

Vitamin B12-brist

Mycket sällsynta

Centrala och perifera nervsystemet

Metallsmak i munnen

Vanliga

Magtarmkanalen

Buksmärtor

Mycket vanliga

Diarré

Mycket vanliga

Minskad aptit

Mycket vanliga

Illamående

Mycket vanliga

Kräkningar

Mycket vanliga

Lever och gallvägar

Gulsot

Mycket sällsynta

Avvikande leverfunktionstester

Mycket sällsynta

Hud och subkutan vävnad

Erytem

Mycket sällsynta

Klåda

Mycket sällsynta

Urtikaria

Mycket sällsynta

Beskrivning av enskilda biverkningar Laktacidos: 0,03 fall/1 000 patientår (se avsnitt 4.4).

Långtidsbehandling med metformin har förknippats med minskad vitamin B12-absorption och verkar i allmänhet inte ha någon klinisk betydelse. Det kan i sällsynta fall emellertid leda till kliniskt signifikant vitamin B12-brist (t.ex. megaloblastanemi).

Gastrointestinala symtom förekommer oftast under behandlingens början och går i de flesta fall tillbaka av sig själva. Dessa kan förhindras genom att ta metformin som två dagliga doser under eller efter måltider.

Isolerade fall av hepatit eller avvikande leverfunktionstester som gått tillbaka efter avslutad metforminbehandling har rapporterats.

Rapportering av misstänkta biverkningar

Det är viktigt att rapportera misstänkta biverkningar efter att läkemedlet godkänts. Det gör det möjligt att kontinuerligt övervaka läkemedlets nytta-riskförhållande. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning via det nationella rapporteringssystemet listat i bilaga V.

4.9 Överdosering

Det finns inga data avseende överdosering av Vipdomet tillgängliga.

Alogliptin

De högsta doserna av alogliptin som administrerades under kliniska prövningar var enskilda doser på 800 mg till friska försökspersoner och doser på 400 mg en gång dagligen under 14 dagar till patienter med typ 2-diabetes (vilket motsvarar 32 respektive 16 gånger den rekommenderade totala dagliga dosen på 25 mg alogliptin).

Metformin

Kraftig överdosering av metformin eller samtidigt föreliggande riskfaktorer kan leda till laktacidos. Laktacidos är en medicinskt akut situation som ska behandlas på sjukhus.

Behandling

I händelse av en överdos ska lämpliga understödjande åtgärder sättas in i enlighet med patientens kliniska tillstånd.

Mycket små mängder alogliptin avlägsnas med hjälp av hemodialys (ungefär 7 % av substansen avlägsnades under en 3 timmar lång hemodialys). Hemodialys har därför liten klinisk nytta för att avlägsna alogliptin vid överdosering. Det är inte känt om alogliptin avlägsnas med peritonealdialys.

Den mest effektiva metoden för att avlägsna laktat och metformin är hemodialys.

5. FARMAKOLOGISKA EGENSKAPER

5.1 Farmakodynamiska egenskaper

Farmakoterapeutisk grupp: Diabetesmedel, perorala blodglukossänkande medel, kombinationer. ATC-kod: A10BD13

Verkningsmekanism och farmakodvnamisk effekt

Vipdomet kombinerar två diabetesläkemedel med kompletterande och avgränsade verkningsmekanismer för förbättrad glykemisk kontroll hos patienter med typ 2-diabetes: alogliptin, en dipeptidylpeptidas-4 (DPP-4) hämmare och metformin, en medlem i biguanidklassen.

Alogliptin

Alogliptin är en kraftfull och mycket selektiv DPP-4-hämmare, mer än 10 000 ggr mer selektivt för DPP-4 än för andra besläktade enzymer, däribland DPP-8 och DPP-9. DPP-4 är det primära enzymet involverat i den snabba nedbrytning av inkretinhormoner, glukagonlik peptid-1 (GLP-1) och GIP (glukosberoende insulinotropisk polypeptid), vilka frisätts av tarmen och nivåerna ökar i samband med måltid. GLP-1 och GIP ökar insulinbiosyntesen och utsöndringen från bukspottkörtelns betaceller, medan GLP-1 också hämmar glukagonutsöndringen och glukosproduktionen i levern. Därför förbättrar alogliptin den glykemiska kontrollen genom en glukosberoende mekanism, där frisättningen av insulin ökar och glukagonnivåerna sänks när glukosnivåerna är höga.

Metformin

Metformin är en biguanid med antihypergykemiska effekter som sänker både basala och postprandiella plasmaglukosvärden. Det stimulerar inte insulinutsöndringen och leder därför inte till hypoglykemi.

Metformin kan verka via tre mekanismer:

-    genom att minska hepatisk glukosproduktion samt genom att hämma glukoneogenes och glykogenolys.

-    i muskel, genom att i måttlig grad öka insulinkänsligheten, förbättra perifert glukosupptag och -användning.

-    genom att fördröja glukosabsorption i tarmen.

Metformin stimulerar intracellulär glykogensyntes genom att verka på glykogensyntas. Det ökar också transportförmågan hos specifika typer av membranglukostransportörer (GLUT1 och GLUT4).

Hos människor har metformin gynnsamma effekter på lipidmetabolismen, oavsett dess glykemiska effekter. Detta har visats vid terapeutiska doser i kontrollerade medellånga och långvariga kliniska studier. Metformin sänker totalkolesterol, LDL-kolesterol och triglyceridnivåer.

Klinisk effekt

Vid kliniska studier av effekten av Vipdomet undersöktes samadministrering av alogliptin och metformin som separata tabletter. Men resultat från bioekvivalensstudier har visat att Vipdomet filmdragerade tabletter är bioekvivalenta med motsvarande doser av alogliptin och metformin som administreras som separata tabletter.

Samadministrering av alogliptin och metformin har studerats som dubbelkombination hos patienter som inledningsvis behandlades med enbart metformin, samt som tilläggsbehandling till en tiazolidindion eller insulin.

Administering av 25 mg alogliptin till patienter med typ 2-diabetes gav maximal hämning av DPP-4 inom 1 till 2 timmar och var större än 93 % efter både en enskild dos på 25 mg dos och efter 14 dagar med dosering en gång dagligen. Efter 14 dagars behandling var hämningen av DPP-4 fortfarande större än 81 % vid 24 timmar efter senaste dos. När genomsnitt av postprandiella (4 timmar) glukoskoncentrationer beräknades över frukost, lunch och middag ledde 14 dagars behandling med 25 mg alogliptin till en genomsnittlig placebokorrigerad minskning på 35,2 mg/dl (1,96 mmol/l) från baslinjen.

Både 25 mg alogliptin för sig och i kombination med 30 mg pioglitazon gav signifikanta minskningar av postprandiella glukos- och glukagonvärden samt signifikanta ökningar av postprandiella nivåer av aktivt GLP-1 vid vecka 16 jämfört med placebo (p < 0,05). Dessutom gav 25 mg alogliptin för sig och i kombination med 30 mg pioglitazon statistiskt signifikanta (p < 0,001) minskningar av totala triglycerider vid vecka 16, mätt med postprandiella stegvisa AUC(0-8)-förändring från baslinjen jämfört med placebo.

Totalt 7 151 patienter med typ 2-diabetes, däribland 4 202 patienter som behandlades med alogliptin och metformin, deltog i 7 dubbelblinda, kliniska fas 3-studier med placebokontroll eller aktiv kontroll som utfördes för att undersöka effekterna av alogliptin och metformin på glykemisk kontroll och säkerhet. I dessa studier inkluderades 696 patienter > 65 år som behandlades med alogliptin och metformin.

Totalt sett förbättrades den glykemiska kontrollen med behandlingen med den rekommenderade totala dagliga dosen på 25 mg alogliptin i kombination med metformin. Detta fastställdes genom kliniskt relevanta och statistiskt signifikanta minskningar av glykosylerat hemoglobin (HbA1c) och fasteglukos i plasma jämfört med kontroll, från baslinjen till studiens slut. Minskningarna av HbA1c var liknande hos de olika undergrupperna (däribland njurfunktionsnedsättning, ålder, kön och kroppsmasseindex, medan skillnaderna mellan personer med olika etniskt ursprung (t.ex. vit eller icke kaukasier) var små. Kliniskt betydande minskningar av HbA1c jämfört med kontroll observerades också oavsett dosen av bakgrundsbehandlingen vid baslinjen. Högre HbA1c-värde vid baslinjen var förknippat med större minskningar av HbA1c. I allmänhet hade alogliptin inga effekter på kroppsvikt och blodfetter.

Alogliptin som tilläggsbehandling till metformin

Tillägg av 25 mg alogliptin en gång dagligen till metforminhydroklorid (genomsnittlig dos = 1 847 mg) gav statistiskt signifikanta förbättringar av HbA1c och fasteglukos i plasma från baslinjen till vecka 26 jämfört med tillägg av placebo (tabell 5). Signifikant fler patienter som fick 25 mg alogliptin (44,4%) uppnådde målvärdet för HbA1c (< 7,0 %) jämfört med dem som fick placebo (18,3 %) vid vecka 26 (p = 0,001).

Tillägg av 25 mg alogliptin en gång dagligen till metforminhydrokloridbehandling (medeldos =

1 835 mg) gav förbättringar av HbA1c från baslinjen till vecka 52 och vecka 104. Vid vecka 52 var HbA1c-sänkningen som uppnåddes med 25 mg alogliptin plus metformin (-0,76 %, tabell 6) jämförbar med den som uppnåddes med glipizid (medeldos = 5,2 mg) plus metforminhydrokloridbehandling (medeldos = 1 824 mg, -0,73 %). Vid vecka 104 var HbA1c-sänkningen som uppnåddes med 25 mg alogliptin plus metformin (-0,72 %, tabell 6) större än den som uppnåddes med glipizid plus metformin (-0,59 %). Medelförändringen i fasteglukos i plasma från baslinjen till vecka 52 för 25 mg alogliptin och metformin var signifikant högre än för glipizid och metformin (p<0,001). Vid vecka 104 var den genomsnittliga förändringen från baslinjen för fasteglukos i plasma för 25 mg alogliptin och metformin -3,2 mg/dl (-0,2 mmol/l) jämfört med 5,4 mg/dl (0,3 mmol/l) för glipizid och metformin. Fler patienter som fick 25 mg alogliptin och metformin (48,5 %) uppnådde målvärdet för HbA1c < 7,0 % jämfört med dem som fick glipizid och metformin (42,8 %) (p = 0,004).

Samadministrering av 12,5 mg alogliptin och 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen gav statistiskt signifikanta förbättringar av Hb1Ac och fasteglukos i plasma från baslinjen till vecka 26 jämfört med antingen enbart 12,5 mg alogliptin två gånger dagligen eller enbart 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen. Signifikant fler patienter som fick 12,5 mg alogliptin och 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen (59,5 %) uppnådde målvärdet för HbAlc (< 7,0 %) jämfört med dem som fick enbart 12,5 mg alogliptin två gånger dagligen (20,2 %, p < 0,001) eller enbart 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen (34,3 %, p < 0,001) vid vecka 26.

Alogliptin som tilläggsbehandling till metformin med en tiazolidindion

Tillägg av 25 mg alogliptin en gång dagligen till pioglitazon (genomsnittlig dos = 35,0 mg, med eller utan metformin eller en sulfonureid) gav statistiskt signifikanta förbättringar av HbA1c och fasteglukos i plasma från baslinjen till vecka 26 jämfört med tillägg av placebo (tabell 5). Kliniskt betydelsefulla minskningar av HbA1c jämfört med placebo observerades också med 25 mg alogliptin oavsett om patienterna samtidigt behandlades med metformin eller sulfonureid. Signifikant fler patienter som fick 25 mg alogliptin (49,2 %) uppnådde målvärdet för HbA1c (< 7,0 %) jämfört med dem som fick placebo (34,0 %) vid vecka 26 (p = 0,004).

Tillägg av 25 mg alogliptin en gång dagligen till 30 mg pioglitazon i kombination med metforminhydroklorid (medeldos = 1 867,9 mg) gav förbättringar av HbA1c från baslinjen till vecka 52, vilka var både likvärdiga och statistiskt överlägsna de med 45 mg pioglitazon i kombination med metforminhydroklorid (medeldos = 1 847,6 mg, tabell 6). De signifikanta minskningarna av HbA1c som observerades med 25 mg alogliptin plus 30 mg pioglitazon och metformin påvisades konsekvent under hela den 52 veckor långa behandlingsperioden jämfört med 45 mg pioglitazon och metformin (p < 0,001 vid samtliga mätpunkter). Vidare var medelförändringen i FPG från baslinjen till vecka 52 för 25 mg alogliptin plus 30 mg pioglitazon och metformin signifikant högre än för 45 mg pioglitazon och metformin (p < 0,001). Signifikant fler patienter som fick 25 mg alogliptin plus 30 mg pioglitazon och metformin (33,2 %) uppnådde målvärdet för HbA1c (< 7,0 %) jämfört med dem som fick 45 mg pioglitazon och metformin (21,3 %) vid vecka 52 (p < 0,001).

