Phenoleptil
Läkemedelsverket 2015-07-09
BIPACKSEDEL FÖR:
Phenoleptil 12,5 mg tablett för hundar
1. NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING OCH NAMN PÅ OCH ADRESS TILL INNEHAVAREN AV TILLVERKNINGSTILLSTÅND SOM ANSVARAR FÖR FRISLÄPPANDE AV TILLVERKNINGSSATS, OM OLIKA
Innehavare av godkännande för försäljning:
Namn: Le Vet B.V.
Adress: Wilgenweg 7
3421 TV Oudewater
Nederländerna
Tillverkare ansvarig för frisläppande av tillverkningssats:
Namn: LelyPharma B.V.
Adress: Zuiveringweg 42
8243 PZ Lelystad
Nederländerna
2. DET VETERINÄRMEDICINSKA LÄKEMEDLETS NAMN
Phenoleptil 12,5 mg tablett för hundar
Fenobarbital
3. DEKLARATION AV AKTIVA SUBSTANS OCH ÖVRIGA SUBSTANSER
Varje vit till benvit, rund, bikonvex tablett med bruna prickar med en skåra på ena sidan (6 mm diameter) innehåller fenobarbital 12,5 mg. Tabletterna kan inte delas.
4. ANVÄNDNINGSOMRÅDEN
Förebyggande mot generaliserade epileptiska anfall hos hundar.
5. KONTRAINDIKATIONER
Skall inte användas vid överkänslighet mot den aktiva substansen eller någon annan barbiturat.
Skall inte användas till djur med allvarligt nedsatt leverfunktion.
Skall inte användas till djur med allvarliga njur- eller hjärt-kärlsjukdomar.
Skall inte användas till hundar som har en kroppsvikt lägre än 5 kg.
6. BIVERKNINGAR
I inledningen av behandlingen kan ataxi (svårighet att kontrollera sina rörelser), sömnighet, slapphet och yrsel förekomma men dessa effekter är vanligtvis övergående och försvinner för de flesta patienter under fortsatt behandling, dock inte för alla. Vissa djur kan visa paradoxal hyperexcitabilitet (överaktivt beteende) i synnerhet i inledningen av behandlingen. Eftersom denna hyperexcitabilitet inte är kopplad till överdosering krävs ingen minskning av dosen.
Polyuri (ökad urinproduktion), polydipsi (ökad törst) och polyfagi (ökad aptit) kan uppstå vid medelhöga eller höga terapeutiska plasmakoncentrationer. Dessa effekter kan minskas genom att begränsa intaget av både mat och vatten. Sedering (lugnande effekt) och ataxi (svårighet att kontrollera sina rörelser) kan ge anledning till betydande oro om plasmanivåerna ligger i den högre änden av det terapeutiska intervallet.
Höga plasmakoncentrationer kan vara förknippade med leverskador.
Fenobarbital kan ha en skadlig effekt på stamceller från benmärgen. Följden blir immunotoxisk pancytopeni (brist på alla blodceller) och/eller neutropeni (minskning av vita blodkroppar). Dessa reaktioner försvinner när behandlingen avslutas.
Att behandla hundar med fenobarbital kan sänka deras TT4 eller FT4 plasmanivåer (sköldkörtelhormonnivåer i blodet), vilket emellertid inte behöver vara tecken på hypotyreoidism (underfunktion av sköldkörteln). Behandling med sköldkörtelhormonsersättning bör endast påbörjas om det finns kliniska tecken på sjukdomen.
Om biverkningarna är allvarliga är en minskning av dosen att rekommendera.
Om du observerar allvarliga biverkningar eller andra effekter som inte nämns i denna information, tala om det för veterinären.
7. DJURSLAG
Hundar.
8. DOSERING FÖR VARJE DJURSLAG, ADMINISTRERINGSSÄTT OCH ADMINISTRERINGSVÄG
Administreringssätt
Ges via munnen.
