Nexplanon
Bipacksedel: Information till användaren
Nexplanon68 mg implantat för subdermal användning
etonogestrel
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.
-
Spara denna information. Du kan behöva läsa den igen.
-
Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare/barnmorska, apotekspersonal eller sjuksköterska.
-
Om du får biverkningar, tala med läkare/barnmorska, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt 4.
I denna bipacksedel finns information omföljande:
1. Vad Nexplanon är och vad det används för
2. Vad du behöver veta innan du använder Nexplanon
3. Hur du använder Nexplanon
4. Eventuella biverkningar
5. Hur Nexplanon ska förvaras
6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar
7 Information för hälso- och sjukvårdspersonal
1. Vad Nexplanon är och vad det används för
Nexplanon är ett preventivmedelsimplantat förladdat i en engångsapplikator för kvinnor mellan 18 och 40 år. Implantatet är en liten, mjuk, böjlig plaststav 4 cm lång och 2 mm i diameter, som innehåller 68 milligram av den aktiva substansen etonogestrel. Applikatorn gör att hälso- och sjukvårdspersonal kan sätta in implantatet precis under huden på din överarm. Etonogestrel är ett syntetiskt kvinnligt hormon som liknar progesteron. En liten mängd etonogestrel frisätts kontinuerligt till blodbanan. Själva implantatet är gjort av etylenvinylacetat co-polymer, en plast som inte kan lösas upp i kroppen. Den innehåller också en liten mängd bariumsulfat som gör att den blir synlig vid röntgen.
Nexplanon används för att förhindra graviditet.
Hur fungerar Nexplanon
Implantatet sätts in direkt under huden. Den aktiva substansen, etonogestrel, fungerar på två olika sätt:
-
Den förhindrar en äggcell från att lossna från äggstockarna.
-
Den förändrar slemmet i livmoderhalsen så det blir svårt för spermier att komma in i livmodern.
Som en följd, skyddar Nexplanon mot graviditet under tre år, men om du är överviktig kan det hända att din läkare/barnmorska råder dig att byta ut implantatet tidigare. Nexplanon är ett av många sätt att förhindra graviditet. En annan vanlig metod är kombinerade p-piller. Kvinnor som inte kan eller vill använda östrogen kan använda Nexplanon i motsats till kombinerade p‑piller. När du använder Nexplanon behöver du inte komma ihåg att ta en tablett varje dag. Det är en av anledningarna till att Nexplanon är väldigt pålitligt (över 99% effektivitet) Om i sällsynta fall implantatet inte har satts in korrekt eller inte är insatt alls kan graviditetsskyddet utebli. När du använder Nexplanon kan din menstruation förändras och utebli, bli oregelbunden, glesare, tätare, längre och ibland kraftigare. Det blödningsmönster som du får de första tre månaderna är vanligtvis förutsägbart för det framtida blödningsmönstret. Smärtsamma menstruationer kan bli bättre.
Du kan när som helst sluta använda Nexplanon (se även ”När du vill sluta använda Nexplanon”).
2. Vad du behöver veta innan du använder Nexplanon
Hormonella preventivmedel, även inkluderat Nexplanon, skyddar inte mot hiv-infektion (AIDS) eller andra sexuellt överförda sjukdomar.
Använd inte Nexplanon
Du ska inte använda Nexplanon om du har något av tillstånden som finns listade här nedanför. Om det är något av detta som stämmer in på dig ska du tala om det för din läkare/barnmorska innan man sätter in Nexplanon. Det kan hända att din läkare/barnmorska ger dig rådet att använda ett preventivmedel som inte innehåller hormoner.
-
om du är allergisk mot etonogestrel eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt 6).
-
om du har trombos. Trombos är när det bildas en blodpropp i ett blodkärl [till exempel i benen (djup ventrombos) eller i lungorna (lungemboli)].
-
om du har eller har haft gulsot (gulfärgad hud), en allvarlig leversjukdom (när levern inte fungerar som den ska) eller levertumör.
-
om du har (haft) eller kanske har cancer i bröst eller underliv.
-
om du har någon underlivsblödning där man inte känner till orsaken.
Om något av dessa tillstånd skulle uppträda för första gången när du använder Nexplanon ska du genast kontakta din läkare/barnmorska.