Alogliptin som tilläggsbehandling till metformin med insulin

Tillägg av 25 mg alogliptin en gång dagligen till insulin (genomsnittlig dos = 56,5 IE, med eller utan metformin) gav statistiskt signifikanta förbättringar av HbA1c och FPG från baslinjen till vecka 26 jämfört med tillägg av placebo (tabell 5). Kliniskt betydelsefulla minskningar av HbA1c jämfört med placebo observerades också med 25 mg alogliptin oavsett om patienterna samtidigt behandlades med metformin. Fler patienter som fick 25 mg alogliptin (7,8 %) uppnådde målvärdet för HbA1c (< 7,0 %) jämfört med dem som fick placebo (0,8 %) vid vecka 26.

Tabell 5: Förändring av HbAlc (%) med alogliptin 25 mg från baslinjen till vecka 26 i studier med placebokontroll (FAS, LOCF)

Studie

Medelvärde för HbAlc vid baslinjen

(%)

(SD)_

Medelförändring av HbAlc från baslinjen (%)f (SE)

Placebokorrigerad förändring av HbAlc från baslinjen (%)(2-sidigt 95 % KI)

Studier med tilläggskombinationsbehandling och placebokontroll

Alogliptin 25 mg en gång dagligen med metformin (n=203)

7,93

(0,799)

-0,59

(0,054)

-0,48*

(-0,67, -0,30)

Alogliptin 25 mg en gång dagligen med en sulfonureid (n=197)

8,09

(0,898)

-0,52

(0,058)

-0,53* (-0,73, -0,33

Alogliptin 25 mg en gång dagligen med en tiazolidindion ± metformin eller en sulfonureid (n=195)

8,01

(0,837)

-0,80

(0,056)

-0,61*

(-0,80, -0,41)

Alogliptin 25 mg en gång dagligen med insulin ± metformin (n=126)

9,27

(1,127)

-0,71

(0,078)

-0,59*

(-0,80, -0,37)

FAS = full analysis set

LOCF = last observation carried forward

^ Minsta kvadrat-metoden justerad för tidigare antihyperglykemisk behandling samt utgångsvärde för HbA1c

* p<0,001 jämfört med placebo eller placebo + kombinationsbehandling

Tabell 6: Förändring av HbAlc (%) från baslinjen med alogliptin 25 mg i studier

med aktiv kontroll

(PPS, LOCF)

Studie

Medelvärde vid

Medelförändring

Behandlings-

baslinjen för

av HbAlc från

korrigerad

HbAlc (%)

baslinjen (%)f

förändring av HbAlc

(SD)

(SE)

från baslinjen (%)f

(1-sidigt KI)

Studier med tilläggskombinationsbehandling

Alogliptin 25 mg en gång

dagligen med metformin

jämfört med en sulfonureid

+ metformin

Förändring vid vecka 52

7,61

-0,76

-0,03

(n=382)

(0,526)

(0,027)

(-oändlighet, 0,059)

Förändring vid

7,61

-0,72

-0,13*

vecka 104 (n=382)

(0,526)

(0,037)

(-oändlighet, -0,006)

Alogliptin 25 mg en gång

dagligen med en

tiazolidindion och

metformin jämfört med

titrering med en

tiazolidindion och

metformin

Förändring vid

8,25

-0,89

-0,47*

vecka 26

(0,820)

(0,042)

(-oändlighet, -0,35)

(n=303)

Förändring vid

8,25

-0,70

-0,42*

vecka 52

(0,820)

(0,048)

(-oändlighet, -0,28)

(n=303)

PPS = per protocol set

LOCF= last observation carried forward

*Non inferiority och superiority har visats statistiskt

' Minsta kvadrat-metoden justerad för tidigare antihyperglykemisk behandling samt utgångsvärde för HbAlc

Aldre (> 65 år)

Effekten och säkerheten av de rekommenderade doserna av alogliptin och metformin i en delgrupp av patienterna > 65 år med typ 2-diabetes utvärderades och befanns överensstämma med profilen för patienter < 65 år.

Klinisk säkerhet

Kardiovaskulär säkerhet

I en poolad analys av data från 13 studier var den totala förekomsten av kardiovaskulärt dödsfall, ickefatal hjärtinfarkt och icke-fatal stroke jämförbar hos patienter som behandlades med 25 mg alogliptin, aktiv kontroll och placebo.

Dessutom genomfördes en prospektiv, randomiserad säkerhetsstudie av kardiovaskulärt utfall med 5 380 patienter med hög underliggande kardiovaskulär risk för att undersöka effekten av alogliptin jämfört med placebo (som tillägg till standardbehandling) på allvarliga kardiovaskulära händelser, inklusive tid till första förekomst av någon händelse inom gruppen kardiovaskulärt dödsfall, icke-fatal hjärtinfarkt och icke-fatal stroke hos patienter med en nyligen inträffad (15-90 dagar) akut koronarhändelse. Vid baslinjen var patienternas genomsnittliga ålder 61 år, diabetessjukdomens genomsnittliga varaktighet var 9,2 år och genomsnittligt HbAlc var 8,0 %.

Studien visade att alogliptin inte ökade risken för en allvarlig kardiovaskulär händelse jämfört med placebo [Hazard Ratio: 0,96; enkelsidigt 99 % konfidensintervall: 0-1,16]. I alogliptingruppen upplevde 11,3 % av patienterna en allvarlig kardiovaskulär händelse jämfört med 11,8 % av patienterna i placebogruppen.

Tabell 7. Allvarliga kardiovaskulära händelser som rapporterats i en studie av kardiovaskulärt utfall

Antal patienter (%)

Alogliptin 25 mg

Placebo

N = 2 701

N = 2 679

Primärt sammansatt resultatmått [första förekomst av kardiovaskulärt dödsfall, icke-fatal hjärtinfarkt och icke-fatal stroke]

305 (11,3)

316 (11,8)

Kardiovaskulärt dödsfall*

89 (3,3)

111 (4,1)

Icke-fatal hjärtinfarkt

187 (6,9)

173 (6,5)

Icke-fatal stroke

29 (1,1)

32 (1,2)

*Totalt dog 153 patienter (5,7 %) i alogliptingruppen oc 173 patienter (6,5 %) i placebogruppen (alla dödsorsakei

i

-).

Totalt 703 patienter upplevde en händelse inom det sekundära sammansatta resultatmåttet för allvarliga kardiovaskulära händelser (första förekomst av kardiovaskulärt dödsfall, icke-fatal hjärtinfarkt, icke-fatal stroke och akut revaskularisering på grund av instabil angina). I alogliptingruppen upplevde 12,7 % (344 patienter) en händelse inom sekundära sammansatta resultatmåttet för allvarliga kardiovaskulära händelser jämfört med 13,4 % (359 patienter) i placebogruppen [Hazard Ratio = 0,95; enkelsidigt 99 % konfidensintervall: 0- 1,14].

Hypoglykemi

I en analys av poolad data från dessa 12 studier var den totala incidensen av hypoglykemiepisoder lägre hos patienter som behandlades med 25 mg alogliptin än hos patienter som behandlades med 12,5 mg alogliptin, aktiv kontroll eller placebo (3,6 %, 4,6 %, 12,9 % respektive 6,2 %). Majoriteten av dessa episoder var lindriga till måttliga. Den totala incidensen av allvarliga hypoglykemiepisoder var jämförbar för patienter som behandlades med 25 mg alogliptin eller 12,5 mg alogliptin och lägre än för patienter som behandlades med aktiv kontroll eller placebo (0,1 %, 0,1 %, 0,4 % respektive 0,4 %). I den prospektiva, randomiserade, kontrollerade studien av kardiovaskulärt utfall var hypoglykemiska episoder som rapporterades av prövaren ungefär desamma hos patienter som fick placebo (6,5 %) och hos patienter som fick alogliptin (6,7 %) som tillägg till standardbehandling.

I en klinisk prövning med alogliptin som monoterapi var incidensen av hypoglykemi ungefär densamma som den för placebo, och lägre än med placebo i en annan prövning som tilläggsbehandling till en sulfonureid.

Högre frekvens av hypoglykemi observerades vid trippelbehandling med tiazolidindion och metformin och i kombination med insulin, vilket även observerats med andra DPP-4-hämmare.

Patienter (> 65 år) med typ 2-diabetes betraktas som känsligare för hypoglykemiepisoder jämfört med andra patienter < 65år. I en analys av poolad data från dessa 12 studier var den totala incidensen av hypoglykemiepisoder ungefär densamma hos patienter > 65 år som behandlades med 25 mg alogliptin (3,8 %) och patienter < 65 år (3,6 %).

Europeiska läkemedelsmyndigheten har beviljat undantag från kravet att skicka in studieresultat för Vipdomet, för alla grupper av den pediatriska populationen för typ 2-diabetes (information om pediatrisk användning finns i avsnitt 4.2).

5.2 Farmakokinetiska egenskaper

Resultaten från bioekvivalensstudier med friska försökspersoner har visat att Vipdomet filmdragerade tabletter är bioekvivalenta med motsvarande doser av alogliptin och metformin som administreras som separata tabletter.

Samadministrering av 100 mg alogliptin en gång dagligen och 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen till friska försökspersoner i 6 dagar hade inte någon kliniskt relevant effekt på farmakokinetiken för alogliptin eller metformin.

Administrering av Vipdomet tillsammans med mat ledde inte till någon förändring i den totala alogliptin- eller metforminexpositionen (AUC). De genomsnittliga högsta plasmakoncentrationerna av alogliptin och metformin minskade emellertid med 13 % respektive 28 % när Vipdomet administrerades med mat. Tiden till den högsta plasmakoncentrationen (Tmax) förändrades inte för alogliptin, men den var fördröjd med 1,5 timmar för metformin. Dessa förändringar är troligen inte kliniskt signifikanta (se nedan).

Vipdomet ska tas två gånger dagligen på grund av farmakokinetiken för metforminkomponenten. Det ska dessutom tas i samband med en måltid för att hålla nere de gastrointestinala biverkningar som förknippas med metformin (se avsnitt 4.2).

Farmakokinetiken för Vipdomet hos barn och ungdomar i åldern < 18 år har inte fastställts. Inga data finns tillgängliga (se avsnitt 4.2).

Följande avsnitt beskriver de farmakokinetiska egenskaperna hos de enskilda komponenterna i Vipdomet (alogliptin/metformin) så som de rapporterats i respektive produktresumé.

Alogliptin

Farmakokinetiken för alogliptin har visats vara ungefär densamma hos friska individer och patienter med typ 2-diabetes.

Absorption

Den absoluta biotillgängligheten för alogliptin är ungefär 100 %.

Administrering med en fettrik måltid gav inte någon förändring av total- eller maxexpositionen för alogliptin. Alogliptin kan därför administreras med eller utan mat.

Efter administrering av enskilda perorala doser på upp till 800 mg till friska försökspersoner absorberades alogliptin snabbt. De högsta plasmakoncentrationerna uppnåddes 1 till 2 timmar (median Tmax) efter dosering.

Efter upprepad dosering sågs inte någon kliniskt relevant ackumulering hos vare sig friska försökspersoner eller patienter med typ 2-diabetes.

Total- och maxexposition för alogliptin ökade proportionellt för en serie av enskilda doser frän 6,25 mg till 100 mg alogliptin (vilket täcker det terapeutiska dosintervallet). Koefficienten för variation mellan individer för alogliptin-AUC var liten (17 %).

Efter en enskild intravenös dos på 12,5 mg alogliptin till friska försökspersoner var distributionsvolymen under slutfasen 417 l, vilket tyder på att läkemedlet är väl fördelat i vävnaderna.

20-30 % alogliptin är bundet till plasmaproteiner.

Metabolism

Alogliptin metaboliseras inte i någon större omfattning och 60-70 % av dosen utsöndras oförändrad i urin.

Två mindre metaboliter detekterades efter administrering av en oral dos av [14C]-alogliptin, N-demetylerat alogliptin, MI (< 1 % av ursprungsföreningen) och N-acetylerat alogliptin, MII (< 6 % av ursprungsföreningen). MI är en aktiv metabolit och är en mycket selektiv DPP-4-hämmare som liknar alogliptin. MII hämmar varken DPP-4 eller några andra DPP-relaterade enzymer. In vitro-data tyder på att CYP2D6 och CYP3A4 är involverade i den begränsade metabolismen av alogliptin.

In vitro-studier tyder på att alogliptin inte inducerar CYP1A2, CYP2B6 och CYP2C9 och inte hämmar CYP1A2, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 eller CYP3A4 vid de koncentrationer som uppnås med den rekommenderade dosen på 25 mg alogliptin. In vitro-studier har visat att alogliptin är en mild inducerare av CYP3A4 men alogliptin har inte visats inducera CYP3A4

in vivo.

In vitro-studier har visat att alogliptin inte hämmar följande renala transportörer; OAT1, OAT3 och OCT2.

Alogliptin föreligger främst som (R)-enantiomeren (> 99 %) och genomgår liten eller ingen kiral omvandling in vivo till (S)-enantiomeren. (S)-enantiomeren kan inte detekteras vid terapeutiska doser.

Eliminering

Alogliptin eliminerades med en genomsnittlig halveringstid (T 1/2) på ungefär 21 timmar.