Dos
Rekommenderad initial dos är 2,5 mg fenobarbital per kg kroppsvikt två gånger dagligen. Tabletterna ska ges vid samma tidpunkt varje dag för att uppnå bästa möjliga resultat.
Eventuella justeringar av denna dos ska göras på grundval av den kliniska effekten, blodvärdet och uppkomsten av oönskade biverkningar.
9. ANVISNING FÖR KORREKT ADMINISTRERING
Fenobarbitalkoncentrationerna i plasman (i blodet) skall kontrolleras när ett kontrollerat tillstånd har uppnåtts. Det ideala terapeutiska intervallet för plasmakoncentrationen av fenobarbital ligger mellan 15 och 40 mikrogram/ml. Om plasmakoncentrationen av fenobarbital är lägre än 15 mikrogram/ml eller om anfallen inte är kontrollerade (anfall kan förekomma), kan dosen successivt ökas med 20 % åt gången under samtidig kontroll av plasmakoncentrationerna av fenobarbital upp till maximal plasmakoncentration 45 mikrogram/ml. Den ultimata dosen kan variera avsevärt (från 1 mg till 15 mg per kg kroppsvikt två gånger dagligen) på grund av skillnader i utsöndringen av fenobarbital och skillnader i känsligheten hos patienter.
Om anfallen inte kontrolleras tillfredsställande fastän koncentrationen uppnår gränsvärdet på ca 40 mikrogram/ml, bör diagnosen omprövas och/eller ytterligare ett antiepileptiskt läkemedel (t.ex. bromider) läggas till i behandlingen.
För patienter med stabiliserad epilepsi är ett byte från andra formuleringar innehållande fenobarbital till Phenoleptil 12,5 mg eller 50 mg tabletter inte att rekommendera. Om detta inte kan undvikas skall bytet göras med extra försiktighet. Det är önskvärt att försöka uppnå så lika doser som möjligt jämfört med det tidigare läkemedlet och att ta med gällande plasmakoncentrationbestämning i beräkningarna. Samma rutiner som vid introduktion av behandling bör följas. (Se även Särskilda varningar).
10. KARENSTID
Ej relevant.
11. SÄRSKILDA FÖRVARINGSANVISNINGAR
Förvaras utom syn- och räckhåll för barn.
Förvaras i originalförpackningen. Ljuskänsligt.
Inga särskilda temperaturanvisningar.Använd inte efter utgångsdatumet på blistret och kartongen efter “ Utg. dat.” Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.
12. SÄRSKILDA VARNINGAR
Särskilda varningar för respektive djurslag
Beslutet att inleda antiepileptisk behandling med
fenobarbital bör utvärderas i varje
enskilt fall utifrån anfallens
antal, frekvens, varaktighet och svårighetsgrad
av kramper hos hundar.
Allmänna rekommendationer för att inleda behandling är att ett
enskilt anfall förekommer oftare än
en gång var 4:e-- 6:e vecka, upprepade
anfall (dvs. mer än ett anfall inom
24 timmar) eller status epilepticus (konstant
epileptiskt tillstånd) oavsett frekvens.
För att uppnå bästa resultat ska tabletterna ges vid samma tidpunkt varje dag.
Utsättning eller övergång från andra typer av antiepileptisk behandling bör ske gradvis för att undvika en ökad frekvens av anfall.
Vissa hundar är helt fria från epileptiska anfall under behandlingen, medan andra hundar endast visar en minskning av anfallen. Vissa hundar visar ingen effekt av behandlingen.
Tabletterna bör inte delas. Doser för mindre hundar kan inte justeras i enlighet med den rekommenderade 20% -regeln, därför bör särskild uppmärksamhet iakttas under övervakningen av dessa djur.
Särskilda försiktighetsåtgärder för djur
Försiktighet rekommenderas hos djur med nedsatt lever- och njurfunktion, hypovolemi (minskad blodvolym), anemi (blodbrist) eller hjärt- och lungsjukdomar.
