Sayanaject
Bipacksedel: Information till användaren
Sayanaject104 mg injektionsvätska, suspension
medroxiprogesteronacetat
Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.
-
Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.
-
Om du har ytterligare frågor vänd dig till läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska.
-
Detta läkemedel har ordinerats enbart åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar dina.
-
Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt 4.
I denna bipacksedel finns information om följande:
Vad Sayanaject är och vad det används för
Vad du behöver veta innan du använder Sayanaject
Hur du använder Sayanaject
Eventuella biverkningar
Hur Sayanaject ska förvaras
Förpackningens innehåll och övriga upplysningar
Vad Sayanaject är och vad det används för
Sayanaject är ett preventivmedel.
Den aktiva substansen i Sayanaject heter medroxiprogesteronacetat (MPA) och liknar (men är inte samma som) det naturliga hormonet progesteron, som produceras i äggstockarna under den andra halvan av menscykeln. Det här läkemedlet verkar genom att förhindra att ägg blir färdigutvecklade och släpps ut från äggstockarna under menscykeln. Om inga ägg släpps ut från äggstockarna kan de inte heller befruktas av sperma och ingen graviditet kan uppstå.
Läkemedlet kan användas:
-
som långsiktigt preventivmedel när du och din preventivmedelsrådgivare (läkare eller barnmorska) har kommit överens om att den här metoden är den mest lämpliga för dig. Det är viktigt att vara medveten om att det här är ett långtidsverkande preventivmedel, vars effekt håller i sig i minst 12 veckor. Om du vill använda det här läkemedlet i mer än 2 år kan läkaren/barnmorskan vilja göra en ny utvärdering av riskerna och nyttan med att använda läkemedlet för att vara säker på att det fortfarande är det bästa alternativet för dig.
-
av tonåringar, men först efter att andra preventivmedel har diskuterats med din preventivmedelsrådgivare och bedömts vara olämpliga eller oacceptabla.
Medroxiprogesteronacetat som finns i Sayanaject kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna bipacksedel. Fråga läkare, apotekspersonal eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.
Vad du behöver veta innan du använder Sayanaject
Använd inte Sayanaject:
-
om du är allergisk mot medroxiprogesteronacetat (MPA) eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt 6)
-
om du tror att du kan vara gravid
-
om du har haft eller tror att du kan ha bröstcancer eller cancer i könsorganen
-
om du har blödningar från slidan utan någon känd orsak
-
om du har en leversjukdom
-
om du har blivit diagnostiserad med förtunnat, uppmjukat eller försvagat skelett
-
om du har fått en blodpropp i en ven i benet (så kallad djup ventrombos) eller en blodpropp som har vandrat upp till ena lungan eller någon annan del av kroppen (så kallad emboli)
-
om du har problem med blodcirkulationen (till exempel smärta i benen eller bröstet när du går), eller med att ditt blod koagulerar (levrar sig) för lätt (kallas för trombos eller emboli)
-
om du har eller har haft någon sjukdom som påverkar blodkärlen i hjärnan.
Varningar och försiktighet
Tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska innan du använder Sayanaject.
Innan läkaren skriver ut Sayanaject kan du behöva genomgå en kroppsundersökning.
Det är viktigt att du talar om för läkaren om du har eller tidigare har haft något av nedanstående sjukdomstillstånd.
I så fall kommer läkaren att diskutera med dig om det är lämpligt att du använder Sayanaject.
Tala om för läkaren:
-
om du har oregelbundna, lätta eller kraftiga mensblödningar
-
om det finns bröstcancer i släkten
-
om du har genomgått en bröströntgen som visade något ovanligt, eller om du har fibrocystisk bröstsjukdom, knölar eller knutor i brösten eller blödningar från bröstvårtorna
-
om du har en blodpropp i lungan (lungemboli)
-
om du har en blodpropp i ögat som påverkar synen (retinal trombos)
-
om du har haft en stroke
-
om du har kraftig smärta eller svullnad i vaden (något som kan tyda på en eventuell blodpropp i benet, så kallad flebit)
-
om du lider av migrän
-
om du tidigare har haft en depression
-
om du eller någon i släkten har diabetes
-
om du eller någon i släkten har eller har haft en hjärtsjukdom eller problem med kolesterolet
-
om du har högt blodtryck
-
om du har njursjukdom
-
om du har astma
-
om du har epilepsi.