Efter administrering av en oral dos [14C]-alogliptin eliminerades 76 % av den totala radioaktiviteten i urinen medan 13 % återfanns i feces.

Genomsnittlig clearance av alogliptin via njuren (170 ml/min) var högre än den genomsnittliga beräknade glomerulära filtrationshastigheten (ca 120 ml/min), vilket tyder på viss aktiv utsöndring via njuren.

Tidsberoende

Totalexpositionen (AUC^-f för alogliptin efter administrering av en enskild dos var ungefär densamma som expositionen under ett dosintervall (AUC(0-24)) efter 6 dagar med dosering en gång dagligen. Detta tyder på att kinetiken för alogliptin efter upprepad dosering inte är tidsberoende.

Särskilda populationer

Nedsatt njurfunktion

En enskild dos på 50 mg alogliptin administrerades till 4 patientgrupper med varierande grad av nedsatt njurfunktion (kreatininclearance (CrCl) fastställt med Cockcroft-Gault-formeln): lindrigt (CrCl = > 50 till < 80 ml/min), måttligt (CrCl = > 30 till < 50 ml/min), kraftigt (CrCl = < 30 ml/min) och terminal njursjukdom på hemodialys.

En ungefär 1,7-faldig ökning av AUC för alogliptin observerades hos patienter med lindrigt nedsatt njurfunktion. Men eftersom fördelningen av AUC-värdena för alogliptin hos dessa patienter var inom samma storleksordning som hos kontrollpersoner, behövs ingen dosjustering av alogliptin för patienter med lindrigt nedsatt njurfunktion (se avsnitt 4.2).

Hos patienter med måttligt till kraftigt nedsatt njurfunktion, eller terminal njursjukdom på hemodialys, observerade en ökning av systemisk exposition för alogliptin på 2 respektive 4 gånger. (Patienter med terminal njursjukdom fick genomgå hemodialys omedelbart efter alogliptindosering. Baserat på genomsnittliga dialysatkoncentrationer, hade ungefär 7 % av läkemedlet avlägsnats efter 3 timmars dialys.) För att upprätthålla en systemisk exposition för alogliptin som liknar den som observeras hos patienter med normal njurfunktion ska lägre doser av alogliptin administreras till patienter med måttligt till kraftigt nedsatt njurfunktion eller terminal njursjukdom som kräver dialys (se ovan och avsnitt 4.2).

Nedsatt leverfunktion

Totalexpositionen för alogliptin var ungefär 10 % lägre och toppexpositionen ungefär 8 % lägre hos patienter med måttligt nedsatt leverfunktion jämfört med kontrollpersoner. Dessa minskningar betraktades inte som kliniskt relevanta. Det är därför inte nödvändigt med dosjusteringar av alogliptin för patienter med lindrigt till måttligt nedsatt leverfunktion (Child-Pugh-poäng 5 till 9). Alogliptin har inte studerats hos patienter med kraftigt nedsatt leverfunktion (Child-Pugh-poäng > 9).

Ålder, kön, etnicitet, kroppsvikt

Ålder (65-81 år), kön, etnicitet (vit, svart, asiatisk) samt kroppsvikt hade inte någon kliniskt relevant effekt på farmakokinetiken för alogliptin. Dosjusteringar är inte nödvändiga (se avsnitt 4.2).

Pediatrisk population

Farmakokinetiken för alogliptin hos barn och ungdomar i åldern < 18 år har ännu inte fastställts. Inga data finns tillgängliga (se avsnitt 4.2 och ovan).

Metformin

Absorption

Efter en oral dos metformin nås den maximala plasmakoncentrationen (Cmax) efter ungefär 2,5 timmar (Tmax). Absolut biotillgänglighet för en 500 mg eller 850 mg metforminhydrokloridtablett är ungefär 50-60 % hos friska försökspersoner. Efter en oral dos var den ej absorberade fraktionen som återfanns i faeces 20-30 %.

Efter oral administrering är metforminabsorptionen mättningsbar och ofullständig. Det antas att metformins absorptionsfarmakokinetik är icke-linjär.

Vid rekommenderade metformindoser och -dosschema, nås metformins jämviktskoncentrationer i plasma inom 24 till 48 timmar och är i allmänhet mindre än 1 mikrogram/ml. I kontrollerade kliniska prövningar överskred metformins maximala plasmanivåer (Cmax) inte 4 mg/ml även vid de högsta doserna.

Metformins absorption fördröjs och minskar något av mat. Efter oral administrering av en tablett på 850 mg metforminhydroklorid var de högsta koncentrationerna i plasma 40 % lägre, AUC 25 % lägre och tiden till den högsta koncentrationen (Tmax) fördröjd med 35 minuter. Det är inte känt om dessa fynd är kliniskt relevanta.

Distribution

Proteinbindningsgraden är försumbar. Metformin tränger in i erytrocyter. Högsta koncentrationen i blod är lägre än i plasma och uppnås efter ungefär lika lång tid. De röda blodcellerna utgör sannolikt en sekundär fördelningsvolym. Den genomsnittliga fördelningsvolymen (Vd) låg mellan 63 och 276 l.

Metformin utsöndras i oförändrad form i urinen. Man har inte funnit några metaboliter hos människa. Eliminering

Renal clearance av metformin är > 400 ml/min, vilket tyder på att metformin elimineras genom glomerulär filtration och tubuliutsöndring. Efter en oral dos är den synbara terminala halveringstiden ungefär 6,5 timmar.

När njurfunktionen är nedsatt minskar renal clearance proportionerligt till kreatininclearance och halveringstiden för eliminering är därför fördröjd, vilket leder till ökade metforminnivåer i plasma.

Vipdomet

Särskilda populationer

Nedsatt njurfunktion

På grund av metforminkomponenten ska Vipdomet inte ges till patienter med måttligt eller kraftigt nedsatt leverfunktion eller terminal njursjukdom som kräver dialys (se avsnitt 4.2).

Nedsatt leverfunktion

Vipdomet ska inte användas av patienter med nedsatt leverfunktion (se avsnitt 4.2).

5.3 Prekliniska säkerhetsuppgifter

Samtidig behandling med alogliptin och metformin gav inte upphov till några nya toxiciteter och inga effekter observerades på någon av föreningarnas toxikokinetik.

Hos råttor förekom inga behandlingsrelaterade fostermissbildningar efter samtidig administrering vid exponeringsmarginaler som var ungefär 28 till 29 gånger för alogliptin och 2 till 2,5 gånger för metformin vid den maximala rekommenderade dosen för människa på 25 mg/dag respektive 2 000 mg/dag. Kombinationen visades ha teratogen potential hos ett litet antal foster (mikroftalmi, liten utbuktning på ögonen och gomspalt) vid högre doser metformin (exponeringsmarginaler ungefär 20 gånger och 5 till 6 gånger maximala rekommenderade dosen för människa för alogliptin respektive metformin).

Följande data har framkommit från studier där alogliptin eller metformin har använts separat. Alogliptin

Gängse studier avseende säkerhetsfarmakologi och toxikologi visade inte några särskilda risker för människa.

NOAEL (no-observed adverse effect level) vid studier avseende allmäntoxicitet hos råttor och hundar (26 respektive 39 veckor) visade expositionsmarginaler som var ungefär 147 respektive 227 gånger expositionen hos människor vid den rekommenderade totala dagliga dosen på 25 mg alogliptin.

Alogliptin var inte gentoxiskt i en standarduppsättning av gentoxicitetsstudier in vitro och in vivo.

Alogliptin var inte karcinogent i 2 år långa djurstudier med råttor och möss Vid den lägsta dosen (27 gånger expositionen hos människa), sågs en liten till lindrig enkel övergående cell hyperplasi i urinblåsan hos hanråttor, utan fastställande av en tydlig NOEL (no observed effect level).

Det observerades inga biverkningar av alogliptin på fertilitet, reproduktionsförmåga eller tidig embryoutveckling hos råttor vid doser som gav en systemisk exposition mycket högre än expositionen hos människor vid rekommenderad dos. Även om fertiliteten inte påverkades, observerades en liten, statistisk ökning av antalet onormala spermier hos hanarna vid en exposition som var mycket högre än expositionen hos människor vid den rekommenderade dosen.

Alogliptin passerar placenta hos råttor.

Alogliptin var inte teratogent hos råttor eller kaniner vid en systemisk NOAEL-exponering som var mycket högre än expositionen hos människor vid den rekommenderade dosen. Högre doser av alogliptin var inte teratogent, men ledde till toxicitet hos modern och var förknippade med fördröjd och/eller avsaknad av benbildning och lägre kroppsvikt hos fostren.

I en studie som undersökte pre- och postnatal utveckling hos råttor hade expositionen som var mycket högre än expositionen hos människor vid den rekommenderade dosen inte någon skadlig effekt på embryots utveckling eller avkommans tillväxt och utveckling. Högre doser av alogliptin gav lägre kroppsvikt hos avkomman och vissa utvecklingseffekter, vilka betraktades som sekundära till låg kroppsvikt.

Studier med diande råttor visade att alogliptin överförs i mjölken.

Inga alogliptin-relaterade effekter observerades hos juvenila råttor efter upprepad dosering under 4 och 8 veckor.

Metformin

Gängse prekliniska studier med metformin avseende säkerhetsfarmakologi, allmäntoxicitet, gentoxicitet, karcinogenicitet och reproduktionstoxikologi visade inte några särskilda risker för människa.

6. FARMACEUTISKA UPPGIFTER

6.1 Förteckning över hjälpämnen

Tablettkäma

Mannitol

Mikrokristallin cellulosa Povidon Krospovidon Magnesiumstearat

Filmdragering

Hypromellos

Talk

Titandioxid (E 171)

Gul järnoxid (E 172)

6.2 Inkompatibiliteter

Ej relevant.

6.3 Hållbarhet 3 år

6.4    Särskilda förvaringsanvisningar

Inga särskilda förvaringsanvisningar.

6.5    Förpackningstyp och innehåll

Blister polyklortrifluoretylen (PCTFE)/polyvinylklorid (PVC): tryckförpackning med baksida av aluminiumfolie. Förpackningsstorlekar med 10, 14, 20, 28, 56, 60, 98, 112, 120, 180, 196, 196 (2 x 98 multipelförpackning) eller 200 filmdragerade tabletter.

Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.

6.6    Särskilda anvisningar för destruktion

Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.

7. INNEHAVARE AV GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING

Takeda Pharma A/S Dybendal Alle 10 2630 Taastrup Danmark

8.    NUMMER PÅ GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING

EU/1/13/843/001-012, 025

9.    DATUM FÖR FÖRSTA GODKÄNNANDE/FÖRNYAT GODKÄNNANDE

Datum för det första godkännandet: 19 september 2013

10.    DATUM FÖR ÖVERSYN AV PRODUKTRESUMÉN

Ytterligare information om detta läkemedel finns på Europeiska läkemedelsmyndighetens webbplats http://www.ema.europa.eu.

Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning. Se avsnitt 4.8 om hur man rapporterar biverkningar.

1. LÄKEMEDLETS NAMN

Vipdomet 12,5 mg/1 000 mg filmdragerade tabletter

2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING

Varje tablett innehåller alogliptinbensoat och metforminhydroklorid motsvarande 12,5 mg alogliptin och 1 000 mg metformin.

För fullständig förteckning över hjälpämnen, se avsnitt 6.1.

3. LÄKEMEDELSFORM

Filmdragerad tablett (tablett)

Ljusgul, avlång (ungefär 22,3 mm lång och 10,7 mm bred), bikonvex, filmdragerad tablett märkt med ”12.5/1 000” på ena sidan och med ”322M” på andra sidan.

4.    KLINISKA UPPGIFTER

4.1    Terapeutiska indikationer

Vipdomet är indicerat för behandling av vuxna patienter (18 år och äldre) med typ 2-diabetes:

•    som tilläggsbehandling till kost och motion för att förbättra glykemisk kontroll hos vuxna patienter för vilka den högsta tolererade dosen av enbart metformin ger otillräcklig kontroll, eller de som redan behandlas med en kombination av alogliptin och metformin.

•    i kombination med pioglitazon    (dvs. behandling med trippelkombination) som

tilläggsbehandling till kost och motion hos vuxna patienter för vilka den högsta tolererade dosen av metformin och pioglitazon ger otillräcklig kontroll.

•    i kombination med insulin (dvs. behandling med trippelkombination) som tilläggsbehandling till kost och motion för att förbättra glykemisk kontroll hos patienter för vilka insulin vid en stabil dos och enbart metformin ger otillräcklig glykemisk kontroll.

4.2    Dosering och administreringssätt

Dosering

För de olika dosregimerna finns Vipdomet tillgängligt i styrkorna 12,5 mg/850 mg och

12,5 mg/1 000 mg filmdragerade tabletter.

Vuxna (> 18 år)

Vipdomet-dosen ska individanpassas med utgångspunkt i patientens befintliga behandlingsregim.

För patienter som inte uppnår tillräcklig kontroll med enbart den högsta tolererade dosen metforminhydroklorid, är den rekommenderade dosen Vipdomet en tablett av 12,5 mg/850 mg eller 12,5 mg/1 000 mg två gånger dagligen, motsvarande en daglig dos av 25 mg alogliptin plus 1700 mg eller 2 000 mg metforminhydroklorid, beroende på vilken dos metforminhydroklorid patienten redan tar.