Risken för leverskadliga biverkningar kan minskas eller fördröjas genom att använda en effektiv dos som är så låg som möjligt. Kontroll av levervärden rekommenderas i händelse av långvarig behandling. Utvärdering av klinisk patologi (sjukdom) av patienten 2-3 veckor efter påbörjad behandling rekommenderas, därefter var 4:e - 6:e månad, t.ex. mätning av leverenzymer och gallsyror i plasman. Observera att effekterna av syrebrist etc. kan ge förhöjda nivåer av leverenzym efter ett epileptiskt anfall.
Fenobarbital kan öka aktiviteten av alkaliska fosfataser och transaminaser. Dessa kan visa icke-patologiska förändringar men kan även visa leverskador. I händelse av misstänkt leverskada bör levervärdena kontrolleras. Förhöjda leverenzymvärden kräver inte en sänkning av dosen fenobarbial om halten av gallsyror i serum (i blodet) ligger inom det normala.
Kontroll av levervärden rekommenderas i händelse av långvarig behandling p.g.a fenobarbitals skadliga effekt på levern.
För patienter med stabiliserad epilepsi är ett byte från andra formuleringar innehållande fenobarbital till Phenoleptil 12,5 mg eller 50 mg tabletter inte att rekommendera. Om detta inte kan undvikas skall bytet göras med extra försiktighet. Detta inbegriper mer frekvent provtagning av plasmakoncentration för att säkerställa att terapeutisk nivå bibehålls. Övervakning för eventuella ökade biverkningar bör genomföras mer regelbundet fram till att en kontrollerad epilepsi har bekräftats.
Utsättning eller övergång från andra typer av antiepileptisk behandling bör ske gradvis för att undvika en ökad frekvens av anfall.
Särskilda försiktighetsåtgärder för personer som administrerar det veterinärmedicinska läkemedlet till djur
Personer som är överkänsliga mot barbiturater skall undvika kontakt med det veterinärmedicinska läkemedlet. Tvätta händerna efter användning.
Säkerställ att barn inte kommer i kontakt med läkemedlet. Barn löper särskilt stor risk att drabbas av förgiftning som kan få dödlig utgång.
Vid oavsiktligt intag uppsök genast läkare och visa bipacksedel eller etikett. Om möjligt bör läkaren informeras om tidpunkten för förtäringen och mängden som förtärts, eftersom denna information kan hjälpa till att säkerställa att lämplig behandling ges.
Användning under dräktighet och laktation
Fenobarbital passerar placentabarriären (till fostret) och vid högre doser kan övergående abstinenssymptom hos nyfödda inte uteslutas. Studier på försöksdjur har visat tecken på att fenobarbital påverkar prenatal utveckling, i synnerhet gällande könsutveckling. Neonatal blödningsbenägenhet har påvisats vid behandling med fenobarbital under dräktighet. Genom att ge vitamin K till modern 10 dagar innan födseln kan man bidra till att minimera dessa effekter på fostret.
Säkerheten på det veterinärmedicinska läkemedlet har inte fastställts gällande dräktighet hos hundar. Nyttan av behandlingen kan vara större än de potentiella riskerna i samband med epileptiska kramper hos fostret (hypoxi (syrebrist) och acidos (ökad surhetsgrad i blodet)). Därför ska antiepileptisk behandling inte avbrytas i händelse av dräktighet, emellertid ska dosen vara så låg som möjligt.
Fenobarbital utsöndras i små mängder i mjölken så diande ungar bör övervakas noggrant för att upptäcka oönskade sedativa effekter. Tidig avvänjning kan vara ett alternativ. Om trötthet/sedativa effekter (lugnande effekter som stör diandet) uppstår hos diande ungar bör en annan tik dia ungarna alternativt bör ungarna dias med flaska.
Under dräktighet och laktation bör produkten endast användas i enlighet med risk/nytta bedömning av ansvarig veterinär.
Interaktioner med andra läkemedel och övriga interaktioner
En terapeutisk dos av fenobarbital för antiepileptisk behandling kan märkbart inducera (öka) plasmaproteinet (t.ex. α1acid glykoprotein, AGP), som binder droger. Därför måste farmakokinetiken och dosering av andra läkemedel som ges samtidigt uppmärksammas noga.