Eventuell inverkan på mensen
De flesta kvinnor som använder Sayanaject upplever förändringar i sina mensblödningar. Det är sannolikt färre kvinnor som upplever oregelbundna blödningar, och efter 12 månaders användning upplever 60 % små blödningar eller inga blödningar alls.
Eventuell inverkan på skelettet
Sayanaject verkar genom att sänka nivåerna av östrogen och andra hormoner. Låga nivåer av östrogen kan göra så att skelettet tunnas ut (genom att benmineraltätheten minskar). Därför tenderar kvinnor som använder Sayanaject att ha lägre benmineraltäthet än kvinnor i samma ålder som aldrig har använt det här läkemedlet. Effekten av Sayanaject är som störst under de första 2–3 åren som man använder det. Efter det tenderar benmineraltätheten att stabiliseras, och den tycks återhämta sig i viss mån när man slutar med Sayanaject. Det går än så länge inte att säga om Sayanaject ökar risken för osteoporos (benskörhet) och frakturer senare i livet.
Nedanstående faktorer ökar risken för att utveckla benskörhet senare i livet. Om något av nedanstående gäller dig ska du diskutera det med läkaren innan du påbörjar behandlingen, eftersom det kan vara lämpligare för dig att använda ett annat preventivmedel:
-
kronisk användning av alkohol och/eller tobak
-
kronisk användning av läkemedel som kan minska benmassan, till exempel läkemedel mot epilepsi eller steroider
-
lågt kroppsmasseindex (BMI) eller ätstörning, till exempel anorexia nervosa eller bulimi
-
tidigare fraktur som orsakats av mindre påfrestningar t.ex. lätt stöt eller slag (ej fall)
-
stark förekomst av benskörhet i släkten.
Tonåringar (upp till 18 år) Det normala är att benen hos tonåringar växer snabbt och ökar i styrka. Ju starkare benen är när man når vuxen ålder, desto bättre skydd har man mot benskörhet senare i livet. Om tonåringar använder Sayanaject kan det göra så att deras ben blir tunnare vid en tidpunkt när de i stället borde växa och bli starkare, och därför kan effekten av det här läkemedlet vara särskilt viktig i den åldersgruppen. Benen börjar återhämta sig när man slutar med Sayanaject, men än så länge vet man inte om benmineraltätheten kommer upp på samma nivå som den skulle ha gjort om man aldrig hade använt Sayanaject.
Innan du börjar med Sayanaject bör du därför diskutera med din preventivmedelsrådgivare om något annat preventivmedel kan vara mer lämpligt för dig.
Om du använder Sayanaject kan det vara gynnsamt för skelettet att styrketräna regelbundet och ha en hälsosam kosthållning med ett tillräckligt intag av kalcium (finns bland annat i mejeriprodukter) och vitamin D (finns bland annat i fet fisk).
Möjlig cancerrisk
Studier av kvinnor som hade använt en rad olika läkemedelsbaserade preventivmedel visade att kvinnor som hade använt injicerbart progestagen, som Sayanaject, som preventivmedel totalt sett inte löpte någon ökad risk för att utveckla cancer i äggstockarna, livmodern, livmoderhalsen eller levern.
Bröstcancer är sällsynt hos kvinnor under 40, men risken ökar när man blir äldre.
Det tycks finnas en något ökad risk för bröstcancer hos kvinnor som tar injicerbara preventivmedel, jämfört med kvinnor i samma ålder som inte använder något hormonellt preventivmedel.
Den lilla ökningen av risken att utveckla bröstcancer måste vägas mot de kända fördelarna med att använda läkemedel som Sayanaject. Det är inte säkert att det är injektionen som orsakar den ökade risken för bröstcancer. Det kan också vara så att kvinnor som får sådana injektioner undersöks oftare vilket leder till att bröstcancern upptäcks tidigare. Det verkar vara mindre vanligt att cancern har spridit sig när den upptäcks hos kvinnor som använder läkemedel som Sayanaject än hos kvinnor som inte gör det.
Risken för att upptäcka bröstcancer påverkas inte av hur länge man tar de här injektionerna, men däremot av hur gammal man är när man slutar med dem. Det beror på att risken för bröstcancer ökar kraftigt när man blir äldre. Tio år efter att man har slutat med injektioner av hormonella preventivmedel är risken för att upptäcka bröstcancer samma som för kvinnor som aldrig har använt hormonella preventivmedel.
Bland 10 000 kvinnor som får injektioner som Sayanaject i upp till 5 år men slutar med dem när de är 20 år gamla beräknar man att mindre än 1 extra fall av bröstcancer kommer att upptäckas under upp till 10 år efteråt, jämfört med det antal som upptäcks per 10 000 kvinnor som aldrig har fått sådana injektioner.