För patienter som inte uppnår tillräcklig kontroll med en kombination av den högsta tolererade dosen metformin och pioglitazon, ska pioglitazondosen bibehållas, och Vipdomet ges samtidigt. Alogliptin ska ges i en dos av 12,5 mg två gånger dagligen (25 mg total daglig dos) och metforminhydroklorid med en liknande dos (antingen 850 mg eller 1 000 mg två gånger dagligen) som patienten redan tar.

För patienter som byter från separata tabletter med alogliptin och metformin (som dubbelkombination eller som en del av en trippelkombination med insulin), ska både alogliptin och metformin doseras med den totala dagliga dosen som patienten redan tar. Den enskilda alogliptindosen ska halveras, eftersom den kommer att tas två gånger dagligen, medan metformindosen ska bibehållas.

Alogliptin ska användas med försiktighet när det används i kombination med metformin och tiazolidindion eftersom en ökad risk för hypoglykemi har observerats när alogliptin används i en trippelbehandling (se avsnitt 4.4). Vid hypoglykemi ska en lägre dos av tiazolidindion eller metformin övervägas.

För patienter som inte uppnår tillräcklig kontroll med en dubbelkombination med insulin och den högsta tolererade dosen metformin, ska Vipdomet-dosen ge alogliptin med doseringen 12,5 mg två gånger dagligen (25 mg total daglig dos) och metformin med en liknande dos som patienten redan tar.

En lägre dos av insulin ska övervägas för att minska risken för hypoglykemi

Den maximala rekommenderade dagliga dosen 25 mg alogliptin ska inte överskridas.

Särskilda _ populationer Äldre (> 65 år)

Dosjusteringar på grund av ålder är inte nödvändiga. Dock ska alogliptin doseras med viss försiktighet till äldre patienter på grund av risken för nedsatt njurfunktion i denna population.

Nedsatt njurfunktion

För patienter med lätt nedsatt njurfunktion (kreatininclearance > 60 ml/min), behövs inga dosjusteringar av Vipdomet (se avsnitt 5.2).

Eftersom Vipdomet innehåller metformin ska det inte användas av patienter med måttligt till kraftigt nedsatt njurfunktion eller terminal njursjukdom som kräver dialys (kreatininclearance < 60 ml/min)

(se avsnitt 4.3, 4.4 och 5.2).

Lämplig utvärdering av njurfunktion rekommenderas innan behandlingen med Vipdomet påbörjas och regelbundet därefter (se avsnitt 4.4).

Nedsatt leverfunktion

Vipdomet ska inte användas av patienter med nedsatt leverfunktion (se avsnitt 4.3 och 5.2).

Pediatrisk population

Säkerhet och effekt av Vipdomet hos barn och ungdomar i åldern < 18 år har inte fastställts. Inga data finns tillgängliga.

Administreringssätt

Oral användning.

Vipdomet ska tas två gånger dagligen på grund av farmakokinetiken för metformin. Det ska dessutom tas i samband med en måltid för att minska de gastrointestinala biverkningar som förknippas med metformin. Tabletterna ska sväljas hela med vatten.

Om en dos glöms ska den tas så snart patienten kommer ihåg det. Patienten ska inte ta dubbel dos vid samma tillfälle. I sådana fall ska den glömda dosen hoppas över.

4.3    Kontraindikationer

•    Överkänslighet mot de aktiva substanserna eller mot något hjälpämne som anges i avsnitt 6.1 eller anamnes på allvarliga överkänslighetsreaktioner, inklusive anafylaktisk reaktion, anafylaktisk chock och angioödem, mot någon dipeptidylpeptidas-4 (DPP-4) hämmare (se avsnitt 4.4 och 4.8)

•    Diabetisk ketoacidos, förstadium till koma

•    Måttligt till kraftigt nedsatt njurfunktion samt terminal njursjukdom (kreatininclearance < 60 ml/min, se avsnitt 4.4)

•    Akuta tillstånd som kan leda till förändrad njurfunktion såsom:

o    dehydrering

o    svår infektion

o    chock

•    Akut eller kronisk sjukdom som kan orsaka vävnadshypoxi (se avsnitt 4.4) såsom:

o    hjärt- eller andningssvikt

o    nyligen genomgången hjärtinfarkt

o    chock

•    Nedsatt leverfunktion (se avsnitt 4.4)

•    Akut alkoholförgiftning, alkoholism (se avsnitt 4.4 och 4.5).

4.4    Varningar och försiktighet

Allmänt

Vipdomet ska inte ges till patienter med typ 1-diabetes. Vipdomet kan inte ersätta insulin hos patienter som kräver insulin.

Laktacidos

Laktacidos är en mycket sällsynt, men allvarlig (hög dödlighet i avsaknad av omedelbar behandling) metabol komplikation som kan förekomma på grund av metforminackumulering. Laktacidos har främst rapporterats hos patienter med diabetes och signifikant njursvikt. Förekomsten av laktacidos kan och bör reduceras genom att också utvärdera andra relaterade riskfaktorer såsom dåligt kontrollerad diabetes, ketos, långvarig fasta, stort alkoholintag, nedsatt leverfunktion samt alla tillstånd förknippade med hypoxi.

Diagnos

Diagnosen laktacidos måste övervägas i händelse av ospecifika symtom, såsom muskelkramper och/eller buksmärta och/eller svår asteni. Andra kännetecken vid laktacidos är acidosisk dyspné och hypotermi, vilket följs av koma. Diagnostiska laboratoriefynd är sänkt pH i blodet, plasmalaktatnivåer över 5 mmol/l, ett ökat anjongap och en ökad laktat-pyruvatkvot. Om metabol acidos misstänks, ska behandlingen med Vipdomet avbrytas och patienten omedelbart läggas in på sjukhus (se avsnitt 4.9).

Njurfunktion

Alogliptin och metformin utsöndras i stor omfattning via njuren. Risken för metforminrelaterad laktacidos ökar med graden av nedsatt njurfunktion och därför ska serumkoncentrationen av kreatinin fastställas (och motsvarande beräknad glomerulär filtrationshastighet eller beräknat kreatininclearance) innan behandlingen påbörjas och regelbundet därefter:

•    minst en gång per år för patienter med normal njurfunktion

•    minst två till fyra gånger per år för patienter med serumkreatininhalter runt den högre gränsen för normalt och för äldre patienter.

Det är vanligt med asymtomatisk, nedsatt njurfunktion hos äldre. Särskild försiktighet ska iakttas vid situationer där njurfunktionen kan försämras, till exempel då behandling med antihypertensiva medel, diuretika eller icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) påbörjas.

Vipdomet rekommenderas inte till patienter med måttligt till kraftigt nedsatt njurfunktion samt terminal njursjukdom (kreatininclearance < 60 ml/min, se avsnitt 4.3).

Nedsatt leverfunktion

Alogliptin har inte studerats hos patienter med kraftigt nedsatt leverfunktion (Child-Pugh poäng >9) och rekommenderas därför inte till denna patientgrupp (se avsnitt 4.2, 4.3 och 5.2).

Kirurgi

Eftersom Vipdomet innehåller metformin, ska behandlingen avbrytas 48 timmar före planerad kirurgi med generell anestesi, ryggbedövning eller epiduralbedövning. Behandlingen ska normalt inte återupptas förrän tidigast 48 timmar efteråt och endast då njurfunktionen har kontrollerats och befunnits normal.

Administrering av jodkontrastmedel

Intravaskulär administrering av jodkontrastmedel i samband med röntgenundersökningar kan leda till njursvikt, vilket har förknippats med laktacidos hos patienter som använder metformin. Behandlingen med Vipdomet ska därför avbrytas före eller i samband med undersökningen och inte sättas in igen förrän 48 timmar efteråt och endast då njurfunktionen har kontrollerats och befunnits normal (se avsnitt 4.5).

Användning med andra diabetesläkemedel och hypoglykemi

Det är känt att insulin kan orsaka hypoglykemi. En lägre dos insulin kan därför övervägas för att minska risken för hypoglykemi när det används samtidigt som Vipdomet (se avsnitt 4.2).

På grund av ökad risk för hypoglykemi vid samtidig användning i kombination med pioglitazon kan en lägre dos av pioglitazon övervägas för att minska risken för hypoglykemi när dessa läkemedel används samtidigt som Vipdomet (se avsnitt 4.2).

Kombinationer som inte studerats

Vipdomet ska inte användas i kombination med sulfonureider, eftersom säkerheten och effekten av denna kombination inte har fastställts helt.

Förändrad klinisk status hos patienter med tidigare kontrollerad typ 2-diabetes

Eftersom Vipdomet innehåller metformin ska alla patienter med typ 2-diabetes som tidigare hölls under kontroll med Vipdomet och som uppvisar avvikande laboratorievärden eller klinisk sjukdom (i synnerhet vaga och otydliga symtom) utan dröjsmål undersökas för tecken på ketoacidos eller laktacidos. Under utredningen ska serumelektrolyter och ketoner, blodglukos och om det är kliniskt motiverat, pH-, laktat-, pyruvat- och metforminnivåerna i blod mätas. Om någon form av acidos uppträder ska Vipdomet-behandlingen omedelbart avbrytas och andra lämpliga korrigerande åtgärder sättas in.

Överkänslighetsreaktioner

Överkänslighetsreaktioner, inklusive anafylaktiska reaktioner, angioödem och exfoliativa hudtillstånd, däribland Stevens-Johnsons syndrom och erythema multiforme, har förekommit för DPP-4-hämmare och har spontanrapporterats för alogliptin efter marknadsgodkännandet. I kliniska studier med alogliptin rapporterades anafylaktiska reaktioner med låg incidens.

Akut pankreatit

Användning av DPP-4-hämmare har förknippats med en risk för akut pankreatit. I en poolad analys av data från 13 studier var den totala frekvensen av pankreatit hos patienter som behandlades med 25 mg alogliptin, 12,5 mg alogliptin, aktiv kontroll eller placebo 2, 1, 1 respektive 0 fall per 1 000 patientår.

I en studie av kardiovaskulärt utfall var frekvensen av pankreatitrapporter hos patienter som behandlades med alogliptin eller placebo 3 respektive 2 fall per 1 000 patientår. Akut pankreatit har spontanrapporterats som biverkan efter marknadsintroduktion av läkemedlet. Patienter ska upplysas om de karakteristiska symtomen på akut pankreatit: ihållande, svår buksmärta som kan stråla ut i ryggen. Vid misstänkt pankreatit ska Vipdomet-behandlingen avbrytas; om akut pankreatit bekräftas ska Vipdomet inte sättas in igen. Försiktighet ska iakttas vid behandling av patienter som tidigare har haft pankreatit.

Levereffekter

Efter marknadsintroduktion har det rapporterats om leverdysfunktion inklusive leversvikt. Ett orsakssamband har inte fastställts. Patienter bör observeras för möjliga leverförändringar. Leverfunktionstest bör tas omgående hos patienter med symtom på leverskada. Om en förändring upptäcks och ett alternativt orsakssamband inte är fastställt bör man överväga att avsluta behandlingen med alogliptin.

4.5 Interaktioner med andra läkemedel och övriga interaktioner

Samadministrering av 100 mg alogliptin en gång dagligen och 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen till friska försökspersoner i 6 dagar hade inte någon kliniskt relevant effekt på farmakokinetiken för alogliptin eller metformin.

Specifika farmakokinetiska läkemedelsinteraktionsstudier har inte utförts med Vipdomet. Följande avsnitt beskriver de interaktioner som har observerats för de enskilda komponenterna i Vipdomet (alogliptin/metformin) så som de rapporterats i respektive produktresumé.

Effekter av andra läkemedel på alogliptin

Alogliptin utsöndras främst i oförändrad form och metabolismen via cytokrom (CYP) P450-enzymsystemet är försumbar (se avsnitt 5.2). Interaktioner med CYP-hämmare förväntas därför inte och har inte påvisats.

Resultaten från kliniska interaktionsstudier visar också att det inte förekommer några kliniskt relevanta effekter av gemfibrozil (en CYP2C8/9-hämmare), flukonazol (en CYP2C9-hämmare), ketokonazol (en CYP3A4-hämmare), ciklosporin (en p-glykoproteinhämmare), voglibos (en alfa-glukosidashämmare), digoxin, metformin, cimetidin, pioglitazon eller atorvastatin på farmakokinetiken för alogliptin.

In v/tro-studier tyder på att alogliptin varken hämmar eller inducerar CYP 450-isoformer vid koncentrationer som uppnås med den rekommenderade dosen på 25 mg alogliptin (se avsnitt 5.2). Interaktioner med substrat till CYP 450-isoformer förväntas därför inte och har inte påvisats. In v/tro-studier har visat att alogliptin varken är ett substrat till eller hämmar de nyckeltransportproteiner som är förknippade med läkemedelsfördelning i njuren: organiskt anjontransportprotein 1, organiskt anjontransportprotein 3 eller organisk katjontransportprotein 2 (OCT2). Kliniska data tyder inte heller på någon interaktion med p-glykoproteinhämmare eller -substrat.