Varningar och försiktighet
Tala med läkare/barnmorska, apotekspersonal eller sjuksköterska innan du använder Nexplanon.
Om du använder Nexplanon vid något av tillstånden som listas här nedanför, kan det hända att du behöver extra kontroller. Din läkare/barnmorska kan förklara vad du ska göra. Om det är något av detta som stämmer in på dig ska du tala om det för din läkare/barnmorska innan man sätter in Nexplanon. Om något av detta skulle uppkomma för första gången eller förvärras när du använder Nexplanon måste du tala om det för din läkare/barnmorska.
-
om du har haft bröstcancer
-
om du har eller har haft en leversjukdom
-
om du har eller har haft blodpropp
-
om du har diabetes
-
om du är överviktig
-
om du lider av epilepsi
-
om du lider av tuberkulos
-
om du har högt blodtryck
-
du har eller har haft kloasma (gulbruna färgfläckar på huden, framför allt i ansiktet); i så fall ska du undvika för mycket solljus eller ultraviolett strålning.
Tillstånd som kan vara allvarliga
Cancer
Den här informationen har tagits fram från studier med kvinnor som varje dag tagit kombinerade p‑piller som innehåller två olika hormoner (”p-piller”). Man vet inte om de observationerna också gäller för kvinnor som använder någon annan form av hormonellt preventivmedel, till exempel implantat som bara innehåller gestagen.
Bröstcancer upptäcks något oftare hos kvinnor som använder kombinerade p-piller, men man vet inte om det är orsakat av behandlingen. Det kan till exempel vara så att man hittar tumörer oftare hos kvinnor som använder kombinerade p-piller eftersom de oftare undersöks av läkare. Den ökade förekomsten av bröstcancer minskar gradvis efter det att man har slutat med p-piller. Det är viktigt att du regelbundet kontrollerar brösten och att du kontaktar din läkare om du känner någon knöl i något av brösten. Du ska också kontakta läkare om någon nära släkting har eller har haft bröstcancer.
I sällsynta fall har man sett godartade, och i ännu mer sällsynta fall elakartade, levertumörer hos kvinnor som använder p-piller. Om du får kraftiga magsmärtor ska du genast kontakta din läkare.
Trombos
En blodpropp i en ven (som kallas för ”djup ventrombos”) kan blockera venen. Det kan inträffa i venerna i benen, lungorna (lungemboli) eller i andra organ. En blodpropp i en artär (så kallad ”arteriell trombos”) kan blockera artären. Till exempel kan en blodpropp i en artär orsaka en hjärtattack eller en stroke i hjärnan.
Om man använder någon kombinerad hormonell preventivmetod ökar risken för kvinnan att få denna typ av blodpropp jämfört med kvinnor som inte använder preventivmedel med hormoner. Risken är inte lika stor som risken att få en blodpropp under en graviditet. Om man använder en metod som bara innehåller gestagen, som Nexplanon, anses risken vara lägre än om man använder p-piller som också innehåller östrogen. Det har förekommit rapporter på blodproppsbildning som lungemboli, djup ventrombos, hjärtinfarkt och stroke hos kvinnor som använder etonogestrelimplantat. Tillgängliga data tyder dock inte på en ökad risk av dessa händelser hos kvinnor som använder implantatet.
Om du upptäcker några tecken på trombos ska du genast kontakta din läkare. (se också ”När ska du kontakta din läkare”).
Andra tillstånd
Förändringar i det menstruella blödningsmönstret
Som med alla preventivmetoder som bara innehåller gestagen, kan det menstruella blödningsmönstret förändras när man använder Nexplanon. Du kan få förändrad frekvens (inga, färre, mer frekventa eller oavbrutna blödningar), mängd (minskad eller ökad) eller varaktighet. Att blödningar försvinner helt har rapporterats hos cirka 1 av 5 kvinnor, medan ytterligare 1 av 5 kvinnor rapporterade mer frekventa eller långdragna blödningar. Ibland har man sett kraftiga blödningar. I kliniska studier var förändrade blödningar den vanligaste orsaken till att man slutade (cirka 11 %). Det blödningsmönster som du får de första tre månaderna är vanligtvis förutsägbart för det framtida blödningsmönstret. Att blödningarna förändras betyder inte att Nexplanon inte passar dig eller inte ger dig tillräckligt skydd. I allmänhet behöver man inte göra något. Du ska kontakta din läkare/barnmorska om mensblödningarna blir kraftiga eller långdragna.