Bland 10 000 kvinnor som får injektioner som Sayanaject i upp till 5 år men slutar med dem när de är 30 år gamla beräknar man att 2–3 extra fall av bröstcancer kommer att upptäckas under upp till 10 år efteråt (utöver de 44 fall av bröstcancer som upptäcks per 10 000 kvinnor i samma åldersgrupp som aldrig har fått sådana injektioner).
Bland 10 000 kvinnor som får injektioner som Sayanaject i upp till 5 år men slutar med dem när de är 40 år gamla beräknar man att omkring 10 extra fall av bröstcancer kommer att upptäckas under upp till 10 år efteråt (utöver de 160 fall av bröstcancer som upptäcks per 10 000 kvinnor i samma åldersgrupp som aldrig har fått sådana injektioner).
Övriga risker:
Om du får:
-
plötslig fullständig eller delvis synförlust, dubbelseende, blodproppssjukdom som lungemboli (blodpropp i lungan) eller en stroke, bör du inte få fler injektioner av Sayanaject
-
migrän: rådgör med läkare innan du får fler injektioner av Sayanaject
-
gulsot: rådgör med läkare innan du får fler injektioner av Sayanaject.
Skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar
Sayanaject skyddar inte mot hiv-infektion (AIDS) eller andra sexuellt överförbara sjukdomar.
Andra läkemedel och Sayanaject
Tala om för läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel, även receptfria sådana. Det finns vissa läkemedel som kan påverka/påverkas av Sayanaject, till exempel blodförtunnande medel.
Ibland kan läkemedel påverka varandra. Om du får behandling av någon annan läkare, sjuksköterska eller annan hälso- och sjukvårdspersonal måste du se till att de vet om att du använder Sayanaject som preventivmedel.
Graviditet och amning
Ta inte Sayanaject om du är gravid. Om du tror att du kan ha blivit gravid medan du använder Sayanaject måste du omedelbart tala med läkare.
Om du ammar ska injektionen ges tidigast 6 veckor efter förlossningen, när barnet är mer utvecklat. Sayanaject kan överföras till barnet via bröstmjölken, men inga skadliga effekter har upptäckts hos barn.
Rådfråga alltid läkare, sjuksköterska eller annan hälso- och sjukvårdspersonal innan du tar något läkemedel.
Körförmåga och användning av maskiner
Ingen effekt på förmågan att framföra fordon och använda maskiner har observerats med Sayanaject.
Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbete som kräver skärpt vaksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.
Sayanajectinnehåller metylparahydroxibensoat (E218), propylparahydroxibensoat (E216) och natrium
Metylparahydroxibensoat (E218) och propylparahydroxibensoat (E216):
kan ge allergiska reaktioner (eventuellt fördröjda).
Natrium:
Det här läkemedlet innehåller mindre än 1 mmol natrium (23 mg) per injektion, d.v.s. är näst intill ”natriumfritt”.
Hur du använder Sayanaject
Behandling med Sayanaject påbörjas av hälso- och sjukvårdspersonal. Om hälso- och sjukvårdspersonal anser att det är lämpligt, kan du få ge dig själv injektioner efter att du har fått fullständiga instruktioner och anvisningar om injektionsteknik och hur ofta det ska administreras.
Administreringssätt och administreringsväg
Sayanaject injiceras under huden i övre delen av lårets framsida eller i buken. Den första injektionen ska ges under övervakning av läkare, sjuksköterska eller annan hälso- och sjukvårdspersonal. Om läkare anser att det är lämpligt kan du få möjlighet att injicera dig själv. Du kommer att få anvisningar i hur du injicerar dig själv under överinseende innan du utför injektionerna på egen hand i hemmet. I slutet av den här bipacksedeln finns detaljerade anvisningar om hur injektionen ska ges, och dessa måste följas mycket noggrant. Du bör fortsätta att få injektioner med Sayanaject så länge som läkaren har ordinerat eller tills du vill skaffa barn eller vill byta till ett annat preventivmedel.
Första injektionen
En dos på 104 mg Sayanaject ges subkutant (i fettlagret strax under huden) i övre delen av lårets framsida eller i buken en gång var tredje månad (12 till 13 veckors mellanrum). Sayanaject verkar bara om du får injektionen i rätt tid. För att säkerställa att du inte är gravid när du får den första injektionen får den BARA ges under de första 5 dagarna av din normala menscykel.