I kliniska studier hade alogliptin inte någon kliniskt relevant effekt på farmakokinetiken för koffein, (R)-warfarin, pioglitazon, glyburid, tolbutamid, (S)-warfarin, dextrometorfan, atorvastatin, midazolam, ett p-piller (noretindron och etinylöstradiol), digoxin, fexofenadin, metformin eller cimetidin, vilket således visar att sannolikheten är liten för interaktioner med substrat till CYP1A2, CYP3A4, CYP2D6, CYP2C9, p-glykoprotein och OCT2.

Hos friska försökspersoner hade alogliptin inte någon effekt på protrombintiden eller International Normalised Ratio (INR) när det administrerades samtidigt med warfarin.

Kombination med alogliptin och andra diabetesläkemedel

Resultaten från studier med metformin, pioglitazon (tiazolidindion), voglibos (alfa-glukosidashämmare) och glyburid (sulfonureid) har inte påvisat några kliniskt relevanta farmakokinetiska interaktioner.

Interaktioner med metformin

Ej rekommenderade kombinationer Alkohol

Risken för laktacidos är förhöjd vid akut alkoholförgiftning (i synnerhet i samband med fasta, undernäring eller nedsatt leverfunktion) på grund av metforminkomponenten (se avsnitt 4.4). Intag av alkohol och läkemedel som innehåller alkohol ska undvikas.

Katjoniska läkemedel

Katjoniska substanser som elimineras via njurtubuli (t.ex. cimetidin) kan interagera med metformin genom att konkurrera om ett gemensamt transportsystem via njurtubuli. En studie med sju friska frivilliga försökspersoner visade att cimetidin (400 mg två gånger dagligen) ökade den systemiska metforminexponeringen (area under kurvan, AUC) med 50 % och Cmax med 81 %. Noggrann övervakning av glykemisk kontroll, dosjusteringar inom det rekommenderade dosintervallet och förändringar av diabetesbehandlingen ska därför övervägas när katjoniska läkemedel som utsöndras via njurtubuli samadministreras med Vipdomet.

Jodkontrastmedel

Intravaskulär administrering av jodkontrastmedel kan leda till njursvikt, vilket leder till metforminackumulering och risk för laktacidos. Behandlingen med Vipdomet ska därför avbrytas före eller i samband med undersökningen och inte sättas in igen förrän 48 timmar efteråt och endast då njurfunktionen har kontrollerats och befunnits normal (se avsnitt 4.5).

Kombinationer som kräver _försiktighetsåtgärder

Läkemedel med inneboende hyperglykemisk aktivitet

Glukokortikoider (systemisk och lokal administrering), beta-2-agonister och diuretika (se även avsnitt 4.4) har inneboende hyperglykemisk aktivitet. Patienten ska informeras och blodglukosmätning göras oftare än normalt, i synnerhet i början av behandlingen med sådana

läkemedel. Vid behov ska Vipdomet-dosen justeras under behandlingen med det andra läkemedlet och då den avslutas.

ACE-hämmare

ACE-hämmare kan sänka blodglukosnivåerna. Vid behov ska Vipdomet-dosen justeras under behandlingen med det andra läkemedlet och då den avslutas.

4.6 Fertilitet, graviditet och amning

Graviditet

Det finns inga data från användning av Vipdomet hos gravida kvinnor. Studier med dräktiga råttor som fick en kombination med alogliptin och metformin visade reproduktionstoxikologiska effekter vid ungefär 5-20 gånger (för metformin respektive alogliptin) exponeringen hos människa vid den rekommenderade dosen.

Vipdomet ska inte användas under graviditet.

Risk_ förknippad med alogliptin

Det finns inga data från användning av alogliptin hos gravida kvinnor. Djurstudier tyder inte på direkta eller indirekta reproduktionstoxikologiska effekter (se avsnitt 5.3).

Risk_ förknippad med metformin

En begränsad mängd data från användning av metformin hos gravida kvinnor visar inte på ökad risk för medfödda missbildningar. Djurstudier tyder inte på direkta eller indirekta reproduktionstoxikologiska effekter vid kliniskt relevanta doser (se avsnitt 5.3).

Amning

Det har inte utförts några studier med diande djur där en kombination av de aktiva substanserna i Vipdomet har studerats. I studier med de enskilda aktiva substanserna utsöndrades både alogliptin och metformin i mjölk hos diande råttor. Det är okänt om alogliptin utsöndras i bröstmjölk hos människa. Små mängder metformin utsöndras i bröstmjölk hos människa. Risker för barnet som ammas kan inte uteslutas.

Beslut måste fattas om kvinnan ska avstå från amning eller från behandling med Vipdomet med hänsyn tagen till det nyfödda barnets nytta av amningen och kvinnans nytta av behandlingen.

Fertilitet

Effekten av Vipdomet på fertiliteten hos människor har inte studerats. I djurstudier med alogliptin eller metformin observerades inga negativa effekter på fertiliteten (se avsnitt 5.3).

4.7 Effekter på förmågan att framföra fordon och använda maskiner

Vipdomet har ingen eller försumbar effekt på förmågan att framföra fordon och använda maskiner. Dock bör patienter uppmärksammas på risken för hypoglykemi, särskilt vid användning i kombination med insulin eller pioglitazon.

Sammanfattning av säkerhetsprofilen

Vid kliniska studier över effekt och säkerhet med Vipdomet undersöktes samadministrering av alogliptin och metformin som separata tabletter. Men resultat från bioekvivalensstudier har visat att Vipdomet filmdragerade tabletter är bioekvivalenta med motsvarande doser av alogliptin och metformin som administreras som separata tabletter.

Informationen är baserad på totalt 7 150 patienter med typ 2-diabetes, däribland 4 201 patienter som behandlades med alogliptin och metformin, vilka deltog i 7 dubbelblinda, kliniska fas 3-studier med placebokontroll eller aktiv kontroll. Dessa studier utvärderade effekter av samadministrering av alogliptin och metformin på glykemisk kontroll och säkerhet, som inledande kombinationsbehandling, som dubbelbehandling hos patienter som inledningsvis behandlades med enbart metformin samt som tilläggsbehandling till en tiazolidindion eller insulin.

Säkerhetsprofilen för samadministrering av alogliptin och metformin överensstämde med de separata komponenternas profiler, vilka påvisades i kliniska prövningar med alogliptin och från omfattande data tillgängliga för metformin. Följande avsnitt beskriver de biverkningar som har observerats för de enskilda komponenterna i Vipdomet (alogliptin/metformin) så som de rapporterats i respektive produktresumé.

Alogliptin

Informationen är baserad på totalt 9 405 patienter med typ 2-diabetes, däribland 3 750 patienter som behandlades med 25 mg alogliptin och 2476 patienter som behandlades med 12,5 mg alogliptin, vilka deltog i en fas 2 eller tolv fas 3 dubbelblinda, kliniska studier med placebokontroll eller aktiv kontroll. Dessutom genomfördes en studie av kardiovaskulärt utfall med 5 380 patienter med typ 2-diabetes och ett nyligen inträffat akut koronarsyndrom. Totalt 2 701 patienter randomiserades till att få alogliptin och 2 679 till att få placebo. Dessa studier utvärderade effekter av alogliptin på glykemisk kontroll och säkerhet som monoterapi, som inledande kombinationsbehandling med metformin eller en tiazolidindion och som tilläggsbehandling till metformin eller en sulfonureid eller en tiazolidindion (med eller utan metformin eller en sulfonureid) eller insulin (med eller utan metformin).

I en poolad analys av data från 13 studier var den totala incidensen av biverkningar, allvarliga biverkningar och biverkningar som ledde till avbruten behandling jämförbara hos patienter som behandlades med 25 mg alogliptin, 12,5 mg alogliptin, aktiv kontroll eller placebo. Den vanligaste biverkningen hos patienter som behandlades med 25 mg alogliptin var huvudvärk.

Säkerheten för alogliptin var ungefär densamma hos äldre (> 65 år) och patienter (< 65 år).

Tabell över biverkningar

Biverkningar anges i tabellen nedan i enlighet med systemet för organklassificering och efter frekvens. Frekvenser definieras som mycket vanliga (>1/10); vanliga (>1/100, <1/10); mindre vanliga (>1/1 000, <1/100); sällsynta (>1/10 000, <1/1 000); mycket sällsynta (<1/10 000); ingen känd frekvens (kan inte beräknas från tillgängliga data).

Alogliptin

Biverkningarna som förekom i poolade pivotala kliniska kontrollerade fas 3 studier där alogliptin gavs som monoterapi och som tillägg i en kombinationsbehandling visas nedan (Tabell 1). Studierna innefattade 5 659 patienter.

Tabell 1: Biverkningar som observerades i poolade pivotala kliniska kontrollerade fas 3 studier

Systemorganklass

Biverkningsfrekvens

Biverkning

Infektioner och infestationer

Infektion i övre luftvägarna

Vanliga

Nasofaryngit

Vanliga

Centrala och perifera nervsystemet

Huvudvärk

Vanliga

Magtarmkanalen

Buksmärta

Vanliga

Gastroesofagal reflux

Vanliga

Hud och subkutan vävnad

Klåda

Vanliga

Utslag

Vanliga

Alogliptin/metformin

Biverkningarna som förekom i de poolade pivotala kliniska kontrollerade fas 3 studierna där alogliptin gavs som tillägg till metformin listas nedan (Tabell 2). Studierna innefattade 7 151 patienter.

Tabell 2: Biverkningar som observerades i poolade pivotala kliniska kontrollerade fas 3 studier

Systemorganklass

Biverkningsfrekvens

Biverkan

Infektioner och infestationer

Infektion i övre luftvägarna

Vanliga

Nasofaryngit

Vanliga

Centrala och perifera nervsystemet

Huvudvärk

Vanliga

Magtarmkanalen

Gastroenterit

Vanliga

Buksmärta

Vanliga

Diarré

Vanliga

Kräkningar

Vanliga

Gastrit

Vanliga

Gastroesofagal reflux

Vanliga

Hud och subkutan vävnad

Klåda

Vanliga

Utslag

Vanliga

Erfarenheter efter marknadsintroduktion

Tabell 3 visar ytterligare biverkningar som har spontanrapporterats efter marknadsintroduktion.

Tabell 3: Spontanrapporterade biverkningar för alogliptin efter marknadsintroduktion

Systemorganklass

Biverkning

Biverkningsfrekvens

Immunsystemet

Överkänslighetsreaktion

Ingen känd frekvens

Magtarmkanalen Akut pankreatit

Ingen känd frekvens

Lever och gallvägar

Leverdysfunktion inklusive leversvikt

Ingen känd frekvens

Hud och subkutan vävnad

Exfoliativa hudtillstånd, däribland StevensJohnsons syndrom Erythema multiforme Angioödem Urtikaria

Ingen känd frekvens Ingen känd frekvens Ingen känd frekvens Ingen känd frekvens

Metformin

Data _från kliniska studier och _från erfarenhet efter marknadsintroduktion

Tabell 4 visar ytterligare biverkningar som rapporterats från kliniska studier och efter marknadsintroduktion.

Tabell 4: Biverkningsfrekvensen för metformin från kliniska studier och från erfarenhet efter marknadsintroduktion

Systemorganklass

Biverkningsfrekvens

Biverkning

Metabolism och nutrition

Laktacidos

Mycket sällsynta

Vitamin B12-brist

Mycket sällsynta

Centrala och perifera nervsystemet

Metallsmak i munnen

Vanliga

Magtarmkanalen

Buksmärtor

Mycket vanliga

Diarré

Mycket vanliga

Minskad aptit

Mycket vanliga

Illamående

Mycket vanliga

Kräkningar

Mycket vanliga

Lever och gallvägar

Gulsot

Mycket sällsynta

Avvikande leverfunktionstester

Mycket sällsynta

Hud och subkutan vävnad

Erytem

Mycket sällsynta

Klåda

Mycket sällsynta

Urtikaria

Mycket sällsynta

Laktacidos: 0,03 fall/1 000 patientår (se avsnitt 4.4).

Långtidsbehandling med metformin har förknippats med minskad vitamin B12-absorption och verkar i allmänhet inte ha någon klinisk betydelse. Det kan i sällsynta fall emellertid leda till kliniskt signifikant vitamin B12-brist (t.ex. megaloblastanemi).

Gastrointestinala symtom förekommer oftast under behandlingens början och går i de flesta fall tillbaka av sig själva. Dessa kan förhindras genom att ta metformin som två dagliga doser under eller efter måltider.

Isolerade fall av hepatit eller avvikande leverfunktionstester som gått tillbaka efter avslutad metforminbehandling har rapporterats.

Rapportering av misstänkta biverkningar

Det är viktigt att rapportera misstänkta biverkningar efter att läkemedlet godkänts. Det gör det möjligt att kontinuerligt övervaka läkemedlets nytta-riskförhållande. Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att rapportera varje misstänkt biverkning via det nationella rapporteringssystemet listat i bilaga V.

4.9 Överdosering

Det finns inga data avseende överdosering av Vipdomet tillgängliga.

Alogliptin

De högsta doserna av alogliptin som administrerades under kliniska prövningar var enskilda doser på 800 mg till friska försökspersoner och doser på 400 mg en gång dagligen under 14 dagar till patienter med typ 2-diabetes (vilket motsvarar 32 respektive 16 gånger den rekommenderade totala dagliga dosen på 25 mg alogliptin).