Plasmakoncentrationen av ciklosporin, sköldkörtelhormon och teofyllin minskar när de ges samtidig med fenobarbital. Även effekten av dessa ämnen minskar.
Cimetidin och ketokonazol hämmar leverenzymerna, samtidig användning av fenobarbital kan inducera en ökning av fenobarbitalkoncentrationen i plasman.
Samtidig användning av kaliumbromid ökar risken för pankreatit (inflammation i bukspottkörteln).
Samtidig användning av andra läkemedel med en depressiv effekt såsom narkotiska analgetika, morfin derivater, fentiaziner, antihistaminer, klomipramin, och kloramfenikol minskar effekten av fenobarbital.
Fenobarbital kan öka metabolismen och därmed minska effekten av antiepileptika, kloramfenikol, kortikosteroider, doxycyklin, betablockerare, och metronidazol.
Tillförlitligheten av orala preventivmedel är lägre. Fenobarbitalkan kan minska absorptionen av griseofulvin.
Följande läkemedel kan minska kramptröskeln: kinoloner, höga doser av β-laktamantibiotikum, teofyllin, aminophyllin, ciklosporin och propofol till exempel. Mediciner som kan förändra kramptröskeln bör endast användas om det verkligen är nödvändigt och när inget säkrare alternativ finns.
Överdosering (symptom, akuta åtgärder, motgift)
Symptom på överdos:
- depression som påverkar det centrala nervsystemet och som påvisas genom tecken på allt från sömn till koma,
- andningsproblem,
- hjärt-kärlproblem, blodtrycksfall och chock som leder till njursvikt och död.
I händelse av överdosering ska den intagna medicinen avlägsnas från magen, till exempel genom magsköljning. Aktivt kol kan ges. Ge andningsstöd vid behov.
Det finns ingen specifik antidot, men centralstimulerande preparat (som doxapram) kan stimulera andningscentrum. Ge syrgas stöd.
Blandbarhetsproblem:
Ej relevant.
13. SÄRSKILDA FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER FÖR DESTRUKTION AV EJ ANVÄNT LÄKEMEDEL ELLER AVFALL
Medicinen ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall.
Fråga veterinären hur man gör med mediciner som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.
14. DATUM DÅ BIPACKSEDELN SENAST GODKÄNDES
2015-07-09
15. ÖVRIGA UPPLYSNINGAR
Farmakodynamiska egenskaper
Den antiepileptiska effekten hos fenobarbital är antagligen resultatet av minst två mekanismer, minskad monosymaptisk reflex vilket förmodligen resulterar i reducerad neuronal retbarhet och en ökning av motoriska cortex tröskel för elektrisk stimulering.
Farmakokinetiska egenskaper
Efter oral administration av fenobarbital till hundar upptas läkemedlet snabbt och maximal plasmakoncentration har uppnåtts inom 4-8 timmar. Biotillgängligheten är mellan 86 - 96%, synbar volymdistribution är 0,75 l/kg och en jämviktskoncentration uppnås inom 2-3 veckor efter påbörjad behandling.
Ca 45% av plasmakoncentrationen är proteinbunden. Metabolism sker genom aromatisk hydroxylering av fenyl-delen i para position (p-hydroxyfenobarbital), och ca 25% av läkemedlet utsöndras oförändrat i urinen. Halveringstiden varierar markant mellan individer och sträcker sig från 40 till 90 timmar.
Förpackningsstorlekar
Aluminium/PVC blister med 10 tabletter förpackade i askar av kartong med 5, 10, 25, 50 eller 100 blister.
Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.
För ytterligare upplysningar om detta läkemedel, kontakta ombudet för innehavaren av godkännandet för försäljning:
Dechra Veterinary Products AB, Stora Wäsby Orangeriet 3, SE-194 37 Upplands Väsby, Sverige
5