Efter förlossning: om du använder Sayanaject efter att ha fått barn och inte ammar MÅSTE den första injektionen ges inom 5 dagar.
Det finns belägg för att kvinnor som får Sayanaject omedelbart efter en förlossning eller avbruten graviditet kan uppleva långvariga och kraftiga blödningar.Av den anledningen ska Sayanaject användas med försiktighet i dessa fall.
Fortsatta injektioner
De följande doserna av Sayanaject ska ges med 12 till 13 veckors mellanrum (men inte senare än 14 veckor efter den senaste injektionen), oavsett när du får mens och hur mycket du blöder.
Det är viktigt att du tar varje injektion i rätt tid.
Planera dina injektioner
Om du injicerar dig själv behöver du använda någon form av påminnelse (t.ex. en kalender, dagbok eller telefonalarm), så att du vet när du ska ge dig själv nästa injektion.
Förbereda för en injektion
Välj ett injektionsställe (buken eller övre delen av lårets framsida) som du enkelt kan se och nå med båda händerna och sätt dig på ett bekvämt sätt. Försök att växla injektionsstället vid varje injektion, så att du inte injicerar på samma ställe för ofta.
Se till att läkemedlet har antagit rumstemperatur. Riv försiktigt upp skyddspåsen vid markeringen och ta ut injektorn.
Håll injektorn stadigt och skaka den kraftigt under minst 30 sekunder för att blanda läkemedlet.
Injicera dig
själv:
Följ noga de stegvisa anvisningarna i hur du injicerar dig själv i slutet av denna bipacksedel.
Viktiga anmärkningar:
När du injicerar dig själv måste du klämma långsamt och jämnt på injektorn under 5–7 sekunder för att trycka ut läkemedlet. Om du försöker att klämma för snabbt kan du känna av ett motstånd och kommer inte att kunna injicera läkemedlet. Om det sker, justera ditt grepp vid behov och kläm försiktigare för att trycka ut läkemedlet fullständigt.
Det är normalt att en mycket liten mängd läkemedel blir kvar runt kanterna av blistret (behållaren). Om det uppstod problem under injektionen, eller om du av något skäl tror att du kanske inte fått en fullständig dos, ska du INTE ge dig själv ytterligare en injektion. Det är viktigt att du rådfrågar läkare, sjuksköterska eller annan hälso- och sjukvårdspersonal eftersom en ofullständig dos kanske inte förhindrar graviditet.
Om du, vid någon tidpunkt, inte vill fortsätta att injicera dig själv oavsett skäl, ska du tala med läkare, sjuksköterska eller annan hälso- och sjukvårdspersonal innan nästa injektionstillfälle så att de kan ge dig injektionen vid rätt tidpunkt.
Det rekommenderas att du fortsätter att gå till läkare eller hälso- och sjuk vårdspersonal regelbundet, enligt hälso- och sjukvårdspersonalens rekommendationer, minst en gång om året så att de kan kontrollera att Sayanaject fortfarande är det bästa alternativet för dig och för att du ska få rutinmässiga kontroller gällande ditt preventivmedel.
Om du har några frågor eller funderingar, vänd dig till läkare, sjuksköterska eller annan hälso- och sjukvårdspersonal för rådgivning, särskilt om det har uppstått komplikationer under eller omedelbart efter injektionen.
Om du missar en Sayanaject-injektion
Om du missar en injektion eller om du väntar längre än 14 veckor mellan två injektioner finns det en ökad risk att du kan bli gravid. Tala med läkare, apotekspersonal eller annan hälso- och sjukvårdspersonal för att ta reda på när du ska ha din nästa injektion med Sayanaject och vilken typ av preventivmedel du bör använda under tiden.
Byte från annat preventivmedel
När du byter till Sayanaject från något annat preventivmedel ser läkaren till att du inte riskerar att bli gravid genom att ge den första injektionen vid rätt tidpunkt. Om du byter från p-piller bör du få den första injektionen med Sayanaject inom 7 dagar efter att du tog det sista pillret.
Om du bestämmer dig för att du vill skaffa barn
Din fertilitet återgår till det normala när effekterna av den sista injektionen har försvunnit. Hur lång tid det tar kan variera från person till person och har ingenting att göra med hur länge du har använt Sayanaject. Hos de flesta kvinnor försvinner effekten inom 5 till 6 månader efter den sista injektionen. Över 80 % av alla kvinnor som slutar med Sayanaject blir gravida inom ett år. Det är möjligt att bli gravid redan under den första månaden efter att man har missat en injektion.