Metformin

Kraftig överdosering av metformin eller samtidigt föreliggande riskfaktorer kan leda till laktacidos. Laktacidos är en medicinskt akut situation som ska behandlas på sjukhus.

Behandling

I händelse av en överdos ska lämpliga understödjande åtgärder sättas in i enlighet med patientens kliniska tillstånd.

Mycket små mängder alogliptin avlägsnas med hjälp av hemodialys (ungefär 7 % av substansen avlägsnades under en 3 timmar lång hemodialys). Hemodialys har därför liten klinisk nytta för att avlägsna alogliptin vid överdosering. Det är inte känt om alogliptin avlägsnas med peritonealdialys.

Den mest effektiva metoden för att avlägsna laktat och metformin är hemodialys.

5. FARMAKOLOGISKA EGENSKAPER

5.1 Farmakodynamiska egenskaper

Farmakoterapeutisk grupp: Diabetesmedel, perorala blodglukossänkande medel, kombinationer. ATC-kod: A10BD13

Verkningsmekanism och farmakodvnamisk effekt

Vipdomet kombinerar två diabetesläkemedel med kompletterande och avgränsade verkningsmekanismer för förbättrad glykemisk kontroll hos patienter med typ 2-diabetes: alogliptin, en dipeptidylpeptidas-4 (DPP-4) hämmare och metformin, en medlem i biguanidklassen.

Alogliptin

Alogliptin är en kraftfull och mycket selektiv DPP-4-hämmare, mer än 10 000 ggr mer selektivt för DPP-4 än för andra besläktade enzymer, däribland DPP-8 och DPP-9. DPP-4 är det primära enzymet involverat i den snabba nedbrytning av inkretinhormoner, glukagonlik peptid-1 (GLP-1) och GIP (glukosberoende insulinotropisk polypeptid), vilka frisätts av tarmen och nivåerna ökar i samband med måltid. GLP-1 och GIP ökar insulinbiosyntesen och utsöndringen från bukspottkörtelns betaceller, medan GLP-1 också hämmar glukagonutsöndringen och glukosproduktionen i levern. Därför förbättrar alogliptin den glykemiska kontrollen genom en glukosberoende mekanism, där frisättningen av insulin ökar och glukagonnivåerna sänks när glukosnivåerna är höga.

Metformin

Metformin är en biguanid med antihypergykemiska effekter som sänker både basala och postprandiella plasmaglukosvärden. Det stimulerar inte insulinutsöndringen och leder därför inte till hypoglykemi.

Metformin kan verka via tre mekanismer:

-    genom att minska hepatisk glukosproduktion samt genom att hämma glukoneogenes och glykogenolys.

-    i muskel, genom att i måttlig grad öka insulinkänsligheten, förbättra perifert glukosupptag och -användning.

-    genom att fördröja glukosabsorption i tarmen.

Metformin stimulerar intracellulär glykogensyntes genom att verka på glykogensyntas. Det ökar också transportförmågan hos specifika typer av membranglukostransportörer (GLUT1 och GLUT4).

Hos människor har metformin gynnsamma effekter på lipidmetabolismen, oavsett dess glykemiska effekter. Detta har visats vid terapeutiska doser i kontrollerade medellånga och långvariga kliniska studier. Metformin sänker totalkolesterol, LDL-kolesterol och triglyceridnivåer.

Klinisk effekt

Vid kliniska studier av effekten av Vipdomet undersöktes samadministrering av alogliptin och metformin som separata tabletter. Men resultat från bioekvivalensstudier har visat att Vipdomet filmdragerade tabletter är bioekvivalenta med motsvarande doser av alogliptin och metformin som administreras som separata tabletter.

Samadministrering av alogliptin och metformin har studerats som dubbelkombination hos patienter som inledningsvis behandlades med enbart metformin, samt som tilläggsbehandling till en tiazolidindion eller insulin.

Administrering av 25 mg alogliptin till patienter med typ 2-diabetes gav maximal hämning av DPP-4 inom 1 till 2 timmar och var större än 93 % efter både en enskild dos på 25 mg dos och efter 14 dagar med dosering en gång dagligen. Efter 14 dagars behandling var hämningen av DPP-4 fortfarande större än 81 % vid 24 timmar efter senaste dos. När genomsnitt av postprandiella (4 timmar) glukoskoncentrationer beräknades över frukost, lunch och middag ledde 14 dagars behandling med 25 mg alogliptin till en genomsnittlig placebokorrigerad minskning på 35,2 mg/dl (1,96 mmol/l) från baslinjen.

Både 25 mg alogliptin för sig och i kombination med 30 mg pioglitazon gav signifikanta minskningar av postprandiella glukos- och glukagonvärden samt signifikanta ökningar av postprandiella nivåer av aktivt GLP-1 vid vecka 16 jämfört med placebo (p < 0,05). Dessutom gav 25 mg alogliptin för sig och i kombination med 30 mg pioglitazon statistiskt signifikanta (p < 0,001) minskningar av totala triglycerider vid vecka 16, mätt med postprandiella stegvisa AUC(0-8)-förändring från baslinjen jämfört med placebo.

Totalt 7 151 patienter med typ 2-diabetes, däribland 4 202 patienter som behandlades med alogliptin och metformin, deltog i 7 dubbelblinda, kliniska fas 3-studier med placebokontroll eller aktiv kontroll som utfördes för att undersöka effekterna av alogliptin och metformin på glykemisk kontroll och säkerhet. I dessa studier inkluderades 696 patienter > 65 år som behandlades med alogliptin och metformin.

Totalt sett förbättrades den glykemiska kontrollen med behandlingen med den rekommenderade totala dagliga dosen på 25 mg alogliptin i kombination med metformin. Detta fastställdes genom kliniskt relevanta och statistiskt signifikanta minskningar av glykosylerat hemoglobin (HbA1c) och fasteglukos i plasma jämfört med kontroll, från baslinjen till studiens slut. Minskningarna av HbA1c var liknande hos de olika undergrupperna (däribland njurfunktionsnedsättning, ålder, kön och kroppsmasseindex, medan skillnaderna mellan personer med olika etniskt ursprung (t.ex. vit eller icke kaukasier) var små. Kliniskt betydande minskningar av HbA1c jämfört med kontroll observerades också oavsett dosen av bakgrundsbehandlingen vid baslinjen. Högre HbA1c-värde vid baslinjen var förknippat med större minskningar av HbA1c. I allmänhet hade alogliptin inga effekter på kroppsvikt och blodfetter.

Alogliptin som tilläggsbehandling till metformin

Tillägg av 25 mg alogliptin en gång dagligen till metforminhydroklorid (genomsnittlig dos = 1 847 mg) gav statistiskt signifikanta förbättringar av HbA1c och fasteglukos i plasma från baslinjen till vecka 26 jämfört med tillägg av placebo (tabell 5). Signifikant fler patienter som fick 25 mg alogliptin (44,4%) uppnådde målvärdet för HbA1c (< 7,0 %) jämfört med dem som fick placebo (18,3 %) vid vecka 26 (p = 0,001).

Tillägg av 25 mg alogliptin en gång dagligen till metforminhydrokloridbehandling (medeldos =

1 835 mg) gav förbättringar av HbA1c från baslinjen till vecka 52 och vecka 104. Vid vecka 52 var HbA1c-sänkningen som uppnåddes med 25 mg alogliptin plus metformin (-0,76 %, tabell 6) jämförbar med den som uppnåddes med glipizid (medeldos = 5,2 mg) plus metforminhydrokloridbehandling (medeldos = 1 824 mg, -0,73 %). Vid vecka 104 var HbA1c-sänkningen som uppnåddes med 25 mg alogliptin plus metformin (-0,72 %, tabell 6) större än den som uppnåddes med glipizid plus metformin (-0,59 %). Medelförändringen i fasteglukos i plasma från baslinjen till vecka 52 för 25 mg alogliptin och metformin var signifikant högre än för glipizid och metformin (p<0,001). Vid vecka 104 var den genomsnittliga förändringen från baslinjen för fasteglukos i plasma för 25 mg alogliptin och metformin -3,2 mg/dl (-0,2 mmol/l) jämfört med 5,4 mg/dl (0,3 mmol/l) för glipizid och metformin. Fler patienter som fick 25 mg alogliptin och metformin (48,5 %) uppnådde målvärdet för HbA1c < 7,0 % jämfört med dem som fick glipizid och metformin (42,8 %) (p = 0,004).

Samadministrering av 12,5 mg alogliptin och 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen gav statistiskt signifikanta förbättringar av Hb1Ac och fasteglukos i plasma från baslinjen till vecka 26 jämfört med antingen enbart 12,5 mg alogliptin två gånger dagligen eller enbart 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen. Signifikant fler patienter som fick 12,5 mg alogliptin och 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen (59,5 %) uppnådde målvärdet för HbA1c (< 7,0 %) jämfört med dem som fick enbart 12,5 mg alogliptin två gånger dagligen (20,2 %, p < 0,001) eller enbart 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen (34,3 %, p < 0,001) vid vecka 26.

Alogliptin som tilläggsbehandling till metformin med en tiazolidindion

Tillägg av 25 mg alogliptin en gång dagligen till pioglitazon (genomsnittlig dos = 35,0 mg, med eller utan metformin eller en sulfonureid) gav statistiskt signifikanta förbättringar av HbAlc och fasteglukos i plasma från baslinjen till vecka 26 jämfört med tillägg av placebo (tabell 5). Kliniskt betydelsefulla minskningar av HbAlc jämfört med placebo observerades också med 25 mg alogliptin oavsett om patienterna samtidigt behandlades med metformin eller sulfonureid. Signifikant fler patienter som fick 25 mg alogliptin (49,2 %) uppnådde målvärdet för HbAlc (< 7,0 %) jämfört med dem som fick placebo (34,0 %) vid vecka 26 (p = 0,004).

Tillägg av 25 mg alogliptin en gång dagligen till 30 mg pioglitazon i kombination med metforminhydroklorid (medeldos = 1 867,9 mg) gav förbättringar av HbAlc från baslinjen till vecka 52, vilka var både likvärdiga och statistiskt överlägsna de med 45 mg pioglitazon i kombination med metforminhydroklorid (medeldos = 1 847,6 mg, tabell 6). De signifikanta minskningarna av HbAlc som observerades med 25 mg alogliptin plus 30 mg pioglitazon och metformin påvisades konsekvent under hela den 52 veckor långa behandlingsperioden jämfört med 45 mg pioglitazon och metformin (p < 0,001 vid samtliga mätpunkter). Vidare var medelförändringen i FPG från baslinjen till vecka 52 för 25 mg alogliptin plus 30 mg pioglitazon och metformin signifikant högre än för 45 mg pioglitazon och metformin (p < 0,001). Signifikant fler patienter som fick 25 mg alogliptin plus 30 mg pioglitazon och metformin (33,2 %) uppnådde målvärdet för HbA1c (< 7,0 %) jämfört med dem som fick 45 mg pioglitazon och metformin (21,3 %) vid vecka 52 (p < 0,001).

Alogliptin som tilläggsbehandling till metformin med insulin

Tillägg av 25 mg alogliptin en gång dagligen till insulin (genomsnittlig dos = 56,5 IE, med eller utan metformin) gav statistiskt signifikanta förbättringar av HbA1c och FPG från baslinjen till vecka 26 jämfört med tillägg av placebo (tabell 5). Kliniskt betydelsefulla minskningar av HbA1c jämfört med placebo observerades också med 25 mg alogliptin oavsett om patienterna samtidigt behandlades med metformin. Fler patienter som fick 25 mg alogliptin (7,8 %) uppnådde målvärdet för HbA1c (< 7,0 %) jämfört med dem som fick placebo (0,8 %) vid vecka 26.