Händelser som har att göra med insättning och uttag
Implantatet kan förflytta sig från det ursprungliga insättningsstället i armen, om det inte har satts in på ett korrekt sätt eller om det har utsatts för yttre påverkan (t ex om man har mixtrat med implantatet eller vid kontaktsporter). I sällsynta fall har implantat lokaliserats i armens blodkärl eller i lungartären (ett blodkärl i lungan).
I fall där implantatet förflyttat sig från det ursprungliga insättningsstället kan det vara svårare att lokalisera och ta ut implantatet och man kan behöva göra ett större snitt eller kirurgiskt avlägsnande på sjukhus. Om implantatet inte kan lokaliseras i armen kan läkare/barnmorska använda röntgen eller andra metoder på bröstkorgen. Om implantatet finns i bröstkorgen kan kirurgi vara nödvändig.
Om man inte kan hitta implantatet, och det inte finns något som tyder på att det har stötts ut så kan skyddet mot graviditet och risken för gestagena biverkningar kvarstå under längre tid än du önskar.
Om det vid någon tidpunkt inte går att känna implantatet ska det lokaliseras och uttag kan komma att rekommenderas.
Ovariecystor
När man använder lågdoserade hormonella preventivmedel kan man få små vätskefyllda blåsor på äggstockarna. De kallas ovariecystor. De försvinner vanligtvis av sig själva. Ibland kan de ge lätta buksmärtor. Endast i undantagsfall kan de leda till mer allvarliga problem.
Trasigt eller böjt implantat
Om implantatet går sönder eller böjs i armen bör det inte påverka hur implantatet fungerar. Om du har frågor kontakta din läkare/barnmorska.
Andra läkemedel och Nexplanon
Tala alltid om för din läkare/barnmorska vilka läkemedel eller naturläkemedel som du redan använder. Tala också om för andra läkare och tandläkare som förskriver läkemedel (eller apotekspersonal) att du använder Nexplanon. De kan tala om för dig om du behöver använda kompletterande skydd (till exempel kondom) och i så fall under hur lång tid eller om användningen av något annat läkemedel som du behöver måste ändras. |
Vissa läkemedel
– kan ha en inverkan på blodnivåerna av Nexplanon
– kan göra det mindre effektivt i att förhindra graviditet
– kan orsaka oväntade blödningar.
Det gäller läkemedel för behandling av
-
epilepsi (t ex primidon, fenytoin, barbiturater, karbamazepin, oxkarbazepin, topiramat, felbamat)
-
tuberkulos (t ex rifampicin)
-
HIV infektioner (t ex ritonavir, nelfinavir, nevirapin, efavirenz)
-
Hepatit C-virusinfektioner (t ex boceprevir, telaprevir)
-
andra infektionssjukdomar (t ex griseofulvin)
-
högt blodtryck i blodkärlen i lungorna (bosentan)
-
nedstämdhet (naturläkemedel som innehåller Johannesört (Hypericum perforatum)).
Nexplanon kan påverka effekten av andra läkemedel; t ex
- läkemedel som innehåller ciklosporin
- epilepsiläkemedlet lamotrigin (detta kan leda till en ökad anfallsfrekvens)
Fråga din läkare eller apotekspersonal om råd innan du tar något läkemedel.
Nexplanon med mat och dryck
Det finns inget som tyder på att mat eller dryck skulle påverka Nexplanon.
Graviditet och amning
Du ska inte använda Nexplanon om du är gravid eller tror att du kan vara gravid. Om du är osäker på om du är gravid eller inte, ska du göra ett graviditetstest innan du börjar använda Nexplanon.
Du kan använda Nexplanon medan du ammar. Även om en liten mängd av den aktiva substansen i Nexplanon passerar över till bröstmjölken, har det ingen effekt på produktionen av eller kvaliteten på bröstmjölken, inte heller på barnets tillväxt och utveckling.
Om du ammar, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel.
Barn och ungdomar
Säkerhet och effekt för Nexplanon hos ungdomar under 18 år har inte studerats.
Körförmåga och användning av maskiner
Det finns inget som tyder på att Nexplanon skulle påverka reaktionsförmågan eller koncentrationen.