Om du har använt för stor mängd av Sayanaject
Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn fått i sig läkemedlet av misstag kontakta läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 112) för bedömning av risken samt rådgivning.
4. Eventuella biverkningar
Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem. Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information.
Om du injicerar Sayanaject själv och inte går till läkare regelbundet, är det viktigt att du är medveten om eventuella biverkningar, hur du känner igen dem och när du måste uppsöka akutvård. Läs detta avsnitt i bipacksedeln och läs det regelbundet på nytt.
Om du är orolig över ovanliga symtom eller förändringar av din hälsa ska du tala med läkare, sjuksköterska eller annan hälso- och sjukvårdspersonal.
Om du upplever någon av följande allvarliga biverkningar ska du omedelbart söka vård:
En allvarlig allergisk reaktion (det är inte känt hur ofta detta inträffar).
Symtomen är bland andra plötslig väsande andning, svårigheter att andas, yrsel, svullnad av ögonlock, ansikte, läppar eller hals, hudutslag eller klåda. Allergiska reaktioner kan inträffa strax efter en injektion eller utvecklas över tid hos vissa individer. Om något av dessa symtom inträffar vid vilken tidpunkt som helst, även om du har använt Sayanaject förut, ska du omedelbart söka vård.
Blodpropp i lungorna (det är inte känt hur ofta detta inträffar).
Symtomen kan bland annat vara:
-
plötsligt påkommen hosta (eventuellt blodig)
-
svåra bröstsmärtor som kan öka när man andas in djupt
-
plötslig andfåddhet eller snabb andning utan någon tydlig orsak
-
kraftig yrsel eller svimningskänsla
-
snabba eller oregelbundna hjärtslag
-
svåra magsmärtor.
Blodpropp i benet (det är inte känt hur ofta detta inträffar).
Symtomen är bland andra svår smärta eller svullnad i ett ben eller en fot som kan åtföljas av öm, varm eller missfärgad hud.
Blodpropp i ögat (det är inte känt hur ofta detta inträffar).
Symtomen är bland andra synnedsättning, smärta och svullnad i ögat, särskilt om detta kommer plötsligt.
Stroke (det är inte känt hur ofta detta inträffar).
Symtomen kan bland annat vara:
-
svaghetskänsla eller domningar i ansiktet, en arm eller ett ben, särskilt på ena sidan av kroppen
-
plötslig förvirring eller svårigheter att tala eller förstå
-
plötsliga synsvårigheter på det ena eller båda ögonen
-
plötsliga svårigheter att gå, yrsel, dålig balans eller koordination
-
plötslig, svår eller långvarig huvudvärk utan någon känd orsak
-
medvetslöshet eller svimning med eller utan krampanfall.
Övriga biverkningar kan bland annat vara:
Vanliga: (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare)
-
Viktökning
-
Magsmärtor (kramper)
-
Illamående
-
Akne
-
Amenorré (mycket lätta mensblödningar eller ingen mens alls)
-
Kraftiga, täta och/eller oväntade blödningar
-
Oregelbunden mens
-
Mensvärk
-
Smärta/ömhet i brösten
-
Depression
-
Svaghet eller trötthet
-
Huvudvärk
-
Reaktioner vid injektionsstället (bland annat smärta, ömhet, knöl, kvarstående grop i huden).