Tabell 5: Förändring av HbAlc (%) med alogliptin 25 mg från baslinjen till vecka 26 i studier med placebokontroll (FAS, LOCF)

Studie

Medelvärde för HbAlc vid baslinjen

(%)

(SD)

Medelförändring av HbAlc från baslinjen (%)f (SE)

Placebokorrigerad förändring av HbAlc från baslinjen (%)(2-sidigt 95 % KI)

Studier med tilläggskombinationsbehandling och placebokontroll

Alogliptin 25 mg en gång dagligen med metformin (n=203)

7,93

(0,799)

-0,59

(0,054)

-0,48*

(-0,67, -0,30)

Alogliptin 25 mg en gång dagligen med en sulfonureid (n=197)

8,09

(0,898)

-0,52

(0,058)

-0,53* (-0,73, -0,33

Alogliptin 25 mg en gång dagligen med en tiazolidindion ± metformin eller en sulfonureid (n=195)

8,01

(0,837)

-0,80

(0,056)

-0,61*

(-0,80, -0,41)

Alogliptin 25 mg en gång dagligen med insulin ± metformin (n=126)

9,27

(1,127)

-0,71

(0,078)

-0,59*

(-0,80, -0,37)

FAS = full analysis set

LOCF = last observation carried forward

^ Minsta kvadrat-metoden justerad för tidigare antihyperglykemisk behandling samt utgångsvärde för HbAlc

* p<0,001 jämfört med placebo eller placebo + kombinationsbehandling

Tabell 6: Förändring av HbAlc (%) från baslinjen med alogliptin 25 mg i studier

med aktiv kontroll

(PPS, LOCF)

Studie

Medelvärde vid baslinjen för HbAlc (%) (SD)

Medelförändring av HbAlc från baslinjen (%)(SE)

Behandlings-korrigerad förändring av HbAlc från baslinjen (%)(1-sidigt KI)

Studier med tilläggskombinationsbehandling

Alogliptin 25 mg en gång dagligen med metformin jämfört med en sulfonureid + metformin

Förändring vid vecka 52

7,61

-0,76

-0,03

(n=382)

(0,526)

(0,027)

(-oändlighet, 0,059)

Förändring vid vecka 104 (n=382)

7,61

(0,526)

-0,72

(0,037)

-0,13*

(-oändlighet, -0,006)

Alogliptin 25 mg en gång dagligen med en tiazolidindion och metformin jämfört med titrering med en tiazolidindion och metformin

Förändring vid vecka 26 (n=303)

8,25

(0,820)

-0,89

(0,042)

-0,47*

(-oändlighet, -0,35)

Förändring vid vecka 52 (n=303)

8,25

(0,820)

-0,70

(0,048)

-0,42*

(-oändlighet, -0,28)

PPS = per protocol set

LOCF= last observation carried forward

*Non inferiority och superiority har visats statistiskt

'Minsta kvadrat-metoden justerad för tidigare antihyperglykemisk behandling samt utgångsvärde för HbAlc

Aldre (> 65 år)

Effekten och säkerheten av de rekommenderade doserna av alogliptin och metformin i en delgrupp av patienterna > 65 år med typ 2-diabetes utvärderades och befanns överensstämma med profilen för patienter < 65 år.

Klinisk säkerhet

Kardiovaskulär säkerhet

I en poolad analys av data från 13 studier var den totala förekomsten av kardiovaskulärt dödsfall, ickefatal hjärtinfarkt och icke-fatal stroke jämförbar hos patienter som behandlades med 25 mg alogliptin, aktiv kontroll och placebo.

Dessutom genomfördes en prospektiv, randomiserad säkerhetsstudie av kardiovaskulärt utfall med 5 380 patienter med hög underliggande kardiovaskulär risk för att undersöka effekten av alogliptin jämfört med placebo (som tillägg till standardbehandling) på allvarliga kardiovaskulära händelser, inklusive tid till första förekomst av någon händelse inom gruppen kardiovaskulärt dödsfall, icke-fatal hjärtinfarkt och icke-fatal stroke hos patienter med en nyligen inträffad (15-90 dagar) akut koronarhändelse. Vid baslinjen var patienternas genomsnittliga ålder 61 år, diabetessjukdomens genomsnittliga varaktighet var 9,2 år och genomsnittligt HbAlc var 8,0 %.

Studien visade att alogliptin inte ökade risken för en allvarlig kardiovaskulär händelse jämfört med placebo [Hazard Ratio: 0,96; enkelsidigt 99 % konfidensintervall: 0-1,16]. I alogliptingruppen upplevde 11,3 % av patienterna en allvarlig kardiovaskulär händelse jämfört med 11,8 % av patienterna i placebogruppen.

Tabell 7. Allvarliga kardiovaskulära händelser som rapporterats i en studie av kardiovaskulärt utfall

Antal patienter (%)

Alogliptin 25 mg

Placebo

N = 2 701

N = 2 679

Primärt sammansatt resultatmått [första förekomst av kardiovaskulärt dödsfall, icke-fatal hjärtinfarkt och icke-fatal stroke]

305 (11,3)

316 (11,8)

Kardiovaskulärt dödsfall*

89 (3,3)

111 (4,1)

Icke-fatal hjärtinfarkt

187 (6,9)

173 (6,5)

Icke-fatal stroke

29 (1,1)

32 (1,2)

*Totalt dog 153 patienter (5,7 %) i alogliptingruppen oc 173 patienter (6,5 %) i placebogruppen (alla dödsorsakei

i

-).

Totalt 703 patienter upplevde en händelse inom det sekundära sammansatta resultatmåttet för allvarliga kardiovaskulära händelser (första förekomst av kardiovaskulärt dödsfall, icke-fatal hjärtinfarkt, icke-fatal stroke och akut revaskularisering på grund av instabil angina). I alogliptingruppen upplevde 12,7 % (344 patienter) en händelse inom sekundära sammansatta resultatmåttet för allvarliga kardiovaskulära händelser jämfört med 13,4 % (359 patienter) i placebogruppen [Hazard Ratio = 0,95; enkelsidigt 99 % konfidensintervall: 0- 1,14].

Hypoglykemi

I en analys av poolad data från dessa 12 studier var den totala incidensen av hypoglykemiepisoder lägre hos patienter som behandlades med 25 mg alogliptin än hos patienter som behandlades med

12,5 mg alogliptin, aktiv kontroll eller placebo (3,6 %, 4,6 %, 12,9 % respektive 6,2 %). Majoriteten av dessa episoder var lindriga till måttliga. Den totala incidensen av allvarliga hypoglykemiepisoder var jämförbar för patienter som behandlades med 25 mg alogliptin eller 12,5 mg alogliptin och lägre än för patienter som behandlades med aktiv kontroll eller placebo (0,1 %, 0,1 %, 0,4 % respektive 0,4 %). I den prospektiva, randomiserade, kontrollerade studien av kardiovaskulärt utfall var hypoglykemiska episoder som rapporterades av prövaren ungefär desamma hos patienter som fick placebo (6,5 %) och hos patienter som fick alogliptin (6,7 %) som tillägg till standardbehandling.

I en klinisk prövning med alogliptin som monoterapi var incidensen av hypoglykemi ungefär densamma som den för placebo, och lägre än med placebo i en annan prövning som tilläggsbehandling till en sulfonureid.

Högre frekvens av hypoglykemi observerades vid trippelbehandling med tiazolidindion och metformin och i kombination med insulin, vilket även observerats med andra DPP-4-hämmare.

Patienter (> 65 år) med typ 2-diabetes betraktas som känsligare för hypoglykemiepisoder jämfört med andra patienter < 65år. I en analys av poolad data från dessa 12 studier var den totala incidensen av hypoglykemiepisoder ungefär densamma hos patienter > 65 år som behandlades med 25 mg alogliptin (3,8 %) och patienter < 65 år (3,6 %).

Europeiska läkemedelsmyndigheten har beviljat undantag från kravet att skicka in studieresultat för Vipdomet, för alla grupper av den pediatriska populationen för typ 2-diabetes (information om pediatrisk användning finns i avsnitt 4.2).

5.2 Farmakokinetiska egenskaper

Resultaten från bioekvivalensstudier med friska försökspersoner har visat att Vipdomet filmdragerade tabletter är bioekvivalenta med motsvarande doser av alogliptin och metformin som administreras som separata tabletter.

Samadministrering av 100 mg alogliptin en gång dagligen och 1 000 mg metforminhydroklorid två gånger dagligen till friska försökspersoner i 6 dagar hade inte någon kliniskt relevant effekt på farmakokinetiken för alogliptin eller metformin.

Administrering av Vipdomet tillsammans med mat ledde inte till någon förändring i den totala alogliptin- eller metforminexpositionen (AUC). De genomsnittliga högsta plasmakoncentrationerna av alogliptin och metformin minskade emellertid med 13 % respektive 28 % när Vipdomet administrerades med mat. Tiden till den högsta plasmakoncentrationen (Tmax) förändrades inte för alogliptin, men den var fördröjd med 1,5 timmar för metformin. Dessa förändringar är troligen inte kliniskt signifikanta (se nedan).

Vipdomet ska tas två gånger dagligen på grund av farmakokinetiken för metforminkomponenten. Det ska dessutom tas i samband med en måltid för att hålla nere de gastrointestinala biverkningar som förknippas med metformin (se avsnitt 4.2).

Farmakokinetiken för Vipdomet hos barn och ungdomar i åldern < 18 år har inte fastställts. Inga data finns tillgängliga (se avsnitt 4.2).

Följande avsnitt beskriver de farmakokinetiska egenskaperna hos de enskilda komponenterna i Vipdomet (alogliptin/metformin) så som de rapporterats i respektive produktresumé.

Alogliptin

Farmakokinetiken för alogliptin har visats vara ungefär densamma hos friska individer och patienter med typ 2-diabetes.

Absorption

Den absoluta biotillgängligheten för alogliptin är ungefär 100 %.

Administrering med en fettrik måltid gav inte någon förändring av total- eller maxexpositionen för alogliptin. Alogliptin kan därför administreras med eller utan mat.

Efter administrering av enskilda perorala doser på upp till 800 mg till friska försökspersoner absorberades alogliptin snabbt. De högsta plasmakoncentrationerna uppnåddes 1 till 2 timmar (median Tmax) efter dosering.

Efter upprepad dosering sågs inte någon kliniskt relevant ackumulering hos vare sig friska försökspersoner eller patienter med typ 2-diabetes.

Total- och maxexposition för alogliptin ökade proportionellt för en serie av enskilda doser från 6,25 mg till 100 mg alogliptin (vilket täcker det terapeutiska dosintervallet). Koefficienten för variation mellan individer för alogliptin-AUC var liten (17 %).

Efter en enskild intravenös dos på 12,5 mg alogliptin till friska försökspersoner var distributionsvolymen under slutfasen 417 l, vilket tyder på att läkemedlet är väl fördelat i vävnaderna.

20-30 % alogliptin är bundet till plasmaproteiner.

Metabolism

Alogliptin metaboliseras inte i någon större omfattning och 60-70 % av dosen utsöndras oförändrad i urin.

Två mindre metaboliter detekterades efter administrering av en oral dos av [14C]-alogliptin, N-demetylerat alogliptin, MI (< 1 % av ursprungsföreningen) och N-acetylerat alogliptin, MII (< 6 % av ursprungsföreningen). MI är en aktiv metabolit och är en mycket selektiv DPP-4-hämmare som liknar alogliptin. MII hämmar varken DPP-4 eller några andra DPP-relaterade enzymer. In vitro-data tyder på att CYP2D6 och CYP3A4 är involverade i den begränsade metabolismen av alogliptin.

In vitro-studier tyder på att alogliptin inte inducerar CYP1A2, CYP2B6 och CYP2C9 och inte hämmar CYP1A2, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 eller CYP3A4 vid de koncentrationer som uppnås med den rekommenderade dosen på 25 mg alogliptin. In vitro-studier har visat att alogliptin är en mild inducerare av CYP3A4 men alogliptin har inte visats inducera CYP3A4

in vivo.

In vitro-studier har visat att alogliptin inte hämmar följande renala transportörer; OAT1, OAT3 och OCT2.

Alogliptin föreligger främst som (R)-enantiomeren (> 99 %) och genomgår liten eller ingen kiral omvandling in vivo till (S)-enantiomeren. (S)-enantiomeren kan inte detekteras vid terapeutiska doser.

Eliminering

Alogliptin eliminerades med en genomsnittlig halveringstid (T 1/2) på ungefär 21 timmar.

Efter administrering av en oral dos [14C]-alogliptin eliminerades 76 % av den totala radioaktiviteten i urinen medan 13 % återfanns i feces.

Genomsnittlig clearance av alogliptin via njuren (170 ml/min) var högre än den genomsnittliga beräknade glomerulära filtrationshastigheten (ca 120 ml/min), vilket tyder på viss aktiv utsöndring via njuren.

Tidsberoende

Totalexpositionen (AUC^-f för alogliptin efter administrering av en enskild dos var ungefär densamma som expositionen under ett dosintervall (AUC(0-24)) efter 6 dagar med dosering en gång dagligen. Detta tyder på att kinetiken för alogliptin efter upprepad dosering inte är tidsberoende.

Särskilda populationer

Nedsatt njurfunktion

En enskild dos på 50 mg alogliptin administrerades till 4 patientgrupper med varierande grad av nedsatt njurfunktion (kreatininclearance (CrCl) fastställt med Cockcroft-Gault-formeln): lindrigt (CrCl = > 50 till < 80 ml/min), måttligt (CrCl = > 30 till < 50 ml/min), kraftigt (CrCl = < 30 ml/min) och terminal njursjukdom på hemodialys.

En ungefär 1,7-faldig ökning av AUC för alogliptin observerades hos patienter med lindrigt nedsatt njurfunktion. Men eftersom fördelningen av AUC-värdena för alogliptin hos dessa patienter var inom samma storleksordning som hos kontrollpersoner, behövs ingen dosjustering av alogliptin för patienter med lindrigt nedsatt njurfunktion (se avsnitt 4.2).

Hos patienter med måttligt till kraftigt nedsatt njurfunktion, eller terminal njursjukdom på hemodialys, observerade en ökning av systemisk exposition för alogliptin på 2 respektive 4 gånger. (Patienter med terminal njursjukdom fick genomgå hemodialys omedelbart efter alogliptindosering. Baserat på genomsnittliga dialysatkoncentrationer, hade ungefär 7 % av läkemedlet avlägsnats efter 3 timmars dialys.) För att upprätthålla en systemisk exposition för alogliptin som liknar den som observeras hos patienter med normal njurfunktion ska lägre doser av alogliptin administreras till patienter med måttligt till kraftigt nedsatt njurfunktion eller terminal njursjukdom som kräver dialys (se ovan och avsnitt 4.2).