När ska du kontakta din läkare?
Regelbundna kontroller
Innan man sätter in Nexplanon kommer din läkare/barnmorska att ställa en del frågor om din och dina närmaste släktingars personliga hälsa. Din läkare/barnmorska kommer också att mäta blodtrycket och, beroende på din personliga situation, kanske ta andra prover. När du använder Nexplanon kommer kanske din läkare/barnmorska att be dig komma tillbaka för en medicinsk rutinkontroll en tid efter att du har fått Nexplanon insatt. Hur ofta och vilken typ av kontroll kommer att bero på din personliga situation.
Kontakta din läkare/barnmorska så snart som möjligt
-
om du märker några förändringar i din hälsa, speciellt om det gäller några av de saker som finns i den här informationen (se även ”Använd inte Nexplanon” och ”Varningar och försiktighet” glöm heller inte nämna om sådana tillstånd finns i din närmaste familj)
-
om du märker möjliga tecken på trombos så som allvarlig smärta eller svullnad i något av benen, oförklarlig smärta i bröstet, andfåddhet, ovanlig hosta, speciellt om du hostar blod
-
om får plötslig kraftig smärta i magen eller om hyn blir gulfärgad
-
om du känner en knöl i bröstet (se även ”Cancer”)
-
om du får plötslig och kraftig smärta i nedre delen av buken eller i magen
-
om du får oväntade eller kraftiga underlivsblödningar
-
om du kommer att vara orörlig (t ex sängliggande) eller ska genomgå en operation (kontakta din läkare åtminstone fyra veckor innan)
-
om du tror att du är gravid.
3. Hur du använder Nexplanon
Tala om för din läkare/barnmorska om du är gravid eller tror att du kan vara gravid innan man sätter in Nexplanon (t ex om du har haft oskyddat samlag under den pågående menstruationscykeln).
Hur man använder Nexplanon
Nexplanon ska bara sättas in och tas ut av sjukvårdpersonal som är väl förtrogen med tillvägagångssättet som beskrivs på andra sidan av bipacksedeln. Sjukvårdspersonalen kommer att i samråd med dig bestämma den bästa tidpunkten för insättning. Det beror på din personliga situation (t ex vilken preventivmetod du använder nu). Om du inte byter från någon annan preventivmetod med hormoner ska insättningen göras på dag 1‑5 av din menstruation för att vara säker på att du inte är gravid. Din läkare/barnmorska kommer att ge dig råd (för mer information se informationen på baksidan avsnitt 7.1 ”När Nexplanon ska sättas in”).
Innan man sätter in eller tar ut Nexplanon kommer din läkare/barnmorska att ge dig lokalbedövning. Nexplanon sätts in direkt under huden på insidan av den icke-dominanta överarmen (den arm som du inte skriver med). En beskrivning av tillvägagångssättet för insättning och uttag av Nexplanon finns i avsnitt 6.
Nexplanon ska tas ut eller ersättas med ett nytt implantat senast tre år efter det att man har satt in det.
För att hjälpa dig att komma ihåg när Nexplanon sattes in och när Nexplanon senast måste tas ut kommer din läkare/barnmorska att ge dig ett användarkort som innehåller den informationen. Förvara kortet på ett säkert ställe!
I slutet av insättningsproceduren, kommer din läkare/barnmorska be dig att känna implantatet genom palpation (känna implantatet under din hud). Ett korrekt insatt implantat ska kunna kännas tydligt både av sjukvårdspersonalen och av dig själv, och du ska kunna känna båda ändarna mellan tummen och pekfingret. Man ska vara medveten om att palpation inte kan säga med 100% säkerhet att Nexplanon finns på plats. Om implantatet inte kan kännas direkt efter insättning eller vid annan tidpunkt kan det vara så att implantatet inte satts in eller att det satts in djupt. Om man är det minsta tveksam bör du använda kondom tills läkaren/barnmorskan och du själv är absolut säkra på att implantatet har satts in. Läkaren/barnmorskan kan behöva använda röntgen, ultraljud, magnetkamera eller ta ett blodprov, för att vara säker på att implantatet finns på insidan av din arm. Om implantatet inte kan hittas i armen efter en grundlig underökning kan läkare/barnmorska använda röntgen eller andra metoder på din bröstkorg. När läkare/barnmorska lokaliserat ett implantat som inte går att känna genom huden kan de utifrån din hälsa rekommendera att det tas ut.