Du kan känna av viss ömhet eller se rodnad runt injektionsstället omedelbart efter en injektion. Lindriga reaktioner som dessa är vanliga. Tala med läkare om du upplever en reaktion som oroar dig på något sätt, om reaktionen är särskilt smärtsam eller inte förbättras efter en kort tid. -
Lättretlighet
-
Ångest
-
Sömnsvårigheter
-
Minskad sexlust
-
Irritation eller klåda i slidan
-
Humörsvängningar
-
Yrsel
-
Ryggsmärtor
-
Smärtor i armar och ben
-
Onormalt utstryk från livmoderhalsen
Mindre vanliga: (kan förekomma hos upp till 1 av 100 användare)
-
Läkemedelsallergi
-
Hirsutism (onormal kroppsbehåring)
-
En känsla av uppsvälldhet
-
Vätskeretention
-
Flytningar från slidan
-
Torr slida
-
Samlagssmärtor
-
Cysta på äggstockarna
-
Smärtor i bäckenet
-
Premenstruellt syndrom (PMS)
-
Förändrad bröststorlek
-
Mjölkaktiga flytningar från brösten hos kvinnor som inte ammar
-
Förändrad aptit
-
Muskelkramper
-
Ledsmärtor
-
Trötthet
-
Migrän
-
Svindel (att det snurrar i huvudet)
-
Värmevallningar
-
Högt blodtryck
-
Snabba hjärtslag
-
Åderbråck
-
Utslag
-
Klåda
-
Nässelutslag
-
Håravfall
-
Hudirritation
-
Blåmärken
-
Missfärgningar i ansiktet
-
Inflammation i en ven (märks på att det drabbade området blir ömt eller rött)
-
Nervositet
-
Minskad benmineraltäthet (ett test som används för att upptäcka osteoporos (benskörhet))
-
Svaghet
-
Minskad glukostolerans (för högt blodsocker)
-
Känslomässiga störningar
-
Oförmåga att uppnå orgasm
Sällsynta: (kan förekomma hos upp till 1 av 1 000 användare)
-
Bröstcancer
-
Feber
-
Viktminskning
-
Förändring av huden vid injektionsstället
-
Onormala resultat vid leverfunktionstester (blodprov som undersöker om levern är skadad)
Ingen känd frekvens:(kan inte beräknas från tillgängliga data)
-
Osteoporos (benskörhet), inklusive frakturer orsakat av benskörhet
-
Krampanfall
-
Onormal leverfunktion, till exempel att huden eller ögonvitorna gulnar (så kallad gulsot)
-
Hudbristningar
Rapportering av biverkningar
Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera biverkningar direkt till (se detaljer nedan). Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.
Läkemedelsverket
Box 26
751 03 Uppsala
www.lakemedelsverket.se
5. Hur Sayanaject ska förvaras
-
Förvaras utom syn- och räckhåll för barn.
-
Förvaras i skydd mot kyla. Får ej frysas.
-
Används före utgångsdatum som anges på injektorn, foliepåsen och kartongen efter Utg.dat./EXP. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad. Använd inte detta läkemedel om du märker läckage eller missfärgning av suspensionen.
Sayanaject ska kasseras omsorgsfullt och på lämpligt sätt efter användning. Injektorn får ALDRIG återanvändas. Släng inte använda injektorer bland hushållsavfall. Den använda injektorn ska inte förseglas igen efter användning och ska kasseras på ett säkert sätt i en särskild behållare enligt gällande myndighetskrav för kassering av vassa föremål. Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.
6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar
Innehållsdeklaration
Den aktiva substansen är medroxiprogesteronacetat (MPA).
Den förfyllda injektorn innehåller 104 mg medroxiprogesteronacetat (MPA) i 0,65 ml.
Övriga innehållsämnen är makrogol, metylparahydroxibensoat (E218), propylparahydroxibensoat (E216), natriumklorid, polysorbat 80, monobasiskt natriumfosfatmonohydrat, dinatriumfosfatdodekahydrat, metionin, povidon, natriumhydroxid och/eller saltsyra för justering av pH samt vatten för injektionsvätskor.
Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar
Sayanaject är en vit till benvit suspension avsedd för subkutan injektion (en injektion som ges under huden). Den levereras i en endosbehållare i form av en förfylld injektor. Sayanaject finns i förpackningsstorleken 1 endosbehållare.
Innehavare av godkännande för försäljning
Pfizer AB
191 90 Sollentuna
Tel: 08-550 520 00
E-mail: eumedinfo@pfizer.com
Tillverkare
Pfizer Manufacturing Belgium NV
Rijksweg 12
B-2870 Puurs
Belgien
Denna bipacksedel ändrades senast
2016-09-27
Ytterligare information om detta läkemedel finns på Läkemedelsverkets webbplats: www.lakemedelsverket.se
Sayanaject kan administreras av hälso- och sjukvårdspersonal eller patienten.
BRUKSANVISNING
Hur du förbereder och ger en injektion med Sayanaject
Inledning
Sayanaject är en injektor för engångsbruk som innehåller en enkel dos läkemedel förseglad i en behållare. Dessa anvisningar visar steg för steg hur du förbereder och ger injektionen.
Steg 1: Förberedelse Du behöver: – En Sayanaject-injektor (i sin förseglade skyddspåse). – En lämplig behållare för den använda injektorn. – En ren bomullsrondell eller pappersservett. |
Påse innehållande injektor Utgångsdatum Markering |
|
|
Steg 2: Välj ett injektionsställe |
|
|
Steg 3: Förbered injektorn |
|
|