Nedsatt leverfunktion

Totalexpositionen för alogliptin var ungefär 10 % lägre och toppexpositionen ungefär 8 % lägre hos patienter med måttligt nedsatt leverfunktion jämfört med kontrollpersoner. Dessa minskningar betraktades inte som kliniskt relevanta. Det är därför inte nödvändigt med dosjusteringar av alogliptin för patienter med lindrigt till måttligt nedsatt leverfunktion (Child-Pugh-poäng 5 till 9). Alogliptin har inte studerats hos patienter med kraftigt nedsatt leverfunktion (Child-Pugh-poäng > 9).

Ålder, kön, etnicitet, kroppsvikt

Ålder (65-81 år), kön, etnicitet (vit, svart, asiatisk) samt kroppsvikt hade inte någon kliniskt relevant effekt på farmakokinetiken för alogliptin. Dosjusteringar är inte nödvändiga (se avsnitt 4.2).

Pediatrisk population

Farmakokinetiken för alogliptin hos barn och ungdomar i åldern < 18 år har ännu inte fastställts. Inga data finns tillgängliga (se avsnitt 4.2 och ovan).

Metformin

Absorption

Efter en oral dos metformin nås den maximala plasmakoncentrationen (Cmax) efter ungefär 2,5 timmar (Tmax). Absolut biotillgänglighet för en 500 mg eller 850 mg metforminhydrokloridtablett är ungefär 50-60 % hos friska försökspersoner. Efter en oral dos var den ej absorberade fraktionen som återfanns i faeces 20-30 %.

Efter oral administrering är metforminabsorptionen mättningsbar och ofullständig. Det antas att metformins absorptionsfarmakokinetik är icke-linjär.

Vid rekommenderade metformindoser och -dosschema, nås metformins jämviktskoncentrationer i plasma inom 24 till 48 timmar och är i allmänhet mindre än 1 mikrogram/ml. I kontrollerade kliniska prövningar överskred metformins maximala plasmanivåer (Cmax) inte 4 mg/ml även vid de högsta doserna.

Metformins absorption fördröjs och minskar något av mat. Efter oral administrering av en tablett på 850 mg metforminhydroklorid var de högsta koncentrationerna i plasma 40 % lägre, AUC 25 % lägre och tiden till den högsta koncentrationen (Tmax) fördröjd med 35 minuter. Det är inte känt om dessa fynd är kliniskt relevanta.

Distribution

Proteinbindningsgraden är försumbar. Metformin tränger in i erytrocyter. Högsta koncentrationen i blod är lägre än i plasma och uppnås efter ungefär lika lång tid. De röda blodcellerna utgör sannolikt en sekundär fördelningsvolym. Den genomsnittliga fördelningsvolymen (Vd) låg mellan 63 och 276 l.

Metformin utsöndras i oförändrad form i urinen. Man har inte funnit några metaboliter hos människa. Eliminering

Renal clearance av metformin är > 400 ml/min, vilket tyder på att metformin elimineras genom glomerulär filtration och tubuliutsöndring. Efter en oral dos är den synbara terminala halveringstiden ungefär 6,5 timmar.

När njurfunktionen är nedsatt minskar renal clearance proportionerligt till kreatininclearance och halveringstiden för eliminering är därför fördröjd, vilket leder till ökade metforminnivåer i plasma.

Vipdomet

Särskilda populationer

Nedsatt njurfunktion

På grund av metforminkomponenten ska Vipdomet inte ges till patienter med måttligt eller kraftigt nedsatt leverfunktion eller terminal njursjukdom som kräver dialys (se avsnitt 4.2).

Nedsatt leverfunktion

Vipdomet ska inte användas av patienter med nedsatt leverfunktion (se avsnitt 4.2).

5.3 Prekliniska säkerhetsuppgifter

Samtidig behandling med alogliptin och metformin gav inte upphov till några nya toxiciteter och inga effekter observerades på någon av föreningarnas toxikokinetik.

Hos råttor förekom inga behandlingsrelaterade fostermissbildningar efter samtidig administrering vid exponeringsmarginaler som var ungefär 28 till 29 gånger för alogliptin och 2 till 2,5 gånger för metformin vid den maximala rekommenderade dosen för människa på 25 mg/dag respektive 2 000 mg/dag. Kombinationen visades ha teratogen potential hos ett litet antal foster (mikroftalmi, liten utbuktning på ögonen och gomspalt) vid högre doser metformin (exponeringsmarginaler ungefär 20 gånger och 5 till 6 gånger maximala rekommenderade dosen för människa för alogliptin respektive metformin).

Följande data har framkommit från studier där alogliptin eller metformin har använts separat. Alogliptin

Gängse studier avseende säkerhetsfarmakologi och toxikologi visade inte några särskilda risker för människa.

NOAEL (no-observed adverse effect level) vid studier avseende allmäntoxicitet hos råttor och hundar (26 respektive 39 veckor) visade expositionsmarginaler som var ungefär 147 respektive 227 gånger expositionen hos människor vid den rekommenderade totala dagliga dosen på 25 mg alogliptin.

Alogliptin var inte gentoxiskt i en standarduppsättning av gentoxicitetsstudier in vitro och in vivo.

Alogliptin var inte karcinogent i 2 år långa djurstudier med råttor och möss Vid den lägsta dosen (27 gånger expositionen hos människa), sågs en liten till lindrig enkel övergående cell hyperplasi i urinblåsan hos hanråttor, utan fastställande av en tydlig NOEL (no observed effect level).

Det observerades inga biverkningar av alogliptin på fertilitet, reproduktionsförmåga eller tidig embryoutveckling hos råttor vid doser som gav en systemisk exposition mycket högre än expositionen hos människor vid rekommenderad dos. Även om fertiliteten inte påverkades, observerades en liten, statistisk ökning av antalet onormala spermier hos hanarna vid en exposition som var mycket högre än expositionen hos människor vid den rekommenderade dosen.

Alogliptin passerar placenta hos råttor.

Alogliptin var inte teratogent hos råttor eller kaniner vid en systemisk NOAEL-exponering som var mycket högre än expositionen hos människor vid den rekommenderade dosen. Högre doser av alogliptin var inte teratogent, men ledde till toxicitet hos modern och var förknippade med fördröjd och/eller avsaknad av benbildning och lägre kroppsvikt hos fostren.

I en studie som undersökte pre- och postnatal utveckling hos råttor hade expositionen som var mycket högre än expositionen hos människor vid den rekommenderade dosen inte någon skadlig effekt på embryots utveckling eller avkommans tillväxt och utveckling. Högre doser av alogliptin gav lägre kroppsvikt hos avkomman och vissa utvecklingseffekter, vilka betraktades som sekundära till låg kroppsvikt.

Studier med diande råttor visade att alogliptin överförs i mjölken.

Inga alogliptin-relaterade effekter observerades hos juvenila råttor efter upprepad dosering under 4 och 8 veckor.

Metformin

Gängse prekliniska studier med metformin avseende säkerhetsfarmakologi, allmäntoxicitet, gentoxicitet, karcinogenicitet och reproduktionstoxikologi visade inte några särskilda risker för människa.

6. FARMACEUTISKA UPPGIFTER 6.1 Förteckning över hjälpämnen

Tablettkäma

Mannitol

Mikrokristallin cellulosa Povidon Krospovidon Magnesiumstearat

Filmdragering

Hypromellos

Talk

Titandioxid (E 171)

Gul järnoxid (E 172)

6.2 Inkompatibiliteter

Ej relevant.

6.3 Hållbarhet 3 år

6.4    Särskilda förvaringsanvisningar

Inga särskilda förvaringsanvisningar.

6.5    Förpackningstyp och innehåll

Blister polyklortrifluoretylen (PCTFE)/polyvinylklorid (PVC): tryckförpackning med baksida av aluminiumfolie. Förpackningsstorlekar med 10, 14, 20, 28, 56, 60, 98, 112, 120, 180, 196, 196 (2 x 98 multipelförpackning) eller 200 filmdragerade tabletter.

Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.

6.6    Särskilda anvisningar för destruktion

Ej använt läkemedel och avfall ska kasseras enligt gällande anvisningar.

7. INNEHAVARE AV GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING

Takeda Pharma A/S Dybendal Alle 10 2630 Taastrup Danmark

8.    NUMMER PÅ GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING

EU/1/13/843/013-024, 026

9.    DATUM FÖR FÖRSTA GODKÄNNANDE/FÖRNYAT GODKÄNNANDE

Datum för det första godkännandet: 19 september 2013

10.    DATUM FÖR ÖVERSYN AV PRODUKTRESUMÉN

Ytterligare information om detta läkemedel finns på Europeiska läkemedelsmyndighetens webbplats http://www.ema.europa.eu.

A.    TILLVERKARE SOM ANSVARAR FÖR FRISLÄPPANDE AV TILLVERKNINGSSATS

B.    VILLKOR ELLER BEGRÄNSNINGAR FÖR FÖRSKRIVNING OCH ANVÄNDNING

C.    ÖVRIGA VILLKOR OCH KRAV FÖR GODKÄNNANDET FÖR FÖRSÄLJNING

D.    VILLKOR ELLER BEGRÄNSNINGAR AVSEENDE EN SÄKER OCH EFFEKTIV ANVÄNDNING AV LÄKEMEDLET

A. TILLVERKARE SOM ANSVARAR FÖR FRISLÄPPANDE AV TILLVERKNINGSSATS

Namn och adress till tillverkare som ansvarar för frisläppande av tillverkningssats

Takeda Ireland Ltd.

Bray Business Park Kilruddery Co Wicklow Irland

B. VILLKOR ELLER BEGRÄNSNINGAR FÖR FÖRSKRIVNING OCH ANVÄNDNING

Receptbelagt läkemedel.

C. ÖVRIGA VILLKOR OCH KRAV FÖR GODKÄNNANDET FÖR FÖRSÄLJNING • Periodiska säkerhetsrapporter

Innehavaren av godkännandet för försäljning ska lämna in den första periodiska säkerhetsrapporten för detta läkemedel inom 6 månader efter godkännandet. Sedan ska innehavaren av godkännandet för försäljning lämna in periodiska säkerhetsrapporter för detta läkemedel i enlighet med de krav som anges i den förteckning över referensdatum för unionen (EURD-listan) som föreskrivs i artikel 107c.7 i direktiv 2001/83/EG och som offentliggjorts på webbportalen för europeiska läkemedel.

D. VILLKOR ELLER BEGRÄNSNINGAR AVSEENDE EN SÄKER OCH EFFEKTIV ANVÄNDNING AV LÄKEMEDLET

•    Riskhanteringsplan

Innehavaren av godkännandet för försäljning ska genomföra de erforderliga farmakovigilansaktiviteter och -åtgärder som finns beskrivna i den överenskomna riskhanteringsplanen (Risk Management Plan, RMP) som finns i modul 1.8.2. i godkännandet för försäljning samt eventuella efterföljande överenskomna uppdateringar av riskhanteringsplanen.

En uppdaterad riskhanteringsplan ska lämnas in

•    på begäran av Europeiska läkemedelsmyndigheten,

•    när riskhanteringssystemet ändras, särskilt efter att ny information framkommit som kan leda till betydande ändringar i läkemedlets nytta-riskprofil eller efter att en viktig milstolpe (för farmakovigilans eller riskminimering) har nåtts.

Om datum för inlämnandet av en periodisk säkerhetsrapport och uppdateringen av en riskhanteringsplan sammanfaller kan de lämnas in samtidigt.

MÄRKNING OCH BIPACKSEDEL

A. MÄRKNING

UPPGIFTER SOM SKA FINNAS PÅ YTTRE FÖRPACKNINGEN KARTONG (MED BLUEBOX) (EXKLUSIVE MULTIPELFÖRPACKNINGAR)


1. LÄKEMEDLETS NAMN


Vipdomet 12,5 mg/850 mg filmdragerade tabletter alogliptin/metforminhydroklbrid


2. DEKLARATION AV AKTIV(A) SUBSTANS(ER)


Varje tablett innehåller 12,5 mg alogliptin (som bensoat) och 850 mg metforminhydroklorid.


3. FÖRTECKNING ÖVER HJÄLPÄMNEN


4. LÄKEMEDELSFORM OCH FÖRPACKNINGSSTORLEK


10 filmdragerade tabletter 14 filmdragerade tabletter 20 filmdragerade tabletter 28 filmdragerade tabletter 56 filmdragerade tabletter 60 filmdragerade tabletter 98 filmdragerade tabletter 112 filmdragerade tabletter 120 filmdragerade tabletter 180 filmdragerade tabletter 196 filmdragerade tabletter 200 filmdragerade tabletter


5. ADMINISTRERINGSSÄTT OCH ADMINISTRERINGSVÄG


Läs bipacksedeln före användning. Oral användning.


6. SÄRSKILD VARNING OM ATT LÄKEMEDLET MÅSTE FÖRVARAS UTOM SYN-OCH