Om du vill fortsätta med Nexplanon, kan ett nytt implantat sättas in direkt efter uttag av det gamla implantatet. Det nya implantatet kan sättas in i samma arm och på samma ställe som det gamla implantatet. Din läkare/barnmorska kommer att ge dig råd.
När du vill sluta använda Nexplanon
Du kan be din läkare/barnmorska ta ut Nexplanon vid den tidpunkt som du själv vill.
Om man inte kan känna implantatet, kan din läkare/barnmorska behöva använda röntgen, ultraljud eller magnetkamera för att lokalisera det. Beroende på implantatets exakta position kan uttaget bli svårt och det kan bli nödvändigt med ett kirurgiskt ingrepp.
Om du inte vill bli gravid efter att du har tagit ut Nexplanon ska du be din läkare/barnmorska om något annat tillförlitligt preventivmedel.
Om du slutar med Nexplanon för att du vill bli gravid, så är det i allmänhet lämpligt att vänta tills du har fått din första naturliga menstruation innan du försöker bli gravid. Det hjälper dig att beräkna när barnet ska födas.
4. Eventuella biverkningar
Liksom alla läkemedel kan Nexplanon ge biverkningar men alla användare behöver inte få dem.
Menstruella blödningar kan bli mer oregelbundna när man använder Nexplanon. Det kan vara bara lite blod som inte ens kräver någon binda, eller en blödning som liknar en sparsam mensblödning och man behöver mensskydd. Det kan också hända att du inte får några blödningar alls. De oregelbundna blödningarna betyder inte att graviditetsskyddet med Nexplanon har minskat. I allmänhet behöver du inte göra något alls, men om blödningarna blir kraftiga eller långdragna ska du kontakta din läkare/barnmorska.
Allvarliga biverkningar finns beskrivna i styckena ”Cancer” och ”Trombos” i avsnitt 2. Läs igenom det avsnittet för ytterligare information och kontakta vid behov din läkare/barnmorska.
Följande biverkningar har rapporterats:
Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare) |
Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare) |
Mindre vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare) |
acne, huvudvärk, viktökning, ömma eller smärtande bröst, oregelbundna blödningar, infektion i slidan |
håravfall, yrsel, nedstämdhet, känslomässig labilitet, nervositet, minskad sexuell lust, ökad aptit, magsmärtor, illamående, gaser, smärtsamma menstruationer, viktnedgång, influensaliknande symtom, smärta, extrem trötthet, värmevallningar, smärta vid stället för implantatet, reaktion vid stället för implantatet, äggstockscystor |
klåda, klåda i underlivet, hudutslag, överdriven hårväxt, migrän, ångest, sömnlöshet, sömnighet, diarré, kräkningar, förstoppning, urinvägsinfektion, obehag i slidan (t ex flytningar), bröstförstoring, vätskande bröst, ont i ryggen, feber, vätskeansamling, svårigheter eller smärta när man urinerar, allergisk reaktion, inflammation och smärta i svalget, snuva, ledvärk, muskelvärk, skelettsmärta |
Förutom dessa biverkningar har man ibland observerat en ökning i blodtrycket. Fet hud har också observerats. Du ska kontakta läkare omedelbart om du upplever symtom på en allvarlig allergisk reaktion såsom (i) svullnad av ansikte, tunga eller svalg; (ii) svårigheter att svälja; eller (iii) nässelutslag och andningssvårigheter.
När man sätter in Nexplanon kan man få ett blåmärke, smärta och klåda och i sällsynta fall en infektion. Man kan få ett ärr eller en böld vid insättningsstället. Man kan också få en känsla av domningar (eller känslobortfall). Utstötning eller förflyttning av implantatet kan uppkomma, framför allt om det inte har satts in på ett korrekt sätt. I sällsynta fall har implantat hittats i blodkärl, inklusive kärl i lungan. Det kan hända att man behöver ta ut implantatet kirurgiskt.
Det har förekommit rapporter på blodpropp i en ven (så kallad ”ventrombos”) eller i en artär (så kallad ”arteriell trombos”) hos kvinnor som använder etonogestrelimplantat. En blodpropp i en ven kan blockera venen och detta kan ske i venerna i benen (djup ventrombos), lungorna (lungemboli) eller andra organ. En blodpropp i en artär kan blockera artären och orsaka en hjärtattack eller en stroke i hjärnan.
Om du får biverkningar, tala med läkare/barnmorska, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även biverkningar som inte nämns i denna information.
Rapportering av biverkningar
Om du fårbiverkningar, tala med läkare/barnmorska eller apotekspersonal.Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt (se detaljer nedan).Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.
Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
5. Hur Nexplanon ska förvaras
Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.
Används före utgångsdatum som anges på etiketten och kartongen efter Utg.dat.
Förvaras i originalförpackningen.
Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.
Inga särskilda förvaringsanvisningar.
6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar
Vad Nexplanon innehåller
Varje applikator innehåller ett implantat med
-
den aktiva substansen etonogestrel (68 mg)
-
övriga innehållsämnen är: etylenvinylacetat co-polymer, bariumsulfat och magnesiumstearat.
Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar
Nexplanon är ett subdermalt, långverkande, hormonellt preventivmedel. Det innehåller ett röntgentätt implantat med enbart gestagen i en innovativ användarvänlig engångsapplikator som är färdig att använda. Det gulvita implantatet som är 4 cm långt och 2 mm i diameter innehåller etonogestrel och bariumsulfat. Applikatorn är designad för att underlätta insättningen precis under huden på insidan av din (icke-dominanta) överarm. Implantatet ska sättas in och tas ut av sjukvårdspersonal som kan tekniken. För att uttaget ska bli okomplicerat är det nödvändigt att implantatet sätts in precis under huden (se baksidan på bipacksedeln). Innan man sätter in eller tar ut implantatet ska man använda lokalbedövning. Risken för komplikationer är liten om man följer instruktionerna.
Förpackningsstorlekar: kartong med 1 blisterförpackning, kartong med 5 blisterförpackningar.
Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
Innehavare av godkännande för försäljning
Merck Sharp & Dohme B.V.
Box 581
2003 PC Haarlem
Nederländerna
Information lämnas av
Merck Sharp & Dohme (Sweden) AB
Box 45192
104 30 Stockholm
Tel: 077-570 04 88
Detta läkemedel är godkänt inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet under namnen:
Belgien, Bulgarien, Cypern, Grekland, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Slovakien, Spanien, Tyskland, Österrike: Implanon NXT
Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Island, Italien, Lettland, Litauen, Malta, Norge, Rumänien, Slovenien, Sverige, Storbritannien: Nexplanon
Denna bipacksedel ändrades senast: 2016-11-04
De här bilderna är enbart till för att illustrera insättnings- och uttagstekniken för kvinnan som ska få implantatet insatt.
Observera: Den exakta proceduren för att sätta in och ta ut Nexplanon av en behörig hälso- och sjukvårdspersonal finns beskriven i produktresumén och i avsnitt 7 på den andra sidan av den här bipacksedeln.
6.1 Hur man sätter in Nexplanon
Nexplanon ska bara sättas in av behörig hälso- och sjukvårdspersonal som är väl förtrogen med tekniken. För att underlätta insättningen av implantatet, ska du ligga på rygg med lite böjd armbåge och armen riktad utåt. |
Implantatet kommer att sättas in på insidan av din icke-dominanta överarm (armen som du inte skriver med). Insättningsstället kommer att markeras på huden, desinficeras och lokalbedövas. |
Man sträcker huden och för in nålen, direkt under huden. När spetsen är inne under huden för man in hela nålen parallellt med huden. |
|
Den lila spaken frigörs genom att man trycker den försiktigt nedåt och fortsätter att trycka den bakåt tills det tar stopp så att nålen kan dras tillbaka. Implantatet kommer att finnas kvar i överarmen när nålen dragits ut.
|
6.2 Hur man ska ta ut Nexplanon
Implantatet ska bara tas ut av behörig hälso- och sjukvårdspersonal som är väl förtrogen med tekniken.
Sjukvårdspersonalen kommer att lokalisera implantatet. Om man inte kan lokalisera det kan det hända att sjukvårdspersonalen kan behöva använda röntgen, datortomografi, ultraljud eller magnetkamera. |
|
Din överarm kommer att desinficeras och lokalbedövas. |
|